Hete herfst kondigt zich aan voor federale regering
Gans die regering op sluiten en zeker de Wever met zijn grote muil
Dat de federale regering een hete herfst wacht, betwijfelt niemand meer. Spoorbonden, militairen en dokters: ze zijn allemaal boos en plannen acties. Een overzicht.
Defensie
De Belgische militairen moeten langer gaan werken. Op dit moment gaan de meesten onder hen ambtshalve op pensioen op 56 jaar. Maar vanaf 1 januari 2018 wordt de minimumpensioenleeftijd op 57 jaar gebracht en vervolgens jaarlijks met 6 maanden opgetrokken om de leeftijd van 63 te bereiken in 2030.
‘We zijn zeer verrast’, liet Edwin Lauwereins van vakbond VSOA Defensie weten. ‘Militairen zetten zich in met risico voor eigen leven en worden jaarlijks getest op fysieke paraatheid. Ik zie een militair na zijn 56 jaar niet meer op missie naar Mali vertrekken of met 35 kilogram uitrusting op straat staan. Een verhoging van de pensioenleeftijd met één pennentrek kunnen we niet aanvaarden.’
Staken kunnen zij niet, maar de militairen dreigen met betogingen. ‘We gaan beginnen met petities maar wellicht eindigen we met een grote manifestatie’, zegt Yves Huwart van legervakbond ACMP.
Spoorwegen
Voor het rijdend personeel van de NMBS geldt een gelijkaardige regeling als voor de militairen. Hun minimumpensioenleeftijd bedraagt nu nog 55 jaar, maar dat wordt 57 jaar in 2018 en vervolgens zal ook die leeftijd geleidelijk de hoogte ingaan tot 63 jaar in 2030.
Zowel ACV als ABVV zit vandaag samen om zich te beraden over eventuele acties tegen de begrotingsbeslissingen. Maar de socialistische spoorbond zei gisteren al dat hij een ‘actieplan’ voorbereidt tegen de pensioenhervorming. ‘De toepassing van deze bepaling betekent een frontale aanval op het pensioenregime van het rijdend personeel en zal, op korte termijn, zware operationele en veiligheidsproblemen creëren’, klonk het in een persbericht.
Artsen en ziekenfondsen
De vijf ziekenfondsen maakten gisteren in een vlammend perscommuniquébrandhout van de meer dan 900 miljoen euro aan besparingen in de gezondheidszorg in de begroting 2017. Volgens hen komen de plannen neer op ‘een sociale achteruitgang zoals ons land die de voorbije tien jaar niet meer heeft meegemaakt’. ‘De sterkste schouders zouden de grootste lasten moeten dragen, niet omgekeerd.’
Daar komt nog de reactie van de artsenvakbonden bovenop. Zij storen zich aan de regeringsbeslissing om de artsen volgend jaar slechts een derde van hun indexering toe te kennen.
Voor Marc Moens, voorzitter van de artsenvakbond Bvas, is de maat nu vol. Volgens hem maken de beslissingen van de regering van rechtswege een eind aan het tarievenakkoord. En als minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) het daar niet mee eens is, roept hij zijn leden op om desnoods per aangetekende brief het tarievenakkoord voor 2017 op te zeggen.
Dat heeft gevolgen voor de patiënten. In het tarievenakkoord hebben artsen zich ertoe verbonden de afgesproken honoraria te hanteren. Als ze dat akkoord opzeggen en hun tarieven hoger optrekken dan aanvankelijk afgesproken, wordt de patiënt daarvan de dupe.
Non-profitsector
De welzijnssector heeft een stakingsaanzegging ingediendvoor 24 november. ‘Het gaat om een algemene aanzegging, zowel federaal als op het niveau van de gemeenschappen en in vakbondsfront’, zei Jan Piet Bauwens van BBTK daarover.
Concreet zou er op 24 november in alle sectoren van de non-profit (welzijn, zorg en cultuur) worden gestaakt en komt er ook een betoging in Brussel.
De vakbonden zijn niet te spreken over ‘het gebrek aan overleg’ met de bevoegde ministers over de personeelsvoorwaarden en de werkdruk in de sector. Met een stakingsaanzegging willen ze de druk opvoeren.
|