Alhoewel Toneel Vlezenbeek deze keer geopteerd heeft voor een Franse komedie van Bricaire en Lasaygues werd de traditie van het volkstoneel toch weer in ere gehouden.Het stuk gaat in feite over een Franse zakenman die gepassioneerd is door de astrologie. Zijn geloof in de sterren speelt een zo grote rol, dat niet alleen zijn dagelijkse leven maar ook het doen en laten van zijn personeel sterk wordt beïnvloed. Maar het stuk werd hier vertaald naar Vlezenbeek toe en volledig in het dialect gespeeld. De Franse zakenman werd de bouwondernemer Albert Verbist wonende te Vlezenbeek. Het stuk heeft daardoor zeker niet aan waarde verloren, integendeel zelfs. De situaties werden voor iedereen zeer herkenbaar en het publiek genoot daarvan. Deze keer, in tegenstelling tot anders ook een kleine bezetting. Slechts zeven spelers waarvan er drie acteurs bij waren die de eerste keer op de planken stonden. Een risico misschien maar het resultaat was schitterend. De kring mag terecht fier zijn op hun nieuwe talentvolle aanwinsten. Dit was mijn eerste regie van het toneelseizoen 2008-2009
De zomer loopt op zijn einde en de meeste toneelkringen beginnen aan de voorbereidingen van het komende toneelseizoen. Er staat voor mij een drukke periode te wachten met vier regies in vier verschillende kringen. Vorige week had ik reeds mijn eerste repetitie bij Toneel Vlezenbeek want in november wordt daar het blijspel "De Twee Maagden " van Jean-Jacques Bricaire en Maurice Lasaygues opgevoerd. De komende week begin ik dan bij de K.T.De Bietjes uit Dilbeek te repeteren. Deze kring zal het stuk "Open en Bloot " van Maurice Hennequin en Pierre Veber opvoeren in december 2008. Bij de toneelkring Harlekijn uit Mollem doe ik de regie van het stuk "Volzet" van Frans Vlaskop. De repetities beginnen daar in oktober en de opvoeringen hebben plaats in februari 2009. Tot slot werd mij gevraagd om regie te doen bij de toneelkring Tijl in Ternat. Daar is wel nog wat tijd voor, want deze voorstellingen gaan door einde maart 2009. Het stuk staat reeds vast namelijk "Wachtzaal story" van Franck Didier.
CARMEN door de KoninklijkeToneelkring De Bietjes uit Dilbeek
De opvoering van "Carmen" gebracht door de K.T. De Bietjes is een muzikale bewerking en tevens een ingekorte versie van de drie uur durende opera Carmen. Iedereen kent wel het verhaal van korporaal Don José die verliefd wordt op de vurige Carmen. Ook de stierenvechter Escamillo wordt verliefd op haar. En wanneer Carmen niet met Don José wil mee gaan, steekt hij haar dood. Niettegenstaande de moeilijkheidsgraad van deze productie waren het toch geslaagde en indrukwekkende voorstellingen. Aangezien mijn deelname aan de muzikale producties bij De Bietjes zich beperkt tot gesproken rollen, kreeg ik deze keer de vertolking van luitenant Zuniga. Na vorig jaar gestapo Zeller gespeeld te hebben, bleek ook Zuniga geen al te brave kerel te zijn. Hij is het die Carmen en Don José in de gevangenis laat opsluiten. Na deze productie is voor mij het toneelseizoen 2007-2008 gedaan maar beginnen reeds de voorbereidingen voor het komende toneelseizoen m.a.w. toneelstuken lezen en regies voorbereiden.
De toneelgroep Harlekijn uit Mollem bracht dit jaar het toneelstuk Comme chez Swa van Pol Anrijs. François, uitbater van het restaurant "Comme chez Swa" zal een grote erfenis krijgen van zijn rijke, overleden oom, op voorwaarde dat hij met Geraldine trouwt. Doet hij dat niet, dan verliest hij de erfenis alsook zijn restaurant. Het probleem is dat François geen belangstelling heeft voor Geraldine want ze is lelijk en zeer arrogant. Hij is echter wel verliefd op de dienster Claudia maar zij wijst hem steeds af. Tot op het ogenblik dat zij verneemt welke erfenis François te wachten staat. Volgens Claudia is de enige oplossing Geraldine vermoorden. De huurmoordenaar blijkt een Rus te zijn, die geen woord Nederlands spreekt. Bovendien denkt iedereen dat hij de nieuwe hulpkok is. Daar moeten problemen van komen, zeker als daarbij ook nog een inspectrice van Volksgezondheid haar werk komt doen. Een stuk zonder pretentie, met het enige doel het publiek te amuseren. En in Mollem zijn ze daar zeker in geslaagd. Er werd duchtig gelachen door de talrijke toeschouwers. In een zeer mooi afgewerkt dekor, het stuk speelt zich af in een restaurantkeuken, hebben de acteurs en actrices van de toneelgroep Harlekijn nog eens hun talenten kunnen bewijzen. Het publiek heeft dan ook uitbundig gereageerd.
