Het overleg in de Groep van Tien sprong gisteravond af. De beslissing van de regering om de 38 urenweek flexibel te maken, is voor de bonden onaanvaardbaar. Bovendien bleek gisteren dat de werkgevers niet willen onderhandelen over andere voorstellen, aldus het ACV. "Als de tegenpartij niet wil spreken, dan is de kous af", zegt woordvoerder David Van Bellinghen. Volgens hem heeft de regering de werkgevers "in een zetel gezet".
"De regering heeft beslist om de 38 urenweek overboord te gooien. Dat ligt ons zwaar op de maag. Die maatregel staat haaks op het principe van werkbaar werk", klinkt het. "Alle flexibiliteit zal van de werknemers moeten komen."
Eenzelfde geluid bij de socialistische bond. Daar heeft men het over "een heel groot struikelblok". "Het leeft enorm bij onze achterban. Er is veel onrust", zegt ABVV-woordvoerster Gina Heyrman.
Daarnaast zijn de vakbonden ontevreden omdat de regering de herinvoering van de proefperiode opnieuw op tafel heeft gelegd van het sociaal overleg. Dat is een vraag van de werkgevers. De vakbonden zijn tegen omdat het volgens hen de werkzekerheid van beginnende werknemers in het gedrang zou brengen.
Niet veel marge
Kan het sociaal overleg nog gered worden? "Alles hangt af van het gesprek met minister Peeters", zegt ABVV-woordvoerster Heyrman. "We wachten de uitkomst daarvan af." De vakbond vraagt een "gelijkwaardige inbreng". "Zomaar uitvoeren wat beslist is, kan niet. Het mag geen schijnoverleg worden."
De vakbonden vroegen gisteren om het gesprek met Peeters in een brief, gericht aan hem en aan premier Charles Michel (MR). "U wil het sociaal overleg ontwijken, wat voor de vakbonden onaanvaardbaar is", staat daarin te lezen (zie bijlage). Peeters antwoordde met een brief waarin hij zegt "graag in te gaan op de vraag naar verduidelijking".
Wanneer het gesprek tussen de minister en de vakbonden zal plaatsvinden, moet nog vastgelegd worden. Maar kan er eigenlijk nog gepraat worden over de flexibilisering van de 38 urenweek, of ligt dat vast? Bij het kabinet-Peeters wil men niet ingaan op die vraag. "Er is overleg gevraagd, er volgt overleg", luidt het.
Het voorstel om werknemers de mogelijkheid te geven om meer dan 38 uur per week te werken, kwam van Peeters zelf en werd gesteund door Open VLD en N-VA. Dat men erop zou terugkomen, lijkt niet erg waarschijnlijk. De vraag is dan ook of er veel marge is om te onderhandelen.
N-VA-Kamerlid Zuhal Demir zegt alvast dat de federale regering de geplande maatregelen moet opleggen als het sociaal overleg niet opnieuw kan opgestart worden. Zij heeft het over "chantage" van de vakbonden.
"Hete sociale lente"
De bonden voeren intussen de druk op. De komende dagen gaan ze zich beraden over nieuwe acties, in een gemeenschappelijk vakbondsfront. Bij het ABVV maakt men de vergelijking met de periode eind 2014, met grootschalige betogingen en stakingen. Vorige week dinsdag sprak ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw al over "een hete sociale lente".
Bij de werkgevers is te horen dat men het sociaal overleg wil voortzetten. In afwachting gaan ze zelf hun vragen voor de regering oplijsten. Ze hebben daarover ook een brief gestuurd naar Peeters, ondertekend door onder meer het VBO en Unizo.
"We gaan eerst zelf een oplijsting maken van vragen en noodzakelijke verduidelijkingen inzake de voorstellen waarover de regering het advies van de Groep van Tien vraagt. Nadien vragen we hierover overleg met Kris Peeters. We blijven ook voorstander van verder sociaal overleg in de schoot van de Groep van 10 en/of de Nationale Arbeidsraad", zegt Pieter Timmrmans (VBO).