500 agenten betogen tegen Brusselse burgemeester Yvan Mayeur

Aan het Brusselse stadhuis betogen dinsdagnamiddag ruim 500 agenten van de Brusselse lokale politie tegen hun eigen burgemeester, Yvan Mayeur. De protestactie komt er in de nasleep van de nationale betoging van vorige week donderdag, waarbij meer dan 100 politiemensen gewond raakten. De Brusselse politiemensen hebben in een open brief hun teleurstelling en verontwaardiging geuit tegenover het gebrek aan respect dat ze zeggen te ondervinden vanwege hun burgemeester. Die brief is ook overhandigd aan de burgemeester zelf..

De betoging is een initiatief van de interventiedienst van de Brusselse lokale politie en gaat niet uit van de politievakbonden. Een zeventigtal leden van de interventiedienst stapte op naar het stadhuis, onder applaus van hun collega’s in uniform en in burger.

De agenten legden op de trappen van het stadhuis een aantal schilden neer die tijdens de betoging beschadigd of vernield raakten. Er werd ook een eresaluut gebracht aan de schilden. Burgemeester Mayeur heeft een delegatie van de actievoerders ontvangen.

De protesterende agenten hebben afgesproken geen interviews te geven of verklaringen af te leggen in de pers. Ook de vakbondsleden en -afgevaardigden die aanwezig zijn, leggen geen verklaringen af. ‘Onze stilte is een verklaring op zichzelf’, klinkt het.

Open brief

In hun open brief schrijven de agenten dat ze zich na de betoging niet gewaardeerd voelden door Mayeur. ‘We werden niet bedankt voor het geleverde werk en voor de getoonde moed, het honderdtal politieagenten dat gewond raakte bij deze belachelijke confrontaties kon niet rekenen op enige compassie.’

Verbazing en onbegrip ruimden plaats voor woede, klinkt het verder, ‘nadat Mayeur in de pers ook nog zijn misprijzen had getoond’. Mayeur zei onder meer dat diegenen die zich stoorden aan zijn aanpak een andere politiezone moesten zoeken. In de brief zetten de agenten overigens opnieuw enkele vraagtekens bij die aanpak.

‘U hebt een goede politie, meneer Mayeur. En deze politie vraagt niet anders dan met u vooruit te gaan. Misschien is het vandaag het goede moment om uw vooroordelen aan de kant te schuiven, een stap naar ons toe te zetten, en te bekijken hoe we, samen, in de toekomst zouden kunnen werken in het belang van de Brusselaars en van de fundamentele vrijheden die in dit land gegarandeerd zijn’, besluiten de agenten.