Een huis kraken wordt strafbaar. Dat hebben de meerderheidspartijen net beslist. De discussie over kraken begon nadat een Gents gezin moest vaststellen dat hun woning gekraakt is door Roma terwijl zij op reis zijn. Het gezin kon niets ondernemen, want tot nu was kraken niet strafbaar.

Enkel wanneer eigenaars een klacht indienen bij de politie kan het gerecht beslissen om krakers uit het pand te laten zetten. "Wij zijn blij met deze beslissing", vertelt N-VA Kamerlid Sophie Dewit. "Wanneer je een klacht indient, zal kraken voortaan dus strafbaar worden. Vandaag is dat niet, maar wordt het een klachtmisdrijf."

"Je kan klacht neerleggen, waardoor de procureur een bevel tot ontruiming uitvaardigt. Op basis daarvan zullen de bezetters sneller uitgezet kunnen worden."

Gent
Vorige week riep een jong gezin uit de Holstraat in Gent op Facebook om hulp nadat ze ontdekt hadden dat elf Roma deze week hun huis binnengedrongen waren. Volgens het stadsbestuur kan hier helemaal niets aan gedaan worden, maar daar komt dus nu verandering in.

Het koppel, dat het huis twee maanden geleden gekocht heeft, verblijft momenteel voor het werk in het Vietnamese Hanoi. Een buurvrouw verwittigde hen enkele dagen geleden per telefoon. Vanuit het buitenland proberen Sarah Braeye en Paul De Roo er nu alles aan te doen om de krakers buiten te krijgen.