‘Rumble in the jungle’, zo vatte Bart De Wever na afloop samen. Opnieuw bleek vooral de grote kloof tussen de grootste partijen van het land. RRL-TVi zond het debat al uit, bij VTM staat het (ondertussen al vervroegd) om 21u50 geprogrammeerd.

De conclusie aan het eind was voor beide kopmannen snel gemaakt. Als het even kan, stappen ze niet samen in één regering. ‘Als het is om te praten over het einde van de sociale zekerheid en van het land, dan niet met N-VA’, zei Magnette, die vermoedt dat de Vlaams-nationalisten het land sowieso slechts willen blokkeren en helemaal geen federale regering willen vormen.

De Wever heeft weliswaar het gsm-nummer van Magnette, maar hoopt dat na de verkiezingen niet nodig te hebben. ‘Mijn hoop is zonder de PS te kunnen regeren’, aldus de N-VA-topman, die in het debat opnieuw het bewijs zag dat Vlaade waarheid’. Maar hij counterde ook meteen. ‘Uw parlementsleden beletten uitwijzingen op het vliegtuig, dan moet u er niet van schrikken dat de Vlamingen niet van uw PS moeten weten.’

De Wever trok ook zelf meermaals in de aanval. ‘Waar de PS het grootst is, is de werkloosheid het hoogst’, sneerde hij. Of nog: ‘De liefde van de PS voor België, dat is de liefde voor de transfers.’ En die transfers werken volgens hem ‘het cliëntelisme van de PS’ in de hand.

Bestaat België nog in 2030?

In die steeds bitsigere strijd kreeg De Wever ook meermaals ‘separatist’ om de oren geslingerd. ‘De echte separatist is degene die denkt dat hij mag besturen zonder meerderheid in Vlaanderen’, beet hij terug.

Magnette bleef echter hameren op het gevaar dat N-VA ‘opnieuw’ het land zou verlammen. ‘U bent nog niet de keizer van Vlaanderen, u moet accepteren dat er ook andere Vlaamse partijen zijn’, zo wees de PS’er meteen ook de zogezegde keuze tussen het PS-model en het N-VA-model van de hand.

Tot slot vroegen ook de moderatoren De Wever meer duidelijkheid over de N-VA-plannen met België. Over zijn antwoord op de ‘ja/neen-vraag’ of het finale N-VA-doel is om België te splitsen, moest hij toch even nadenken. ‘Vlaanderen en Europa, daar denken wij aan’, werd het uiteindelijk. ‘Dus in die zin: neen.’ En of België in 2030 nog zal bestaan? ‘In een sterker Europa zou het kunnen van niet’, aldus nog de N-VA’er.

Wie het debat uiteindelijk won, durfden beide tenoren na afloop niet zeggen. ‘Het was wel stevig, maar ik heb hem gewoon laten kloppen’, blikte De Wever terug, naar eigen zeggen verbaasd dat Magnette hem zo vaak wilde onderbreken. ‘Zelfs op het paleis is het makkelijker de koning te onderbreken, dan Bart De Wever hier’, oordeelde Magnette dan weer.

Of er tijdens het debat nog nieuwe wonden geslagen zijn dan? ‘Er is niets gebroken dat nog niet gebroken was’, besloot De Wever.