Doe de stemtest op uwregering.be
Mis niets van de verkiezingen 2014

Bijna de helft van alle Nederlandstalige parlementsleden scoort ondermaats. Vooral in de grote fracties zitten veel onvoldoendes, dat komt omdat daar meer politici zitten van wie niet verwacht werd dat ze verkozen zouden worden. De groenen scoren globaal gezien het best.

In het rapport worden zowel de parlementsleden van het federaal, Vlaams en Europees parlement en de senators beoordeeld. Er is ook een rapport voor elke minister in de federale en Vlaamse regering. Opvallend: de regering Di Rupo I krijgt een beter rapport dan de regering Peeters II. Ontdek in Het Nieuwsblad waarom.

Lees het volledige rapport ook in de digitale editie van Het Nieuwsblad.

Wil u weten of deze politici aansluiten bij uw standpunten? Vorm dan nu uw regering op u

Federaal parlement

 

  Meyrem Almaci

1ste plaats Kamer Antwerpen, 38 jaar

Ze emmert door zonder punten en komma’s. We laten die uitspraak voor rekening van Bart De Wever, maar Almaci ademt weinig als ze spreekt, dat wel. Ze bijt zich ergens in vast, zeker in het bankendossier, en gaat er vol voor. Is dat soort lef en vastberadenheid niet wat iedereen verwacht van een parlementslid?

  Kristof Calvo

2de plaats Kamer Antwerpen, 27 jaar

Calvo is bitter jong, maar heeft de flair van iemand die al jarenlang meeloopt. Op het energiedossier is hij excellent, én hij heeft de gave van het woord. Hij koppelt dat aan politieke feeling. Als hij nog wat rustiger wordt, en zich minder zou verliezen in persoonlijke aanvallen, zal hij nog groeien.

  Stefaan Van Hecke

1ste plaats Kamer Oost-Vlaanderen, 41 jaar

De fractieleider van Groen, en dat is niet altijd een geschenk gezien de samenwerking met het veel linksere Ecolo. Kent zijn dossiers uitstekend, en weegt zeker in debatten over Justitie. Speelde ook een grote rol bij de onderhandelingen over de staatshervorming.

  Carina Van Cauter

2de plaats Kamer Oost-Vlaanderen, 51 jaar

Carina Van Cauter heeft het moeilijk om een duidelijk en helder verhaal te brengen. Toch is ze één van de allerbeste parlementsleden. Als voormalig slachtoffer speelde ze een grote rol in de Commissie Seksueel Misbruik en ze lag aan de basis van de strengere snelbelgwet. Je kunt enkel hopen dat het zich in stemmen vertaalt.

  Theo Francken

1ste plaats Kamer Vlaams-Brabant, 36 jaar

Als ex- cabinettard van Geert Bourgeois kende niemand hem bij het begin van de legislatuur. Dat is voltooid verleden tijd. Francken sloeg spijkers met koppen als het over asiel, defensie of het koningshuis ging. Een hooligan? Misschien, maar één met een grote meerwaarde. Ook burgemeester van Lubbeek.

  Steven Vandeput

1ste plaats Kamer Limburg, 47 jaar

Eén van de besten van de N-VA-fractie. Een dossiervreter die sterk is op begroting, maar dat komt er niet helemaal uit. Anderen gaan met de media-aandacht lopen, en dat frustreert de Hasseltenaar soms. Hij mag nu de lijst trekken in Limburg, en dat is terecht.

 

 

Vlaams parlement

 

  Koen Van den Heuvel

3de plaats Vlaams parlement Antwerpen, 49 jaar

Wie de vorige fractieleider Ludwig Caluwé wakker maakte om hem naar de Antwerpse deputatie te sturen, verdient een applausje. Zijn opvolger brengt wel leven in de boîte, en is een crack met cijfers. Van den Heuvel zou een betere minister van Begroting zijn dan Philippe Muyters.