Over het toneelstuk "Een vlo in het oor " werd een filmje op You Tube geplaatst. Camille Chandebise , met zijn spraakgebrek, vertelt aan dokter Finache wat er gebeurd is in het Hotel du Minet Galant en hoe hij zijn gehemelte verloren is. Daarna ontmoet hij Poche en denkt dat het Victor-Emmanuel Chandebise is. Tenslotte ziet hij de echte Victor-Emmanuel. Om het filmpje te zien ga je naar You Tube op
Een vlo in het oor door K.T.De Bietjes uit Dilbeek
Reactie van een dame uit het publiek Na afloop van de voorstelling van Een vlo in het oor, kwam een dame, die ik niet persoonlijk ken, mij feliciteren. Ze zei : "Ik ben vorig jaar komen zien (La Mamma) en dit jaar opnieuw en ik heb er zo van genoten. Het doet werkelijk deugd om eens goed te kunnen lachen. Speel volgende keer a.u.b terug iets om ons te amuseren. Het leven is al triestig genoeg." Eenvoudige woorden, recht uit het hart. Het gaf mij een goed gevoel te weten dat je mensen kan aan het lachen brengen gedurende een paar uurtjes. Tenslotte daarvoor doe je het en vergeet je al die geleverde inspanning, opofferingen en lange avonden. En ik denk dat hier nogmaals het bewijs geleverd werd dat het publiek van het amateurtheater vooral naar een voorstelling komt om zich te ontspannen en eens goed te kunnen lachen. Mevrouw, ik probeer volgend jaar rekening te houden met uw woorden !
EEN VLO IN HET OOR door de Koninklijke Toneelkring De Bietjes uit Dilbeek
Deze Franse vaudeville is geen gemakkelijke opgave voor een toneelkring maar De Bietjes hebben er een fijne voorstelling van gemaakt. De reacties van het publiek waren dan ook zeer positief.Als bewonderaar van Feydeau is "Een vlo in het oor" dan ook één van mijn lievelingsstukken. Het was reeds de derde maal dat ik dit stuk regisseerde en daarenboven vertolkte ik ook voor de derde maal de rol van Camille Chandebise. Deze rol is niet te groot maar zeer succesvol. Het typische aan Camille is dat hij een spraakgebrek heeft en de medeklinkers niet kan uitspreken. Ik heb steeds een mooie herinnering aan Camille over gehouden en ook deze keer heb ik er veel plezier aan beleefd, alhoewel regisseren en meespelen toch een zware opgave is. Positief om te vermelden is dat dank zij deze productie de kring enkele nieuwe spelers ontdekt heeft. Niettegenstaande deze productie weeral voorbij is, blijft het druk voor mij want een nieuwe première staat voor de deur. Begin februari 2008 speelt toneelkring Harlekijn uit Mollem het stuk "Comme chez Swa". Ik doe er de regie en de repetities zijn reeds vol op bezig.
Ook deze kring is reeds klaar met hun nieuwe productie waarvan ik de regie zal doen. Hier beginnen de repetities in oktober omdat er maar in februari 2008 gespeeld wordt. Het gekozen stuk is een blijspel met als titel "Comme chez Swa" van de Vlaamse schrijver Pol Anrys. Het stuk speelt zich af in de keuken van een restaurant, hoe kan dit anders met zo'n titel, en er gebeuren allerhande gekke en komische situaties. De dekorploeg zal zeker nog veel werk hebben om een volledige restaurantkeuken op scène te zetten.
Koninklijke Toneelvereniging De Bietjes uit Dilbeek
In september begint bij de meeste kringen het nieuwe toneelseizoen. Zo ook bij K.T De Bietjes. Tijdens de afgelopen maanden werd al menig keer vergaderd om het nieuwe toneelseizoen voor te bereiden.De keuze is gevallen op "Een Vlo in het Oor" van Feydeau. Dit stuk is een echte klassieker en volgens mij één van de beste blijspelen. Het is een echte vaudeville maar niet gemakkelijk om spelen. Er zal veel werk moeten geleverd worden om tot een goed resultaat te komen. Ook wat dekor en kostumes betreft niet te onderschatten. Maar om het 90 jarig bestaan te vieren van de kring, wordt op geen inspanning gezien. Ik doe opnieuw de regie van dit stuk maar heb tevens een rol. Inmiddels heeft deze kring ook een eigen website : www.debietjes.be Daarin kan men een overzicht zien vanaf het ontstaan in 1917 tot op heden.