Dat de N-VA-voorzitter sympathie koestert voor wijlen Jean-Luc Dehaene, is geweten. Nu koning Filip hem tot informateur heeft gebombardeerd, hanteert Bart De Wever ook diens meest gebruikte woorden: geen commentaar. Bart De Wever hult zich sinds eergisteren in een totale discretie. Hij ontving woensdag in de Senaat de Franstalige partijvoorzitters, maar loste daarover geen woord. De volgende dagen legt De Wever informeel contacten en ook daarover zal hij de lippen stijf op elkaar houden. Hij verwacht van alle partijen overigens hetzelfde.

Het complete stilzwijgen is nodig om zijn waterkans op succes niet nu al te verknallen. En dus gaat de informateur de komende dagen ver weg van de pers contacten leggen om zijn doel dichterbij te brengen: een rechtse coalitie met aan Vlaamse kant N-VA, CD&V en Open VLD, naast MR en CDH aan Franstalige kant. Maar een gezondheidswandeling wordt dat alles­behalve. Het kalf ligt vooral bij CDH gebonden en daarom concentreert De Wever zich eerst op die partij. ‘Indien hij CDH kan overtuigen, zal MR ook wel volgen’, klinkt het bij een vooraanstaand politicus.

Het water is diep

Mag De Wever enige hoop koesteren of wordt CDH de onwillige partner die de liefdesverklaringen onbeantwoord laat? Bij CDH zijn er zeker politici, zelfs bij de top, die wel brood zien in een anti-PS-coalitie. De partij kan zich dan beter profileren, zonder eeuwig in de schaduw van de PS te moeten staan.

Zowat iedere waarnemer geeft aan dat de kans wel heel klein is dat zoiets gebeurt. Er is de afkeer binnen de partij voor Didier Reynders (MR), en CDH heeft altijd goede zaken kunnen doen met de PS. Die twee zijn scotché, zoals de Franstaligen het zo mooi verwoorden, verwijzend naar het plakbandmerk.

Maar nog belangrijker: het wantrouwen tegenover N-VA en Bart De Wever is zeer groot. Enkele dagen voor de verkiezingen noemde de CDH-lijsttrekker in Brussel, professor Francis Delpérée, de Vlaams-nationalisten nog racistisch. Om nog maar te zwijgen over de kloof tussen de nationalisten en het veeleer belgicistische CDH.