"We kunnen niet van de gemiddelde burger en ondernemer verwachten dat hij braaf en correct zijn belastingen betaalt, als er aan de andere kant een toplaag op grote en georganiseerde schaal belastingen ontwijkt. Dit kan echt niet meer, dit moet aangepakt worden," zei minister Van Overtveldt vanmiddag in de Kamer.
De minister kondigde daar ook concrete maatregelen aan om dat soort praktijken te beteugelen. Zo zal de fiscus voortaan dertig extra fiscale ambtenaren ter beschikking stellen van Justitie, nu is dat ongeveer de helft.
Tevens zullen voortaan ook boekhoudkundige gegevens in de "cloud" als bewijs gebruikt kunnen worden, nu is dat het niet het geval. Er komt ook een onderzoekstermijn van twee jaar als er informatie uit het buitenland komt. In die periode kan de fiscus extra vragen om inlichtingen stellen of een belastingcontrole uitvoeren. Die termijn heeft dan niet enkel betrekking op zaken in het kader van een verdrag tegen dubbele belasting, maar ook in het kader van Europese richtlijnen of multilaterale afspraken.
De regering zal ook proberen om een verdrag te sluiten met Panama om de automatische uitwisseling van gegevens te vergemakkelijken en er komt een wetswijziging om te vermijden dat geld in grote fraudeprocessen nog naar het buitenland kan verdwijnen vooraleer er een uitspraak ten gronde is.
Tenslotte komt er een taskforce met experts van Financiën en Justitie om Belgische financiële instellingen tot maximale transparantie te dwingen.
Van Overtveldt ontevreden over media
Van Overtveldt waarschuwt dat "Panama-gangers" die gebruik willen maken van een fiscale regularisatie, dat voortaan enkel kunnen als er nog geen onderzoek tegen hen geopend is. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is klaar om met die onderzoeken te starten, maar de enige informatie die over de "Panama Papers" beschikbaar is, zijn persartikels van de vier Belgische media die het het grote internationale onderzoek betrokken waren. Dat zijn De Tijd, Knack, MO* en Le Soir.
Van Overtveldt zegt dat hij zich tot meer informatie gericht heeft tot die media, maar dat die dat geweigerd hebben. "ik betreur dat ten zeerste", zegt Van Overtveldt, die voor hij in de politiek ging, zelf hoofdredacteur van het financiële magazine Trends was.
Hoe dan ook wil Van Overtveldt "de mazen in het net" dichten, niet enkel via meer middelen voor de fiscus, maar ook via de zogenoemde "Kaaimantaks".
Hoe dan ook is het fenomeen van de belastingontduiking en -ontwijking internationaal en moet er dus ook een internationale aanpak komen, aldus de minister.