Als naar gewoonte lezen we in 't Bruggeske, het tijdschrift van Heemkring Hoghescote van Kapellen, weer een aantal bijdragen die ook voor de Ekerse heemkunde interessant zijn, omdat ze handelen over vroeger Ekers grondgebied en vroegere Ekerse mensen.
Vooreerst vinden we een uitgebreid krantenartikel uit De Huisvriend van 11 oktober 1898, over het overlijden van mevrouw Peer de Nieuwburgh, geboren barones Caroly Osy de Zegwaert. Zij was pas één jaar daarvoor in de Hoogboomse kerk in het huwelijk getreden.
Ook het artikel "Kapellenaars bij een vroegere kolonisatiepoging ten tijde van Leopold I : Santo Tomas de Guatemala (1843-1854)" van Jan Vanderhaeghe heeft betrekking op Ekerenaars. Petrus Franscisus Kuylen was namelijk jeneverstoker op steenweg naar Kapellen, op een plek behorend nog tot Ekeren, maar gelegen vlak bij het dorp van Kapellen. Dat stukje Ekeren werd in maart 1846 overgeheveld naar Kapellen.
Tenslotte is er nog het artikel van voorzitter Roger Balbaert over de "Mevrouw Van Rompaey - De Lannoy Maria, schrijfster uit Kapellen", dat gaat over Maria de Lannoy, een jeugdauteur die vanaf de jaren 1930 tot aan haar overlijden in 1968 in de Koningin Astridlaan in Hoogboom onder Ekeren woonde.
In het derde nummer van Breesgata, het tijdschrift van de Brasschaatse heemkundige kring, vinden we ondermeer van de hand van Luc Gowie een genealogische bijdrage over de familie Leyssens uit Brasschaat, die we vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw in onze heerlijkheid Ekeren, als pachters van een stede op het Einde van de Donk, aantreffen.
Zoals bekend ressorteerde Brasschaat tot 1830 onder Ekeren.
In Polderheem, het tijdschrift van de Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder, jaargang 41 nr. 4, verscheen van ons bestuurslid Wim D'hooge een artikel over "Het huis Theeuws in de Kattenberg te Ekeren", waarin we behalve de geschiedenis van één bepaald huis ook te weten komen hoe de straat als Oorderse Voetweg in 1871 ontstond en de bebouwing aldaar tot stand kwam.
In het nummer 3 van deze jaargang van 't Bruggeske, het tijdschrift van de Heemkring Hoghescote van Kapellen, lezen we ondermeer een artikel getiteld "Een huwelijk te Hoogboom", over het huwelijk in Hoogboom van Coralie Osy de Zegwaert en baron Peers de Nieuwburgh. De vader van de bruid was baron Osy de Zegwaert, provinciegouverneur van Antwerpen en eigenaar van het domein en kasteel De Oude Gracht te Hoogboom.
Ook opgenomen in dit nummer zijn een zestal mooie foto's van een polowedstrijd op het terrein van de Royal Antwerp Polo Club in Hoogboom in 1929, met tekst van Marc Brans.
Zoals bekend hoorde Hoogboom tot 31 december 1982 bij Ekeren.
Op zaterdag 28 oktober en zondag 29 oktober 2006 organiseert de Heemkring Ekeren een tentoonstelling "Heraldiek van ridderembleem tot familiewapen", in de Akerzaal van het Ekershof in het Groot Hagelkruis 6/1 te Ekeren.
De tentoonstelling is gratis toegankelijk, zaterdag van 11 tot 19 uur en zondag van 11 tot 17 uur.
In het juninummer van 't Bruggeske (jrg. 38 nr. 2), het tijdschrift van de culturele kring Hoghescote van Kapellen, wordt het artikel over organist Albert De Wagter vervolgd met een reeks foto's uit Alberts verzameling.
In het laatste nummer van 't Bruggeske, het driemaandelijkse tijdschrift van de Heemkring Hoghescote van Kapellen, staan een aantal artikels die op Ekeren betrekking hebben. - over de penning die door de Franse overheid in 1703 geslagen werd om de Slag van Ekeren te gedenken, - over de familie Adriaenssen alias Vettenduym die in de 17e en 18e eeuw op de Puihoek en in het Klein Heiken woonde, een artikel dat voordien al in ons 22e jaarboek (2004) stond, - over de straatnamen in de vroeger Ekerse wijk Zilverenhoek, in 1983 overgegaan naar Kapellen, - over het dagboek van Albert De Wagter, organist van het Kapelse kerkkoor Cantamus, én inwoner van Ekeren.
Losse nummers van 't Bruggeske zijn te verkrijgen aan 3 euro per exemplaar, maar het is voordeliger om abonnee te worden, voor 10 euro per jaar. Rekeningnummer 413-7205071-54 ten name van Heemkring Hoghescote vzw.
In april 1958 startte in het Ekerse parochieblad een rubriek "Vroom Ekers erfgoed" dat de geschiedenis van de Sint-Lambertuskerk bracht in wekelijkse afleveringen. De auteurs, Frans Bresseleers en Hendrik Kanora, deden er meer dan twee jaar over om elke week een deeltje van de kerkgeschiedenis in het blad te laten publiceren. De geschiedenis stopt rond 1960. Verschillende gedeelten van deze tekst hebben de auteurs later in beknopte vorm gepubliceerd in verschillende tijdschriften en weekbladen.
