Met het nieuwe formateursduo Kris Peeters en Charles Michel lijkt de weg nu open te liggen om de zogenaamde Zweedse coalitie op de been te brengen. Daarin zouden aan Vlaamse kant N-VA, CD&V en Open VLD en aan Franstalige kant de MR samen een regering vormen.

Na het akkoord op Vlaams niveau tussen N-VA, CD&V en Open VLD, lijkt nu ook de federale regeringsvorming in een hogere versnelling te gaan.

In een korte verklaring aan het paleis achteraf liet Kris Peeters verstaan dat er ook met het cdH zou worden gepraat.

Maar het cdH heeft altijd verklaard dat ze niet in een regering willen met de N-VA. CD&V heeft enkele uren terug nog samen met Open Vld en N-VA gezegd dat ze niet alleen samen in de Vlaamse, maar ook samen in de federale regering willen.

Letterlijk

Zo klonk het letterlijk in een eerste mededeling van het paleis: ‘Zijne Majesteit de Koning heeft deze namiddag Dhr. Charles Michel, informateur, in audiëntie ontvangen op het Paleis te Brussel. De informateur heeft aan de Koning zijn eindverslag overgemaakt over zijn opdracht om de mogelijke formules na te gaan teneinde een regering te vormen. Hij heeft de Koning verzocht van zijn opdracht te worden ontlast. De Koning heeft dit verzoek ingewilligd.’

Nauwelijks een kwartier later volgde dit bericht:

‘Zijne Majesteit de Koning heeft deze namiddag de Heren Kris Peeters en Charles Michel in audiëntie ontvangen op het Paleis te Brussel. Hij heeft hen samen belast met het vormen van een regering. De Heren Peeters en Michel hebben deze opdracht aanvaard.’