Sint-Alena is de patroonheilige van mijn gemeente Dilbeek. Op initiatief van de cultuurraad werden allerhande activiteiten voorzien in het kader van het Alenajaar 2009. De apotheose zou het groot "Alenaspektakel" worden met opvoeringen op 11, 12 en 13 september 2009 in het gemeentepark met vijver vlak voor het gemeentehuis. Het zou een massaspektakel worden met muziek, dans, gezang enz.. Er werd voor de regie beroep gedaan op niemand minder dan Dirk Tanghe, Vlaanderens grootste regisseur en niet alleen van Vlaanderen alleen, zou ik zeggen. Aangezien er ook sprekende rollen voorzien waren in dit spektakel was ik kandidaat. Een unieke kans om eens met een regisseur als Dirk Tanghe te kunnen werken. Spijtig genoeg heeft Dirk Tanghe om gezondheidsredenen, na drie bijeenkomsten, alles moeten stop zetten op doktersadvies. Bijgevolg werd het Alenaspektakel afgelast....en werden mijn mooie vooruitzichten ook afgeblazen.
Om dit toneelseizoen te eindigen was mijn laatste activiteit de regie van het blijspel "Wachtzaal Story" van de Franse auteur Didier Franck bij toneel Tijl uit Ternat. Het gaat over een vrouw, met vreselijke tandpijn, die kost wat kost de tandarts wil zien. Maar ze heeft echter geen afspraak en wordt niet binnnengelaten door de tandartsassistente. Met alle mogelijke middelen zal ze proberen haar doel toch te bereiken. De wachtzaal van een tandarts vormt het dekor en men moet vooral aandacht besteden aan het uitwerken van de verschillende typetjes die de patiënten zijn. Toneel Tijl is een kring met een degelijke reputatie en veel talentvolle spelers. Voor mij geen onbekende aangezien ik er in 1995 nog gespeeld heb en regelmatig hun voorstellingen ga zien. Het was wel mijn eerste regie in deze kring. Een zeer aangename ervaring om met deze enthousiaste groep te werken. Door de sterke acteursprestaties is het stuk enorm gegroeid . Het is heerlijk om als regisseur dit te kunnen bereiken.
Mijn derde productie als regisseur dit toneelseizoen was het blijspel "Volzet" bij de toneelkring Harlekijn uit Mollem. Het stuk speelt zich af op een camping waar Jaak en zijn vrouw Victorine al jaren hun vakantie doorbrengen. Maar Jaak krijgt er genoeg van, omdat zijn beste vriend Oscar er niet meer is. Hij is het afgetrapt van zijn vrouw Martha, die er wel nog komt en een echte bemoeial is. Gelukkig voor Jaak komen er twee mooie meisjes hun tentje naast hem opslaan. Hij is in de wolken maar of Victorine dat zo fantastisch vindt, is een andere zaak. Zij klaagt haar nood bij Fred de campinguitbater en bij haar vrienden Gerarda en Piet. Maar Piet ziet toch ook wel iets in de meisjes. Een blijspel waarbij men niet moet nadenken, alleen maar lachen met een situatie welke zich in het echte leven ook wel eens kan voordoen.....een oude bok en een jong blaadje...Het stuk is geschreven door Frans Vlaskop die ook teksten geschreven heeft voor het programma Twee straten verder en voor de Gaston Bergmannshow. De negen acteurs, waarvan twee nieuwe talentvolle jonge spelers, brachten succesvolle opvoeringen in een mooi gemaakt dekor.
OPEN EN BLOOT door de Koninklijke Toneelkring De Bietjes uit Dilbeek
Open en Bloot " is een Frans boulevardstuk van Hennequin en Veber. Het stuk dateert reeds van 1912 maar werd vertaald en aangepast aan de tegenwoordige tijd. Het stuk gaat over enkele notabelen van het stadje Veurne, die hopeloos verliefd worden op de knappe, ondeugende Tangolita. Voor Jozef Wezemael, de strenge voorzitter van de rechtbank te Veurne, kunnen de escapades van zijn magistraten absoluut niet door de beugel. Maar als de minister van Justitie noodgedwongen de nacht bij hem moet doorbrengen, geraken ze allebei in de ban van de varietéartieste. Hortense, de vrouw des huizes mag uiterard niets weten en het spel "wie is wie ?" begint...tot op het kabinet van de minister toe. Een zeer aangenaam stuk met drie dekors en achtien personnages. Aangezien er veel kandidaten waren om mee te spelen, is dit trouwens één van de redenen waarom dit stuk werd gekozen. Alhoewel de hoofdrolspeler één maand voor de première is moeten vervangen worden wegens een beenbreuk, werd deze productie toch nog een groot succes. Verschillende rollen werden met brio vertolkt. Ik deed er terug de regie maar speelde deze keer niet mee.
Jan, zoon van Albert Verbist en zijn liefje Leen, dochter van Achilles Vamopoulos, proberen om de secretaresse Martine Callebaut te overtuigen met hen mee te werken en een plan te smeden.
Alhoewel Toneel Vlezenbeek deze keer geopteerd heeft voor een Franse komedie van Bricaire en Lasaygues werd de traditie van het volkstoneel toch weer in ere gehouden.Het stuk gaat in feite over een Franse zakenman die gepassioneerd is door de astrologie. Zijn geloof in de sterren speelt een zo grote rol, dat niet alleen zijn dagelijkse leven maar ook het doen en laten van zijn personeel sterk wordt beïnvloed. Maar het stuk werd hier vertaald naar Vlezenbeek toe en volledig in het dialect gespeeld. De Franse zakenman werd de bouwondernemer Albert Verbist wonende te Vlezenbeek. Het stuk heeft daardoor zeker niet aan waarde verloren, integendeel zelfs. De situaties werden voor iedereen zeer herkenbaar en het publiek genoot daarvan. Deze keer, in tegenstelling tot anders ook een kleine bezetting. Slechts zeven spelers waarvan er drie acteurs bij waren die de eerste keer op de planken stonden. Een risico misschien maar het resultaat was schitterend. De kring mag terecht fier zijn op hun nieuwe talentvolle aanwinsten. Dit was mijn eerste regie van het toneelseizoen 2008-2009