De kinderbijslag is sinds de zesde staatshervorming een Vlaamse bevoegdheid geworden in plaats van een federale. Maar binnen de Vlaamse regering is er nog altijd geen akkoord over de hervorming van het systeem. De bedoeling is alleszins dat ouders voor elk kind evenveel kindergeld zullen krijgen. Daardoor zouden grote gezinnen een pak minder kunnen krijgen. Maar de meningen binnen de Vlaamse regering blijven daarover verdeeld.
Hoe het ook zij, minister van Welzijn Vandeurzen en minister van Onderwijs Crevits beklemtonen nu dat ze bij de hervorming rekening willen houden met de verworven rechten. "Het is niet de bedoeling dat een gezin in de overgangsfase minder krijgt", zegt Vandeurzen.
"Stroomlijnen"
Bovendien wil minister Crevits de gelegenheid te baat nemen om de systemen van kindertoeslag en studiebeurzen aan elkaar te koppelen. "We moeten naar één geïntegreerd systeem waarbij schooltoelages deel uitmaken van een globaal Vlaams gezinsbeleid", stelt Crevits voor. "We moeten het recht op een studietoelage en op een extra toeslag in de kinderbijslag stroomlijnen."
Concreet worden er voor de toekenning van kinderbijslag en studiebeurzen nog andere inkomensbegrippen gebruikt, en dat vindt Crevits "een beetje vreemd". "Het zou veel gemakkelijker en eenvoudiger zijn als dit in beide gevallen hetzelfde zou zijn", legt de minister uit aan VRT Nieuws. "Dan krijg je een Vlaamse kinderbijslag en een extra toelage die afhankelijk is van de participatie van kinderen aan scholen voor mensen die onder een bepaalde inkomensgrens vallen." Door beide systemen op elkaar af te stemmen, wil Crevits tot een transparant geheel komen.
"Alles hangt af van de combinatie"
"Alles zal afhangen van wat de combinatie is die men nu zoekt, en hoe groot de basisbedragen voor kinderbijslag zijn en hoe groot die studietoelagen zijn", reageert Manu Keirse van de Gezinsbond.
"De Gezinsbond volgt dit met zeer grote zorgvuldigheid op omdat wij vinden dat de gezinnen er vandaag in deze samenleving niet kunnen op achteruit gaan. De kinderbijslag dekt vandaag nog geen 50 procent van de meerkost van een kind."