Vlaamse huurpremie en -subsidie gewijzigd

Op 1 mei worden nieuwe regels voor de Vlaamse huurpremie en -subsidie van kracht. De Vlaamse overheid helpt daarmee mensen die al lang wachten op een sociale woning of die verhuizen van een slechte onaangepaste woning naar een goede woning op de private huurmarkt.

Voor de huurpremie wordt de doelgroep uitgebreid. Voortaan volstaat het om vier jaar ononderbroken ingeschreven te zijn bij een sociale huisvestingsmaatschappij om in aanmerking te komen. Tot nu toe was dat vijf jaar.

Bij de maandelijkse tegemoetkoming voor een huurder die vanuit een ‘slechte’ naar een ‘goede’ private huurwoning verhuist, wijzigt vanaf 1 mei onder meer de berekeningswijze van de subsidie. Voortaan zal het gaan om een derde van de huurprijs, met een maximum van 120 euro.

Ook alcoholcontrole voor watersporters

Watersporters op de binnenwateren, in de havens en op de stranden van de kust kunnen zich vanaf 1 mei aan alcohol- en drugcontroles verwachten. Het vernieuwde Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren (APSB) maakt die controles voortaan mogelijk.

Het APSB vermeldde al een verbod op dronkenschap, maar het vernieuwde reglement bepaalt nu ook op welke manier de politie controles kan uitoefenen. De controles zullen op dezelfde manier gebeuren als in het wegverkeer. Ook de straffen zullen gelijkaardig zijn aan die op de weg, al zal dat ook afhangen van de beoordeling van het parket.

Vanaf 1 mei zal bovendien waterskiën, jetskiën en varen bij hoge snelheid verboden worden wanneer de zichtbaarheid minder dan 300 meter bedraagt. Tot nu toe gold enkel dat de zichtbaarheid ‘voldoende’ moest zijn.

Dienstencheques van 8,5 euro niet langer geldig

De dienstencheques met de oude waarde van 8,5 euro vervallen op 1 mei. Ze kunnen vanaf dan niet meer gebruikt, terugbetaald of omgeruild worden. Wie papieren dienstencheques nog wil omruilen of terugbetaald krijgen, moet ervoor zorgen dat de nodige formulieren ten laatste op 30 april bij Sodexo zijn. Sinds 1 januari van dit jaar kosten dienstencheques 9 euro voor de eerste 400 stuks, en 10 euro voor de volgende 100. De oude dienstencheques kunnen dus nog tot en met eind april gebruikt worden.

Elke dienstencheque geeft recht op een uurtje huishoudelijke hulp zoals koken, wassen en poetsen.

Fiscus kan bankgegevens centraal opvragen

De fiscus kan vanaf 1 mei de bankgegevens van alle Belgen opvragen bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP), een daarvoor opgerichte instantie. Dat CAP bevat alle bankrekeningnummers die natuurlijke personen en rechtspersonen, die al dan niet in België wonen, bij Belgische financiële instellingen hebben. De fiscus moet zo een snel overzicht krijgen van de banken die hij moet contacteren bij een onderzoek naar een belastingplichtige.

Die databank zal onder strikte voorwaarden elektronisch geraadpleegd kunnen worden door hooggeplaatste belastinginspecteurs, en enkel als er een duidelijk vermoeden van fiscale fraude bestaat. De belastingplichtige moet vooraf een waarschuwing krijgen, zodat die zich kan verdedigen. Ze kunnen ook gratis een overzicht krijgen van de op hun naam bij het CAP geregistreerde gegevens.

De banken hadden tot 1 februari de tijd om de identiteit van hun klanten en hun rekeningnummers in 2010, 2011 en 2012 naar de Nationale Bank door te sturen. De gegevens over 2013 moesten op 31 maart binnen zijn. Vanaf eind maart volgend jaar zullen ook de soort contracten meegedeeld worden.

Kwetsbare groepen krijgen langer inschakelingsuitkering

Jongeren met medische of mentale problemen hebben vanaf 1 mei twee jaar langer recht op een inschakelingsuitkering. De duurtijd stijgt van drie naar vijf jaar.

De inschakelingsuitkering werd tot nu toe voor hoogstens drie jaar toegekend, maar voor twee groepen wordt die periode voortaan verlengd tot vijf jaar. Het gaat om werkzoekenden met ernstige medische of mentale problemen die positief meewerken aan een aangepast traject en om jongeren met een blijvende arbeidsongeschiktheid van minstens 33 procent die eenzelfde attitude hebben.

Een inschakelingsuitkering is niet hetzelfde als een werkloosheidsuitkering. Die laatste wordt pas gegeven nadat iemand al een poosje heeft gewerkt en vervolgens onvrijwillig zonder werk valt. De inschakelingsuitkering is er daarentegen voor jongeren die nog niet of nog onvoldoende gewerkt hebben om recht te hebben op die werkloosheidsvergoeding.

De uitkering wordt gegeven na de beroepsinschakelingstijd - de vroegere wachttijd - van twaalf maanden voor iemand die gestopt is met school, jonger is dan dertig, ingeschreven is bij de VDAB als werkzoekende en ook daadwerkelijk inspanningen heeft geleverd om werk te vinden.