Lid worden van de KONIKLIJKE NATIONALE VERBROEDERING der GRENADIERS.
Lid worden van de "Koninklijke Nationale Verbroedering der Grenadiers" is een must, jij die bij de Grenadiers uw dienstplicht of uw beroepsactiviteiten hebt vervult, wordt lid van deze verbroedering, terug thuis komen bij wat ooit je tweede thuis was, het geeft alvast een fijn gevoel, die mooie tijd tijdens uw legerdienst, de leerschool die je hebt meegekregen om verder door het leven te gaan, dat vergeet je niet.
Eveneens maak je kennis met het huidige bataljon:
"Medium Bataljon Carabiniers Prins boudewijn - Grenadiers"
Voel je weer goed in je vel door je oude vrienden terug te vinden, dat kan enkel door lid te worden.
Onze verbroedering groeit nog ieder jaar, dus wees welkom.
Onze leuze is nog steeds: EENS GRENADIER STEEDS GRENADIER
Ingang van EXPOHAL Blok H12, Carabiniers en Grenadiers, kwartier Prins Boudewijn, met dank aan het H12-team: Johan Beel - Louis Schoutens - Jan Jacobs en zeker niet te vergeten onze vrienden Albert Hendrickx +2020 (bezieler) en Paul Droogmans +2016.
Deze EXPOHAL gaat verhuizen naar Lombardsijde samen met het bataljon Carabiniers PB - Grenadiers.
Mag ik U welkom heten op mijn blog over het 1 Regiment Grenadiers 1837 - 1992. Brussel - Büren - Aachen - Soest.
En tevens alle nieuws over de Grenadiers van gisteren, vandaag en morgen, Carabiniers PB - Grenadiers of 1C/1Gr.
Ik was SM in 1972 en wij waren een sectie bestaande uit 9 man: 2 Faloschutters – 1 Energaschutter – 1 Scherpschutter – 1 Mi-punt 30 schutter – 1 Boordschutter van ons voertuig AMX – 1 Chauffeur – 1 Korporaal – 1 Sectiecommandant.
Mijn kamer- en sectiegenoten waren: Julien Peeters uit Kessel-Lo – Mervyn Goossens uit Vorst Brussel – Daniel Mathijs uit Viane – Etienne Van Oyen uit Blankenberge – Jan Colpaert uit Antwerpen – Kpl. Jean Verschueren uit Mechelen – Sectie Cdt. Sgt. Mil. Jef Liebens uit Zutendaal - Chauffeur AMX John Houbrechts uit Tongeren en ik zelf Jan Jacobs uit Zichem (Scherpenheuvel). Onze Cie Cdt. was Cdt. SBH Van de Craen J. - 2e Cie Cdt. Lt. Janssen F. - Cie Adjt.(CSM) 1 Sgt. Maj. Raymaekers R. - Cdt. 1e Peloton Lt. Melis S - Adjunkt 1e Peloton Sgt. Delville Y. - Cdt. 2e Peloton Adjt. KRO Ruymaekers - Adjunkt 2e Peloton Sgt. Van Laere - Cdt. 3de Peloton Adjt. KRO Paeme - Adjunkt 3de Peloton 1ste Sgt. Van Henden K.
Mijn legerloopbaan:Jacobs Jan, 3 Cie De Arenden (Derde in Naam - Eerste in Faam) (Samen Sterk) - 1 Peloton (Banzai) - Sectie 12 - Kamer 60. 3 (2) dagen Klein Kasteeltje (Petit Chàteau) Brussel van 6/02 tot 7/02/1972. 3/11/1972 binnen in Turnhout Kazerne Majoor Blairon, opleidingcentrum nr. 3, en 12/11/1972 naar het 1 Regiment Grenadiers te Soest tot 31/10/1973.