Het geheel is nooit in boekvorm verschenen en wij betwijfelen of er nog iemand deze afleveringen heeft bijgehouden. Daarom vond het bestuur van de Heemkring Ekeren het nuttig dit belangrijk werk van onze Ekerse heemkundigen in boekvorm uit te geven in een beperkte oplage.
Het is ons bestuurslid Robert Vervoort die de teksten typte en bewerkte, waarvoor wij hem ten zeerste danken. Van de erfgenamen Kanora en Bresseleers kregen bij de toelating om de tekst over te nemen.
Er is nadien nog geschreven over de kerk, door de auteurs van deze tekst en door anderen, en dan moeten wij zeker Staf De Meyer vermelden, met zijn boek "De aloude Sint-Lambertuskerk", verschenen in 1981 (uitgave Davidsfonds Ekeren), en ook zijn soms uitgebreide artikels in andere publicaties, over kerk, pastorij, enz. onder andere ook te vinden in enkele van onze vorige jaarboeken en contactbladen.
Het boek "Vroom Ekers erfgoed : de Sint-Lambertuskerk te Ekeren" door Frans Bresseleers en Hendrik Kanora, 92 pagina's op A4-formaat, met afbeeldingen, is verkrijgbaar voor de prijs van 5 euro, bij secretaris Marcel Bollen of op het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders in de Veltwijcklaan 19, of door overschrijving op rekeningnummer 068-2009503-78. Het boek verscheen al eind 2005, maar er zijn nog een aantal exemplaren beschikbaar.
Inhoudsopgave van het nieuwste contactblad, jaargang 24 (2006), nr. 1
- Prentkaart inhaling provinciegouverneur graaf de Baillet-Latour in 1908
- Wim D'hooge : Uitdrukking der gevoelens van eerbied en toegenegenheid door de bekwaamheidskiezers, in naam der bevolking van Eeckeren, hunnen nieuwen Burgemeester aangeboden op 11 January 1885 (toespraak ter ere van Emiel Guyot, burgemeester van Ekeren van 1884-1894)
- Hugo Driesen : Het denombrement van Ekeren 1686
- Ad van Oeffelen : Paaseieren in 1456 (pachtconctract Bremdonkhoeve te Ekeren door Sint-Elisabethgasthuis aan Janne Peeters Jan Peters zone)
- Frans Bresseleers : Oostende aan de Schelde ... en in de Polder (over de familie Van Oostende, ondermeer heren van Kapellen en een deel van Ekeren in de 15e eeuw)
In de laatste uitgave van Polderheem, het tijdschrift van de Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder, verscheen een artikel waarin ondermeer Ekeren ruim aan bod komt. Ons bestuurslid Wim D'hooge schreef een bijdrage over de feesten die in alle dorpen van het kanton Ekeren in 1905 werden georganiseerd om de 75ste verjaardag van België te vieren.
In de kantonhoofdplaats Ekeren waren de feesten het grootst opgevat. Het Te Deum, een stoet en een toespraak van de burgemeester kwam in elk dorp van het kanton aan bod. Maar in Ekeren was er ook nog de uitvoering op de Markt van een gelegenheidscantate gecomponeerd door organist en koster Frans Papen, muziek op drie kiosken opgesteld aan het Hagelkruis, in de Kloosterstraat en in de Steenstraat, en een vuurwerk aan het station.
Concreet : Polderheem, 41ste jaargang, nr. 1 (1ste kwartaal 2006) Abonnement 10 euro, te storten op de rekening met nummer 646-6804820-90
Recent verscheen het 23ste jaarboek van onze heemkring, met weer heel wat wetenswaardigs over de geschiedenis van Ekeren. Hier is de inhoudsopgave :
- Alfons Van Den Wyngaert : voorwoord
- Dr. Karel Leenders : Hecerna 1155 Ekeren
- Wim D'hooge : De Ekerse bezittingen van de Sint-Michielsabdij
- Robert Vervoort : Het Gildenhuis te Ekeren-Donk
- Alfons Van Den Wyngaert : Edouard Joannes Hyacinthus Moretus-Plantin
- Hugo Driesen : Toestand van het dorp Ekeren in 1593
- Frank Van den Auwelant : Maurice Van Essche, portret van een onbekende
- Alfons Van Den Wyngaert : Pieter Pauwel Rubens, eigenaar van het Hof van
Ursele, hof van plaisantie te Ekeren
- Hugo Lambrechts : Akten notaris Boodts 1681-1690
- Hugo Driesen : De Post te Ekeren, afstempelingen van Ekeren 1
- Wim D'hooge : De molenaarsfamilie Quaeyhaeghs te Ekeren en omgeving
- Alfons Van Den Wyngaert : De processie op het kasteel van Veltwijck, ten tijde van de familie De Potter
- Paul Van Bockel : Wat gebeurde er in 2005?
De leden van de Heemkring kregen ondertussen hun boek al thuisbezorgd. Zolang de beperkte voorraad strekt is het boek voor 7,50 euro nog te verkrijgen door overschrijving op rekeningnummer 068-2009503-78, of bij de secretaris Marcel Bollen, Hof van Delftlaan 20 te Ekeren, of op het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders in de Veltwijcklaan 19 te Ekeren.
Inhoud van het Contactblad, jaargang 23 nummer 4 (december 2005)
Wim D'hooge : Het toponiem De Clockreep te Ekeren
Bert M. D'hooge : Welkom in Eckernförde
In memoriam abt Ulrik Edward Geniets (Ekeren 5/6/1939 - Averbode 13/11/2005)
Ad van Oeffelen : De patroonheilige van de kerk van Ekeren in 1451 (Sint-Lambertus)