PS-voorzitter Paul Magnette en premier Elio Di Rupo waren vrijdag pas begonnen aan de gesprekken over de vorming van een Waalse regering. In Brussel deed Laurette Onkelinx hetzelfde. Zij rondde vanmorgen pas haar eerste gespreksronde af en noemde die gesprekken achteraf 'verhelderend'.

Om in Brussel een meerderheid te bemachtigen, krijgt ook het FDF een plaatsje aan de onderhandelingsstafel.

De partijen geven op dit ogenblik op een persconferentie meer toelichting.

Op die persconferentie zei PS-kopstuk Elio Di Rupo - geflankeerd door zijn partijgenoot Paul Magnette, Laurette Onkelinx en Benoît Lutgen (CDH) en Olivier Maingain (FDF) -   dat de partijen nog enkele weken werk wacht om de gesprekken tot een goed einde te brengen. PS-voorzitter Paul Magnette wees erop dat de economie in de regio's daarbij een van de prioriteiten wordt. Benoit Lutgen (CDH) had het over de 4 E's: éducation,environnementemploi en entreprises

Op vragen over het sterke signaal dat de Waalse kiezers gaven in verband met de MR, zei Di Rupo dat de PS nog altijd de grootste politieke familie is in Wallonië en Brussel. 

Er volgden natuurlijk ook vragen over de gevolgen voor de vorming van een federale regering. 'Symmetrieën zijn niet strikt noodzakelijk', zei Magnette daarover. 'Iedereen moet zijn ritme en zijn samenhang vinden.'

Meerderheden

In Wallonië halen PS en CDH samen een duidelijke meerderheid van 43 zetels op 75. Het FDF haalde geen enkele zetel in het Waalse Parlement. Ook in het parlement van de Franse gemeenschap, samengesteld uit leden van het Waalse en het Brusselse parlement, halen PS (36) en CDH (16) zonder de drie zitjes van het FDF een meerderheid van 52 zetels op 94.
In Brussel is het FDF wel nodig voor een meerderheid. PS en CDH haalden er samen 30 van de 72 Franstalige zetels binnen, het FDF 12. Samen geeft dat met 42 op 72 zetels eveneens een comfortabele meerderheid. 

De Wever in snelheid genomen

De Waalse partijen hebben dus niet gewacht op de uitkomst van de gespreksronde van federaal informateur Bart De Wever. Door hun initiatief zetten ze De Wever een serieuze hak. Bart De Wever droomde immers van een centrumrechtse regering zonder PS, maar omdat zowat alle partijen hebben aangegeven dat ze op alle niveaus de voorkeur geven aan symmetrische coalities, lijkt zo'n centrumrechtse regering opeens veraf.

Het lijkt immers heel onwaarschijnlijk dat De Wever er nu nog in zou slagen om CDH los te weken van de PS om hen samen met de MR op te nemen in een federale regering met N-VA, CD&V en Open VLD. De kansen voor een federale klassieke tripartite zijn daardoor ook opnieuw gestegen.

Aan Vlaamse zijde zijn er nog geen gesprekken opgestart over de vorming van een regering. De Vlaamse partijen willen eerst duidelijkheid over de samenstelling van de federale coalitie vooraleer die gesprekken op te starten.

Slecht nieuws voor de MR

Ook voor de MR van Didier Reynders en Charles Michel is het akkoord tussen de PS en CDH slecht nieuws. De partij droomde er immers van om voor het eerst in tien jaar opnieuw in de deelstaatregeringen te zetelen.

Terug naar af? Open Vld en CD&V liggen dwars in Brussel

Open Vld en CD&V hebben van bij het begin van de contacten n.a.v. de Brusselse regeringsvorming laten verstaan dat ze grote moeite hebben met een regeringsdeelname door het FDF aan Franstalige kant, en die reserve blijft ook vandaag bestaan. Dat laten voorzitters Gwendolyn Rutten en Wouter Beke samen met Brussels formateur Guy Vanhengel vanavond weten.

Open Vld en CD&V gaan daarom niet in op de uitnodiging van de Brusselse Franstalige partijen om de gesprekken op te starten.

De verklaring komt nadat de voorzitters van PS, cdH en FDF hadden bekendgemaakt dat ze coalitiegesprekken opstarten, PS en cdH voor Wallonië en de Franse gemeenschap, en PS, cdH en FDF voor Brussel. In Brussel was een derde partner nodig om aan meerderheid te komen binnen de Franse taalgroep in het Brussels parlement. FDF is de derde fractie in het Brussels parlement met 12 zetels.

Kort nadien meldde het kabinet van Guy Vanhengel, de Brusselse formateur voor de Nederlandstalige taalgroep, dat Open Vld, sp.a en CD&V onderhandelingen starten aan Nederlandstalige zijde in Brussel. Morgen om 11 uur zou er een persconferentie met de zes partijen volgen, maar het is onzeker of dit nog doorgaat.

Totale impasse
Met deze njet van Open Vld en CD&V gaan we naar de totale impasse. Zonder het FDF hebben PS en cdH geen meerderheid in het Franstalige kiescollege in het Brussels parlement.