  Bart Martens

1ste opvolger Kamer Antwerpen, 45 jaar

Milieu-expert Martens had groen kunnen zijn, maar zou bij elke partij bij de besten horen. Hij heeft visie, weet het te formuleren, kent zijn dossiers en werkt hard. Toch zou hij nóg beter scoren als hij net zo communicatief was als zijn broer, de ceo van de voetbalbond, Steven Martens.

  Vera Van der Borght

Komt niet meer op, 62 jaar

Onbekend, té onbekend. Ze is de liberale experte op welzijn, en beheerst dat tot in de puntjes. Af en toe kon ze minister Vandeurzen het vuur aan de schenen leggen. Ze is zestig en neemt afscheid van de politiek in schoonheid.

  Lode Vereeck

1ste opvolger Kamer Limburg, 49 jaar

Bij de besten van het parlement. Op zijn domein – begroting – wordt hij door niemand geklopt. Voor hij overliep naar Open VLD was hij fractieleider in het Vlaams parlement. En al is hij verbaal sterk, Vereeck had nog meer kunnen wegen op debatten die niet over begroting gaan.

  Björn Rzoska

2de plaats Vlaams parlement Oost-Vlaanderen, 40 jaar

Rzöska kwam pas een jaar geleden in het parlement, als opvolger van Filip Watteeuw. Meteen maakte hij indruk: hij koppelt dossierkennis – over Oosterweel bijvoorbeeld - aan klare taal. Op de spurt kan hij het. Als dat ook geldt voor de langere afstand, is hij over enkele jaren het beste parlementslid.

  Jan Peumans

1ste plaats Vlaams parlement Limburg, 63 jaar

De best mogelijke parlementsvoorzitter. Peumans is niet bang voor een mening, maar houdt zich boven het partijpolitieke gewoel. Hij durft tegen zijn eigen ministers ingaan om een parlementslid, zelfs van de oppositie, te verdedigen. Hij verlaagde de premies voor de parlementairen, op de eerste plaats voor zichzelf.

 

 

Europees parlement

 

  Marianne Thyssen

1ste plaats Europa, 57 jaar

Marianne Thyssen was een tijdlang CD&V-voorzitter en zelfs kandidate-premier. Maar zelfs toen kon ze niet verstoppen waar haar hart ligt: in Europa. Thyssen is een absoluut zwaargewicht in haar EVP-fractie, en speelde een cruciale rol bij de oprichting van de bankenunie.

  Guy Verhofstadt

1ste plaats Europa, 61 jaar

Verhofstadt is als fractieleider de meest zichtbare Belg in het Europese parlement. Grote verwezenlijkingen, zoals Marianne Thyssen, heeft hij niet op zijn palmares. Maar hij blinkt wel uit in bevlogen speeches over Europa, die doorgaans in dovemansoren vallen. Kandidaat-commissievoorzitter.

 

 

Senaat

 

  Guy Swennen

Lijstduwer Kamer in Limburg, 57 jaar

Het best bewaarde geheim van SP.A. In vorige legislaturen was hij de gangmaker van haast alle ethische dossiers: euthanasie, co-ouderschap, erfrecht of de echtscheidingswet. Nu deed hij dat opnieuw met euthanasie voor minderjarigen.

  Louis Ide

4de plaats Europa, 40 jaar

Louis Ide kent zijn zaakjes: Als arts is hij de expert in medische dossiers, en hij slaagt er in om harde oppositie te voeren. Bepaalt ook de lijn van zijn partij als het over de gezondheidszorg gaat. Uitstekend parlementair, het is een spijtige zaak dat hij op de Europese lijst staat.

  Elke Sleurs

2de plaats Vlaams parlement in Oost-Vlaanderen, 46 jaar

Zij is gynaecologe in het Gentse Sint-Lucas, en lag mee aan de basis voor de wisselmeerderheid voor euthanasie voor minderjarigen. Uitstekend parlementslid.