Wat ik bij het 1 Regiment Grenadiers allemaal heb gedaan: Stormfuselier - Faloschutter - Koorleider zangkoor St-Joris kapel Grenadiers - Wistofus 12-14 maart '73 met Sgt. Delville Y. - Op kamp in Vogelsang - Op kamp in Leopoldsburg - Vaste dienst in Kantine troep van mei tot en met augustus '73, onder Chef 1 Sgt. Peeters W. - Parade in Rheindahlen afgaan Nato Generaal en parade in Brunssum opgaan nieuwe Nato Generaal, en verder nog diverse parade's gedaan in traditionele kledij ,onderleiding van Lt. Saegerman - Wacht Koninklijk Paleis Brussel eerste 14 dagen van oktober 1973 met Sgt. Vanooteghem S. en Olt. Frederick. Van 18/03 tot 2/04/1977, 14 dagen kamp gedaan te Leopoldsburg bij het 14e Linieregiment (maar in ons hart waren we Grenadiers).
Onze oude kazerne "Kwartier Steenstraete" was gelegen langs de Hiddingserweg 31 te Soest BSD. Deze Grenadiers kazerne is spijtig genoeg afgebroken in 2003 en moest plaats maken voor een nieuwe woonwijk, alleen de omheiningsmuren en de witte villa (mess officieren) zijn gebleven, de straatnamen doen de kazerne nog een beetje eer aan, Steenstraeterweg en Metzerstrasse (Metzer was de naam van de kazerne toen nog in duitse handen tot 1945), tussen 1946 en 1950 noemde de kazerne "Kazerne Namen-Namur" en was vanaf 1946 in Belgische handen en dit tot 1992. De compagnie’s van het 1 Regiment Grenadiers waren: 1e Cie = Royal First – 2e Cie = Yellow Boys – 3e Cie = De Arenden – Staf en Diensten Cie en de Steun Cie. Ik ben zeer trots en zeer fier dat ik een Grenadier heb mogen zijn, een Grenadiers vriendschap is een niet te beschrijven vriendschap, Grenadiers helpen elkaar in goede maar ook in minder goede momenten, en dat is iets wat ik heb ervaren tijdens mijn legerdienst, een ervaring die ik nooit zal vergeten, m'n noemt dat "Band Of Brothers".
Tot zover mijn welkomswoord, ik hoop dat U een beetje plezier zal hebben aan deze blog over het Regiment Grenadiers.
Ik ben lid van de - Koninklijke Nationale Verbroedering der Grenadiers - Nationale Vriendenkring Carabiniers-Grenadiers - Koninklijke Federatie der Militairen in het Buitenland, KFMB - National Strijdersbond België, NSB - Koninklijke Verbroedering Artillerie 2A-8A-RAL - Cold War Veterans Nato 1945 - 1991 1BE Corps - Koninklijk Verbond Leopold III - Koninklijke Nationale Federatie der Oorlogsvrijwilligers.
Ik heb ook 3 pagina's op facebook "Jan A.E. Jacobs" - "Grenadiers Soest BSD Klas 1972-1973" - "Kwartier Steenstraete".
Grenadiersgroetjes Jan Jacobs - Oud Grenadier.
Eens GrenadierSteeds Grenadier / Grenadier Un JourGrenadier Toujours / Einmal GrenadierImmer Grenadier / Once A GrenadierAlways A Grenadier
3 november 1972 binnen in opleidingscentrum nr. 3 Kazerne Majoor Blairon.
Op 3 november 2020, 48 jaar geleden binnen in Turnhout opleiding en dan na 1 week naar Soest.
3 november 1972 was een vrijdag. Tijdens het weekend op zondag hadden we vrij en mocht de familie op bezoek komen.
We zijn dan een week in Turnhout gebleven, en mochten voor het weekend naar huis. 11/11/72 zaterdag, en 12/11/72 zondagavond moesten we binnen zijn vóór middernacht. We zijn dan ’s nachts op de bus gestapt die ons naar het station in Brussel heeft gebracht, daar dan den "DVT" (Dagelijkse Verlofgangers Trein) op om dan ’s morgens in de vroegte in Soest station aan te komen, daar dan met de bus naar onze kazerne Kwartier Steenstraete, 1ste Regiment Grenadiers .
Op het paradeplein voor de blok van de 3de compagnie moesten we dan verzamelen, werden onze namen afgeroepen en onze kamers toegewezen, zo werden we dan een sectie voor een gans jaar.
