In de eerste helft van dit jaar toonde de handelsbalans een overschot van 1,5 miljard euro. Dat wil zeggen dat we in ons land voor dat bedrag meer exporteerden dan invoerden. Onze concurrentiepositie tegenover de buurlanden is er dus op vooruit gegaan. Professor Paul De Grauwe waarschuwt echter: "België is een netto-invoerder van olie en de aanhoudende lage olieprijs heeft dus een grote invloed. Het blijft met een vergootglas zoeken naar de effecten van de maatregelen die de regering invoerde."
Recente cijfers bevestigen een economisch herstel. De groei van de Belgische economie versnelde in het tweede kwartaal met 0,5 procent. Dat resulteerde in meer vacatures en ook het vertrouwen van de ondernemer zit in stijgende lijn. Dat nieuws staat haaks op de terugloop van de omzetcijfers van de winkels. Cijfers van de FOD Economie tonen aan dat de handelsverkoop al negen maanden systematisch minder is dan een jaar eerder.
De cijfers stemmen tot nadenken voor de regering-Michel die straks aan haar begrotingsopmaak begint. Ze moet op zoek naar 2,4 miljard euro om de afspraken met Europa na te komen. Volgens De Grauwe zijn besparingen op dit moment gevaarlijk om het voorzichtige herstel van de economie de kop in te drukken. "Nu ze zo goedkoop kan lenen, moet de overheid haar dogmatisch besparingsdenken in de koelkast stoppen."
Ook Peter De Keyzer, chief economist bij Growth Inc, is geen voorstander van nieuwe belastingen. "Er is een onevenwicht tussen de uitgaven en de inkomsten van de overheid. De federale regering is zo goed als uitgekleed, maar er zit nog veel vet bij de lagere overheden. Federaal bespaart nu, zodat gewestelijk en lokaal makkelijk investeren. Dat is een gigantisch struikelblok."