Russisch invoerverbod heeft minimale impact op VS en treft vooral buurlanden
Het importverbod dat Rusland gisteren afkondigde voor voedingsmiddelen als vlees, groenten en fruit, treft vooral de Russische buurlanden en oude Sovjetstaten als Estland, Letland, Litouwen en Polen. Dat berekende het financiële persbureau Bloomberg.
Uit cijfers en gegevens die het persbureau haalde bij de Internationaal Muntfonds (IMF) blijkt dat de Russische sancties geen grote impact hebben op grote landen als de Verenigde Staten en Duitsland, hoewel het net die staten zijn die president Poetin leek te viseren.
De impact valt op dit moment niet tot op de komma te berekenen omdat de praktische details van het verbod nog ontbreken en niet duidelijk is hoe streng de Russische douane in de praktijk te werk zal gaan. Toch is de trend volgens Bloomberg duidelijk.
Noorse vis Zo valt 80 procent van de jaarlijkse Noorse export naar Rusland onder de importban, aangezien het vooral om vis gaat. Voor Australië, dat vooral zuivel en fruit uitvoert, gaat het om 34 procent van de totale Russische export.
Toch valt de impact voor die economisch grotere landen nog mee aangezien de Russische export maar een klein deel uitmaakt van de volledige economie. Zelfs voor Noorwegen wordt het potentiële verlies op amper 0,2 procent van het bruto binnenlands product (BBP) geschat. Uit een analyse van de cijfers blijkt dat bijvoorbeeld Litouwen drie keer zo zwaar gestraft wordt met 0,5 procent van het BBP. Estland en Letland zouden zowat 0,35 procent verloren zien gaan.
0,02 procent in VS Zowel de Duitse, Franse, Italiaanse, Britse als Amerikaanse economie zou daarentegen bijna niets voelen van het verbod. Het verlies wordt er geschat op minder dan 0,02 procent van het totale BBP. Bloomberg besluit dan ook dat als Poetin de grote economieën wil straffen, hij feitelijk niet in zijn opzet zal slagen. Wil hij daarentegen zijn Oost-Europese buren straffen die toenadering zoeken tot het westen, dan lijkt zijn strategie beter gelukt.
|