Reageer hier op de uitslag van de verkiezingen

LAATSTE UPDATE: 20:38 uur

N-VA  grote overwinnaar: 'Vicit vim virtus, de moed heeft het geweld overwonnen'

De partij van Bart De Wever had voor de verkiezingen de kaap van dertig procent als doel gesteld en haalde die grens ook vlot. Voor de federale lijst gaat de score richting 35%, ook voor het Vlaams parlement gaat de partij boven de magische grens van 30. De N-VA kan zich daarmee opmaken om de post van minister-president in te pikken van CD&V. Federaal vergroten de Vlaams-nationalisten de kloof met de PS, die volgens de eerste resultaten rond de dertig procent afklokt.

Omstreeks 20u claimde Bart De Wever de overwinning voor zijn partij. 'Vicit vim virtus', verklaarde hij in zijn overwinningsspeech. 'De moed heeft het geweld overwonnen. Nooit is met meer macht geprobeerd om Vlamingen van de wijs te brengen, maar de Vlamingen hebben gekozen voor verandering.' Behalve voor de coalitievorming op Vlaams niveau wil N-VA ook op federaal vlak initiatief nemen om te kijken wat mogelijk is. 

CD&V wil deel uitmaken van regering, 'maar initiatief is aan N-VA'

CD&V is alvast bereid om op dat aanbod in te gaan. De partij haalt net niet de kaap van de twintig procent, maar toch zijn de christen-democraten tevreden. 'We staan klaar om onze verantwoordelijkheden te nemen om op Vlaams en federaal. Het initiatief is natuurlijk aan de overwinnaar N-VA, maar we willen deel uitmaken van de Vlaamse en federale regering', verklaarde Kris Peeters aan de militanten.

Groen winnaar op links

Op links is Groen de winnaar. Het gaat er in veel kantons op vooruit en dicht de kloof met SP.A. De kiezer heeft de positieve campagne van Groen en voorzitter Wouter Van Besien dus beloond. 'De mensen willen dat we mee besturen', klonk het bij voorzitter Wouter Van Besien.

SP.A lijkt te stabiliseren. Op de meeste plaatsen in Vlaanderen lijdt de partij een licht verlies, maar in gemeenten waar de partij traditioneel sterk staat gaan de socialisten erop vooruit. In Oostende bijvoorbeeld, thuisstad van SP.A-minister Johan Vande Lanotte, wint SP.A fors. Bruno Tobback, lijsttrekker voor het Vlaamse parlement in Leuven, heeft het niet onder de markt. 'Het regeringswerk van Johan en John wordt duidelijk beloond in West-Vlaanderen. Van de drie Vlaamse regeringspartijen scoren we tot nu toe globaal het best', analyseerde Freddy Willockx tegenover VRT.

Open VLD stabiliseert

Zoals voorspeld in de peilingen blijft Open VLD stabiel: zowel op Vlaams als federaal niveau blijkt dat de liberalen dewinnaar is de PTB-Go die zeer waarschijnlijk de kiesdrempel haalt. 

In het Brussels hoofdstedelijk parlement is Open VLD de grootste Vlaamse partij. Aan Franstalige kant is MR de grootste, en dat maakt van de liberalen de grootste familie in het parlement.  derde partij worden. Uitschieter voor de liberalen is de kamerlijst in Vlaams Brabant, waar de populariteit van Maggie De Block zich vertaalt in flinke winst. 'Wij hebben wat onmogelijk leek waargemaakt', reageerde Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten opgetogen met het verkiezingsresultaat.

Vlaams Belang krijgt klappen: 'Resultaat is barslecht en doet veel pijn'

Slecht nieuws is er voor Vlaams Belang: in nagenoeg heel Vlaanderen daalt de partij fors ten opzichte van de federale verkiezingen in 2010. In sommige gemeenten zakt de partij met meer dan tien procentpunten en flirt ze met de kiesdrempel. Dat Vlaams Belang veel kiezers zou verliezen, bleek de afgelopen maanden al uit de peilingen. Maar de verliezen lijken hoger op te lopen dan verwacht. 'De uitslag van de verkiezingen is barslecht en doet heel veel pijn', verklaarde voorzitter Gerolf Annemans achteraf aan de militanten. 'N-VA is de grote winnaar, de traditionele partijen blijven overeind en Vlaams Belang betaalt het gelag. Maar Vlaams Belang is niet dood, morgen hoort u opnieuw van ons. De campagne voor 2019 start vanaf morgen.'

Jean-Marie Dedecker gooit de handdoek, ook PVDA+ haalt kiesdrempel niet

De moeder der verkiezingen werd een teleurstelling voor kleine partijen PVDA+ en LDD. Geen van beide haalt de kiesdrempel. 'Mijn rol in het parlement lijkt uitgespeeld. De tendens is er', aldus voorzitter Jean-Marie Dedecker in een eerste reactie. Dedecker onderstreept wel dat dit niet het einde van LDD is.

Ook voor PVDA+ vallen de resultaten tegen. Op federaal en Vlaamse niveau blijft de linkse partij steken rond de 3 procent. Een stijging met zo'n 2 procent, maar onvoldoende voor de kiesdrempel.

Wallonië en Brussel

In Wallonië schommelt de PS rond de dertig procent. De Franstalige liberalen zitten volgens de exitpoll in Wallonië op 22 à 23 procent. 'De socialisten blijven de grootste familie', maakte PS-voorzitter Paul Magnette zich sterk. Vooral Ecolo moet fors inboeten en krijgt opnieuw de status van kleine partij. De grootste