De vrouwen willen geen huis van het OCMW omdat ze ook daar hun dieren niet mogen meenemen. ‘Zolang ze er niet mee instemmen om afstand te doen van hun dieren, kunnen wij hen niet helpen’, zegt burgemeester Kristof Pirard.

Reptielen

Zes weken geleden is Brigitta Croons door de deurwaarder uit haar huurhuis gezet en is ze met haar hele inboedel in een garagebox gaan wonen. Volgens sociale huurmaatschappij ‘Land van Loon’ hield de vrouw zich niet aan de afspraken. Huurders mogen namelijk geen huisdieren houden. De maatschappelijk medewerker van de sociale huurmaatschappij telde 34 dieren bij de familie in huis, gaande van honden en katten tot cavia’s en zelfs reptielen. Ondanks verschillende aanmaningen, weigerde de vrouw de dieren weg te doen.

‘Ik begrijp het niet’, zucht Brigitta. ‘Ik betaalde netjes mijn huishuur en mocht volgens het huurcontract dat ik met de vorige huisbaas had afgesloten, wel dieren houden. Dan werd ik van de ene op de andere dag huurder van de sociale verhuurmaatschappij en mocht ik geen huisdieren meer houden. Mijn twee hondjes zijn al 9 en 6 jaar bij mij, die doe je zomaar niet weg. Ik kreeg een andere woning ter beschikking, maar daar mochten ook al geen huisdieren in. Dus was dat ook geen oplossing voor mij. Om die reden zit ik nu al zes weken in deze garagebox met mijn dochter en onze honden’, zucht Brigitta.

Voor een maandelijkse huur van 30 euro is van enig comfort geen sprake en bij hevige regenval loopt de garage onder. Enkele buurtbewoners hebben zich om de familie ontfermd en zorgen dat ze eten en drinken hebben. Het petroleumvuurtje dat ze van de buurtbewoners kregen, mogen ze van de politie niet gebruiken wegens brandgevaar.

Volgens Filip Moers, voorzitter van Land van Loon, is de vrouw inderdaad uit haar huis gezet door een deurwaarder omdat ze zich niet wilde schikken naar de nieuwe huurreglementen. ‘Ze hield zo veel dieren, waaronder ook slangen, en dat zorgde voor overlast. De verzoeningen en verplichtingen opgelegd door de vrederechter haalden niets uit. Vandaar dat de deurwaarder werd uitgestuurd.’

Diabetes

Brigitta lijdt aan een zeer ernstige vorm van diabetes. ‘Dat klopt’, zegt burgemeester Kristof Pirard. ‘Zij wordt dagelijks door een verpleegster van het Wit-Gele kruis in de EHBO-ruimte van het gemeentehuis verzorgd.’

De burgemeester is op de hoogte van de problematiek en heeft de vrouw ook al een woning aangeboden van het OCMW. Helaas gelden daar dezelfde regels voor huisdieren. ‘Zolang ze er niet mee instemt om haar dieren in een asiel of bij vrienden onder te brengen, kunnen wij haar niet helpen’, aldus ­Pirard.