Kris Peeters lichtte het akkoord toe waarop de congresleden vragen konden stellen. Het akkoord is bijna unaniem goedgekeurd. 

In zijn toelichting van het regeerakkoord besteedde Kris Peeters ook veel aandacht aan de sociale accenten. 'CD&V zet in op een zorgbeleid dat niemand achterlaat, ook in de toekomst', verzekerde Peeters. 'Elke mens telt.' 

De algemene vergadering gaf ook formeel haar fiat aan Hilde Crevits, Jo Vandeurzen en Joke Schauvliege als de respectievelijke ministers van Onderwijs, Welzijn en Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu. 

In Antwerpen boog de N-VA zich over de regeringsdeelname. N-VA-voorzitter Bart De Wever en de toekomstige minister-president Geert Bourgeois kregen een staande ovatie. Het akkoord is quasi unaniem goedgekeurd.

Bij Open VLD kreeg voorzitster Gwendolyn Rutten een staande ovatie. Na toelichting van het Vlaams regeerakkoord en een vragenuurtje van de leden gaf het congres unaniem groen licht voor regeringsdeelname.

Bijgestaan door ondervoorzitster Maggie De Block gaf voorzitster Rutten een toelichting van het regeerakkoord aan de talrijk opgekomen leden. Rutten kreeg geregeld applaus tijdens haar toelichting, bijvoorbeeld toen ze zei dat de nieuwe Vlaamse regering komaf maakt met de gratis-politiek. ‘Gratis bestaat niet. Er is altijd iemand die de rekening betaalt.’

Voorzitter Rutten maakte de namen van de nieuwe ministers nog niet bekend. 'Dat is een taak die ik in eer en geweten zal vervullen', zei de voorzitster. De liberalen mogen twee ministers leveren voor de bevoegdheden Financiën, Begroting, Energie, Cultuur, Media en Brussel. Een van hen moet dus uit Brussel komen.