Premier Michel (MR) heeft in de Kamer een emotionele oproep aan zijn coalitiepartners gedaan. “Toon in de komende uren uw verantwoordelijkheid”, zei hij. De oppositiepartijen verweten hem een gebrek aan leiderschap.
De premier gaf toe dat de voorbije dagen niet gemakkelijk waren, maar de regering wil volgens hem de komende uren of dagen de begroting en een pakket hervormingen goedkeuren. In een adem riep hij zijn coalitiepartners tot de orde.
“We blijven hard doorwerken om de laatste knopen door te hakken”, zei Michel. “En ik doe een oproep aan iedereen. Toon uw verantwoordelijkheid in de komende uren. Dat zijn we verschuldigd aan ons land en onze medeburgers. (...) Mijn overtuiging is dat wat ons verenigt sterker is dan wat ons verdeelt.”
De oppositiepartijen legden Michel het vuur aan de schenen en verweten de premier een gebrek aan leiderschap. SP.A-Kamerfractieleider Meryame Kitir noemde de regering niet in staat om te regeren. “Uw regering is diep verdeeld. Uw ministers lanceren liever voorstellen in de pers. Zelfs medewerkers zitten in de gangen ruzie te maken.”
Groen-fractieleider Kristof Calvo was blij dat verschillende vicepremiers nog eens samen in dezelfde kamer zaten, onder wie Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD). Zijn boodschap aan Michel: “Toon leiderschap, durf dingen die op tafel liggen te herzien en durf te hervormen”.
“N-VA-begroting”
De oppositiepartijen vrezen een begroting waarbij er geld wordt gehaald bij de mensen die het nodig hebben in plaats van bij de grote vermogens. Kitir pleitte voor een “evenwichtig beleid”. “Er komen weer besparingen op de sociale zekerheid, de gezondheidszorg en de pensioenen terwijl de mensen snakken naar een eerlijk beleid.”
Calvo deelde die bezorgdheid en sprak van een “N-VA-begroting”. Daarbij pleitte hij voor een coherente visie in plaats van trofeeën voor elke partij.
Besparingen in de gezondheidszorg noemt PS-fractieleider Laurette Onkelinx een schande en ze vreest ook dat de werknemers het gelag zullen betalen. “U vraagt zieken om de crisis te betalen. Is het waar dat aan de sociale zekerheid veel inspanningen worden gevraagd? Is het waar dat er weer bespaard wordt op de overheid?”
Volgens haar komt de CD&V er bekaaid van af in de onderhandelingen. “Het is een kwestie van geloofwaardigheid.”