Grobbendonk, ex-groene gemeente Waar de gewone mens ook nog iets mag zeggen. Ondubbelzinnig Beleid: Vlaams Belang
21-02-2013
Wegtakelen 12 auto's
Aan het station te Bouwel zijn op maandag 18 februari zomaar eventjes 12 auto's weggetakeld. Volgens de gedupeerden stonden er 's ochtends geen verbodsborden maar werden die in de loop van de dag geplaatst om even later de wagens weg te takelen. Met het betalen van 150 euro kregen alle betrokkenen hun wagen terug. Daarna zijn ze met z'n allen naar het gemeentehuis getrokken om de gang van zaken aan te kaarten. Ze eisen dat de gemeente alle kosten terug betaald. Wordt vervolgd.
In Grobbendonk is er op 25 jaar tijd 40% bossen, natuur en woeste grond omgezet in verkavelingen en industrieterreinen, alsof ze hier op korte tijd heel België naar toe willen lokken. Het ergste van al is det 'onze' meerderheid, VLD + CD&V, de mooiste stukken natuur eerst hebben laten verdwijnen en ze doen nog lustig voort. Eerst worden mensen naar hier gelokt om te komen kijken naar de mooie bossen om in te wonen en daarna worden alle bomen omgehakt en zitten de mensen tegen elkaar gepramd in een kale omgeving met amper nutsvoorzieningen maar de kassa rinkelt. Waar is de tijd van het mooie liedje: Oh Grobbendonk, zo schoon zijt gij, hoe ligt gij mij aan 't harte. Kijk naar de foto's voor en na.
Grobbendonkse ontbossing.
Bovenop de privé verkavelingen die terecht worden uitgevoerd omdat ze direct aansluiten bij de bebouwing zoals oa, in de Kruisbaan, Kabienstraat, Zandstraat, enz. slaat de verkavelwoede van de IOK in samenwerking met de gemeente de laatste jaren ook ongenadig toe. Na het verdwijnen van bijna al onze bossen langs de Heirbaan (en ook de niet noodzakelijke uitbreiding van het kerkhof te Grobbendonk) moeten nu ook de laatste bomen verdwijnen tussen Pulle en Grobbendonk. Hiervoor worden de bossen tussen de Waterlaat, Pulse Pad, Koekoekstraat en het gedeelte Pulsepad langs de Warmehandstraat van de kaart geveegd. Zomaar eventjes 9 hectare bos zullen hier plaats moeten maken voor 149 bouwgronden. Op 5 jaar tijd komt er in ons woningbestand 10% bouwgronden bij.
Op 25 jaar hebben onze beleidsmensen het klaargespeeld om 40% van de Grobbendonkse (en Bouwelse) natuur te doen verdwijnen, daar kan het kappen van het Amazonegebied niet tegenop.
Veel mensen uit de Antwerpse regio hebben de laatste jaren hun heil gezocht in onze gemeente, zeker niet onterecht want de kansen deden zich voor.
Ze vinden wonen in de bossen toch zo zalig en wie kan hen ongelijk geven. Het keerpunt van de medaille is dat enkele jaren later alles verkaveld is en tot de laatste boom omgehakt. Nieuwe bewoners van enkele jaren geleden klagen nu al dat al het groen in hun buurt verdwenen is.
Er liggen nog tientallen, kleine verkavelingen te wachten, her en der verspreidt in de gemeente maar dichter aansluitend op het centrum en zonder veel schade aan te richten aan planten- of vogelrijk. Volgens het Ruimtelijk Structuurplan Grobbendonk is de verkaveling Waterlaat een woonuitbreidingsgebied dat als reserve bedoeld is en waarbij letterlijk staat: vermits er nog voldoende aanbod in de gemeente aanwezig is, waar zowel de private als de sociale doelstellingen kunnen gerealiseerd worden, is er geen nood om een woonuitbreidingsgebied aan te snijden (arcadis 5.4.3)
Bovendien staat dit bos aangegeven als een stepping stone tussen Vierselheide en Molenbos. Een van de weinige oases van rust die onze gemeente nu nog rijk is, maar blijkbaar wil men ons dorpje zo vlug mogelijk verstedelijken zodat we een voorstad van Antwerpen worden. Het ontbreekt sommige politiekers aan liefde voor hun dorp, zijn inwoners en de natuur.
Op de voorlichtingsavond van deze verkaveling heb ik trouwens de woordvoerders met geen woord horen reppen over de duizenden vogels, konijnen, egels, sidderalen en andere kleine dieren die opeens zonder habitat vallen, van de ene op de andere dag hebben ze geen enkele mogelijke nestplaats meer. Dat betekent de dood voor vele dieren maar daar staat onze kille maatschappij niet meer bij stil. Als compensatie wil men wel iedere bewoner verplichten om één boom te plaatsen, wat een weelde.
Dan is er nog een volgende, zeer belangrijk punt nl. de verbindingsstraat die men gaat maken naar de Floris Primsstraat. Alsof het verdwijnen van bossen en vogels nog niet genoeg is gaat men deze straat nog eens overbelasten. Tussen huisnr. 20 en 22 komt er een brede straat waardoor bijna al het verkeer van de 149 woningen zal passeren richting centrum en winkels. Deze straat is nu al druk door de fabriek Mc. Cain, de Delhaize, toegangsweg naar het kerkhof en binnendoor naar Vorselaar.
Bovendien ligt er geen fiets- noch voetpad. De zwarte vlaggen hangen hier uit, en terecht.
Deze verkaveling is zeker geen noodzaak maar puur opportunisme van gemeente en IOK en komt zeker 20 jaar te vroeg.
Ik gun iedereen zijn huisje, maar niet iedereen kan naar Grobbendonk komen om er te wonen. Ook wij willen nog een beetje groen behouden.
Gustaaf Dieltjens
Gemeenteraadslid Grobbendonk
Op de foto's 1) De prachtige natuur van de Waterlaat
2) Achter het kerkhof 2009
3) Achter het kerkhof 2010
___________________________________________________________________