Politicus Jean-Marie Dedecker kijkt anders naar de vluchtelingenproblematiek sinds hij de situatie met eigen ogen heeft gezien. Dat zegt hij naar aanleiding van het VIER-programma ‘Terug naar eigen land’, waarin hij samen met andere BV’s dezelfde route als de vluchtelingen volgde. “Politiek gezien behoud ik mijn mening, maar op menselijk vlak is dit gewoon verschrikkelijk. En uiteindelijk is het allemaal de schuld van Merkel.”
Aangrijpende televisie, dat is het minste wat je van Martin Heylens nieuwste programma ‘Terug naar eigen land’ kan zeggen. In de reeks, die vanaf donderdag te zien is, reizen zes bekende Vlamingen naar conflictgebieden om de route af te leggen die vluchtelingen nemen richting Europa.
Tijdens die tocht zijn de ogen van Jean-Marie Dedecker echt opengegaan, vertelt hij zelf. “Je kijkt er anders naar als je er hebt tussen gestaan. Politiek gezien blijf ik bij mijn mening: we hebben een Australisch systeem nodig waarbij migranten niet zomaar door kunnen. Maar daarnaast moeten we hen wel op een menselijke manier opvangen”, zegt hij.
“Sociaal systeem niet laten misbruiken door mensen die er niet toe bijdragen”
Dedecker zag in Mogadishu en Istanbul immers vreselijke taferelen. “Hoe ze de mensen naar Europa sturen, dat is echt een veetransport. In Macedonië worden de vluchtelingen zelfs bij vriesweer uit de trein gegooid. Oudere mensen, of kinderen, het maakt hen niet uit. Turkije ook: Erdogan is echt de maffia.” Zo stelde Dedecker zelf vast dat de zwemvesten die de vluchtelingen krijgen voor hun oversteek naar Europa, niet veilig zijn. “Wij moesten van de productie een reddingsvest kopen om zelf ook in zo’n bootje te reizen. Maar met de zwemvesten die ze daar hebben, zink je gewoon. De politie, de regering, de mensenhandelaars: het zijn moordenaars”, aldus Dedecker.
Volgens de politicus zijn de mensonwaardige omstandigheden waarin de vluchtelingen verkeren overigens vooral de schuld van Merkel. Hij noemt haar een politieke ‘Lorelei’, die mensen wel naar Europa lokt, maar door wie die mensen uiteindelijk ook omkomen. “Ze houdt hen een toekomst voor in het beloofde land. De mensen die wij daar tegenkwamen hebben het ons letterlijk gezegd. Ze hopen een huis te krijgen, een pensioen. Wat ze niet krijgen in eigen land, dat is hen beloofd door Merkel. Dus wat doen die mensen? Ze blijven wachten tot de mensenhandelaars langskomen.”
Op die manier zijn Duitsland, Zweden, Nederland en België de top vier geworden van de ‘vluchtelingenparade’, zoals Dedecker het zelf noemt. Hij vindt het dan ook niet meer dan normaal dat we onze grenzen extra bewaken, zoals de laatste dagen het geval is op de grens in De Panne. “We moeten ons sociaal systeem niet laten misbruiken door mensen die er niet toe hebben bijgedragen.” Dat we daarbij de voeten treden met het Schengenakkoord is volgens Dedecker ons goed recht. Want als andere landen als Griekenland, Bulgarije of Macedonië het niet doen, dan heb je geen andere keuze, vindt hij.
Door het oog van de naald
Dedecker komt ook nog één keer terug op een opmerkelijk moment tijdens de reeks. Op 12 januari ontsnapten hij, Margriet Hermans en Ish Ait Hamou op het nippertje aan de dood toen er aanslagen plaatsvonden in Istanbul. “We hadden met de andere groep afgesproken aan de Blauwe Moskee, maar het fototoestelletje van Margriet was kapot. Ze wou een nieuw toestel kopen, maar haar bankkaart weigerde dienst in de winkel.” Net op dat moment pleegde ISIS een aanslag op het plein. Had Margriet haar fototoestel die dag wél gewerkt, dan waren ze misschien een van de buitenlandse slachtoffers geweest.“Ik wil niet stoer doen, maar ik ben nooit bang geweest”, beleeft hij het moment opnieuw.
Terug naar eigen land, vanaf donderdag 10 maart om 20u35 op VIER.