Dankt aan Edwin Van Espen, Eddy Plichart en Jan Jacobs, Grenadiers, 3de Compagnie 1972.
Beste Oud Grenadiers van de lichting 1972-1973, het is in 2012 bijna 40 jaar geleden dat we bij de Grenadiers zijn binnen gegaan om onze dienstplicht te vervullen, daarom heb ik via lichtingsgenoot Eddy Plichart nog wat inhoud kunnen vinden uit het Grenadierskrantje "De Granaat", die hij mij bezorgde, alvast bedankt Eddy, dit zal ons nog even terug brengen naar de tijd hoe het bij het leger was, in de kazerne, op terrein en in de stad Soest. Dus hier wat nieuws uit één van de krantjes tijdens onze legerdiensttijd 1972 - 1973.
Grenadiersgroetjes Jan.
Lees in de bijlage: Soest, eerste indruk 1. / Soest, eerste indruk 2.
Op 8 mei 1837 voegt Koning Leopold I alle keurcompagnies van de Linieregimenten samen en sticht zo het Regemint der Grenadiers. Het regiment laat zich opmerken tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de gevechten rond Antwerpen, tijdens de slag aan de IJzer, maar vooral bij Steenstraete, van 22 april tot 25 april 1915, waar voor het eerst oorlogsgassen gebruikt worden.
Het Regimentsvaandel, dat op 25 augustus 1838 door Koning Leopold I wordt overhandigd te Beverlo, wordt vereerd met de nestel van de Leopoldsorde en draagt trots de vermeldingen: VELDTOCHT 1914-1918 - ANTWERPEN - IJZER - TERVAETE - STEENSTRAETE en PASSENDAELE.
Op 10 mei 1940, bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, is he regement opgesteld aan het Albertkanaal in de streek van Tessenderlo. Het neemt deel aan de Achttiendaagse Veldtocht door achtereenvolgens de lijn Koningshooik-Waver, het kanaal Gent-Terneuzen en het afleidingskanaal van de Leie te bezetten. Op 26 mei wordt het regiment ingezet ten zuide van Roeselare en verdedigt er zijn stellingen tot aan de capitulatie.
Op 4 juni 1940 worden de eerste contacten gelegd die zullen leiden tot de oprichting van een groepering Weerstands-Grenadiers van het Geheime Leger.
In kader van de 4de Infanteriebrigade "Steenstraete" wordt in 1945 in Ierland het bataljon gevormd dat op 27 mei 1946 de tradities overneemt van het 1ste Regiment Grenadiers.
Vervolgens verblijven de Grenadiers achtereenvolgens te Büren (D), te Aachen (D) en vanaf 1951 te Soest (D). Op 25 mei 1960 vertrekt een marscompagnie naar Kongo en in 1961 vertrekt een tweete marscompagnie naar Rwanda-Burundi om deel te nemen aan de handhaving van de orde.
Op 9 februari 1961 aanvaardt de stad Brussel, de aanvankelijke garnizoenstad van de Grenadiers, het peterschap over het regiment.
In 1962 worden de Grenadiers uitgerust met pantservoertuigen van het type M75, die in 1969 vervangen worden door de AMX 13. Sedert 1986 is het regiment uitgerust met M113 en AIFV.
Het 1 Regiment Grenadiers is er terecht fier op dat vier prinsen troonopvolgers in zijn rangen hebben gediend en er de eed hebben afgelegd: de Hertog van Brabant die later koning Leopold II werd, Prins Boudewijn die later overging naar het Regiment Carabiniers, Prins Albert die later Koning Albert I werd en de Hertog van Brabant die later Koning Leopold III werd.
Op 24 april 1992 nemen de Grenadiers afscheid van de garnizoenstad Soest.
Op 27 juni 1992 fusioneert het 1 Regiment Grenadiers met het 1ste Regiment Carabiniers Prins Boudewijn om vanaf dan het Regiment Carabiniers Prins Boudewijn - Grenadiers te vormen. Later wordt het regiment bataljon en draagt het nu de naam: Medium Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn - Grenadiers of afgekort 1C / 1Gr.