Amper waren in de nieuwe Sint-Jozefparochie de kerk, pastorij, klooster en de klaslokalen van de school voltooid, toen enkele weldoeners, uit dankbaarheid, een reeks van zeven kapelletjes, voorstellend de zeven smarten van Onze-Lieve-Vrouw, aan de parochie Sint-Jozef schonken in 1912-1914. Reeks van zeven, aaneengeschakelde bakstenen kapelletjes, bekroond met driezijdig natuur- en kunststenen fronton, voorafgegaan door zware pijler met kapiteel en bolornament. Beglaasde korfboognissen in verglaasde bakstenen omlijsting met plaasteren beeldengroep die telkens één van de zeven smarten uitbeeldt, arduinen lekdrempels en dito gedenksteen per kapel. Kerkhof met calvarie van cementrustiek. Deze voorstelling verwijzen naar de volgende feiten uit het leven van Onze-Lieve-Vrouw.
1. De voorstelling van Simeon. 2. De vlucht naar Egypte. 3. Het verlies van de twaalfjarige Jezus. 4. De ontmoeting met Jezus op de Kruisweg. 5. De kruiseging en de dood van Jezus. 6. De kruisafneming. 7. De graflegging van Jezus.
Vooraan in de reeks van zeven kapelletjes staat een kolom met een nis waarin de beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw prijkt. Eveneens is er een arduinen steen ingemetseld waarin de naam van Edward Wouters, burgemeester van Beerse van 1912-1921 werd gebeiteld. Onderaan vijf van de zeven kapelletjes staan nog steeds gedenkstenen ingemetseld. Bij de andere twee ontbreken ze. Op twee van de voornoemde stenen staat gebeiteld: "Uit dankbaarheid", in de drie overige stenen staan de volgende namen: F. Hermans-Loomans, P. Laurysen-Mertens en L. Bastijns-Mertens vermeld. De reeks kapelletjes staat langs de vroegere ingang van het kerkhof. De renovatie gebeurde in 2007 en zal weldra klaar zijn.
Op het kerkhof zelf bevindt zich, juist op de plaats waar de eerste twee pastoors der parochie, J.B. Lambrechts en C.J.G. Van Oostveldt begraven liggen een vrij groot beeld van Onze-Lieve-Vrouw van smarten. Deze beeltenis is afkomstig uit de eerste noodkapel der parochie, die langs de Stevennekens, in een schuur ingericht was.
Onze huidige, mooie parochiekerk heeft reeds een hele geschiedenis achter de rug. De eerste akte dateert van 3 november 1504: "De Kerckmeesters ter tyde wesende ten tyde als men aende kercke beginnen sal te metsen en te tymmeren".
Op 20 juni 1883 werd de kerk ingewijd, zoals velen van ons haar nog gekend hebben, dus vóór de verwoesting van 26 september 1944.
Na de rampzalige dag van 1944 werden de vieringen gehouden in de meisjesschool en de parochiezaal, het langst in de 'noodkerk'.
Deze noodkerk was de oude rijschool welke tijdens de oorlog werd gebouwd door de bezetter. Deze noodkerk stond op het terrein waar nu het gemeentehuis staat.
DE HUIDIGE KERK
Op 26 september 1944 werd de toren in brand geschoten, brandde uit en zo werd verder bijna de ganse kerk verwoest.
De toren werd terug opgebouwd en verhoogd in de spits, zodat hij nu 72,30 meter hoogte heeft. In de oude toren hingen 2 klokken: - de Maria-klok: 1400 kgr en 1,10 meter hoog - de Lucia-klok: 518 kgr en 0,85 meter hoog.
In de nieuwe toren hangen 3 klokken: - de Maria-klok: 1382 kgr en 1,18 meter hoog. - de Jozef-klok: 821 kgr en een doormeter van 1,08 meter. - de Lucia-klok heeft een gewicht van 593 kgr en een doormeter van 0,95 meter.
DE KERK
Onze kerk is 51 meter lang, de kruisbeuk is 27,50 meter lang, 17,50 meter breed en de hoogte bedraagt 24,65 meter. Als patroonheiligen vereren wij de H. Willibrordus, de H. Lucia en Onze Lieve Vrouw. Als waardevolle beelden hebben wij Willibrordus, de gekroonde Lieve Vrouw, de H. Familie, de Kristus op het vernieuwde kruis boven het koor, verder de doopvont, de biechtstoeln (1899) Buiten aan de kerk-Noordkant-staat ook nog het beeld van Willibrordus, in witte steen van Larochette, gemaakt aan de Koninklijke academie van Antwerpen. Los van de kerk staan nog: het H.Hartbeeld bij het monument der oorlogsslachtoffers, ingehuldigd in 1924, en het Gevelfragment, gebouwd met materialen van de oude kerk en als herinnering aan de vroeger bouwtrant: gothiek. De kerk is dus gebouwd op de plaats van de vorige. De architecten waren P. Berger en J.L. Stynen, de bouwheer de Firma VAN ROEY. De eerste steen werd gelegd op 16 juli 1953, door Kardinaal Van Roey. De plechtige inwijding gebeurde op 27 september 1954 door Mgr. Schoenmaekers. Glasramen: de zingende engelen en de kruisweg, gemaakt door Jan Huet, het orgel werd gebouwd in 1960 door de firma d'Hondt.
Zondag 29 oktober 2006 is het Museum van Rijkevorsel open van 14.00 uur tot 18.00 uur. Wilt U inlichtingen over genealogie en is U op zoek naar familiegegevens, kom dan eens langs, er staan mensen die U kunnen helpen. Het nieuwe jaarboek 2006 is ook verschenen en kan men kopen aan 15.00 in het museum. Voorlopig is dit het laatste jaarboek, er zijn reeds 29 jaarboeken verschenen en dat is een 4.500 bladzijden over het wel en wee over de eeuwen heen over Rijkevorsel.
Volgende opening van ons museum is op zondag 29 oktober van 14.00 uur tot 18.00 uur. Ook voor opzoekingen genealogie. Aanvraag voor groepen voor bezoek aan het museum met gids kan het hele jaar door, voor afspraak kunt U bellen naar het nummer: 03/314.61.36
- In het jaarboek 2005 staan 80 gouden-diamanten-briljanten bruiloften - De namen van de familie's staan vermeld in een apart bericht op onze blog van 07/12/2005.