Een vrij België zonder extreme partijen - Goed voor de economie Een voorstel voor de staatshervorming: 1) De regionale parlementen Vlaanderen Wallonië en Brussel opdoeken. 2) Er komt Eén nieuw centraal parlement; doek ook de senaat op. Provincie raden, waar zijn die eigenlijk voor, weg ermee...3) Er komen nieuwe kiesdistricten, zijnde een agglomeratie van gemeenten die 50.000 inwoners benadert, 1 verkozen minister per district, 1 taal per district. 4) elke burger kan beslissen in welk kiesdistrict hij/zij wil stemmen, ongeacht zijn fysieke woonplaats; (dit zal de mobiliteit bevorderen). 5) Alle verkiezingen op internet of via de post. 6) De kiesplicht opdoeken. Waar kom je uit? Het verkiezing systeem dat ze in Nieuw Zeeland reeds gebruiken sinds 1893. Eén van de cleanste "minst corrupte" democratische politieke systemen ter wereld. Lees verder, en droom er maar van! Een droom is het begin van de toekomst.
23-07-2008
Een visioen voor de toekomst van België of een fata-morgana?
"Een tevreden België" van vrijheid, opportuniteit en opwaartse mobiliteit voor elke individuele burger. Een land met democratische leiders, die bereikbaar zijn voor elke gewone man in de straat. Een land van gelijke rechten en plichten met een wetgeving ten dienste van de burger, niet de bestraffende/dreigende houding van heden. Een land waar rijken arm mogen worden en waar arme mensen rijk kunnen worden. Een land waar 'risico nemen' beloond word en niet levenslang bestraft, mocht het eens fout gaan. (Kopje onder gaan hoort immers bij het leren zwemmen.)
Studies bewijzen dat kinderen die in minder begoede omstandigheden zijn opgegroeid vaak ver op de levens ladder komen doordat ze gedreven zijn hun leven te willen verbeteren. Tegelijk is een geprivilegieerde educatie geen garantie op een succesvol leven. De macht van een land ligt in de gedrevenheid van zijn volk. Dit principe vormt de basis van een sterke dynamisch economie. Het is aan politici de taak om een positieve leef/werk omgeving te creëren niet meer noch minder.
Twee grapjes om mijn gedachtengang te illustreren en een kleurtje te geven
Een journalist vroeg aan Prime Minister Sir Robert Muldoon* (De Eerste minister van Nieuw Zeeland tussen 1978 en 1984): Should you not know what the man in the street thinks? Waarop de eerste minister antwoordde I am a man of the street en dronk verder van zijn flesje bier.
Diezelfde minister over migratie en mobiliteit: Wanneer journalisten Prime Minister Robert Muldoon vroegen uitleg te geven over hun zorg i.v.m. de groeiende uittocht van New Zealanders naar Australië, antwoordde Muldoon: These migrants "raise the average IQ of both countries". (Deze migranten "verhogen het gemiddelde IQ van beide landen".) Ware statements niet een verzinsel van mij hoor!
Je lacht natuurlijk met deze uitspraken. Verdere benadering van de visie van Premier Muldoon is echter veel meer diepgaand. Het was zijn uitdrukking over Nieuw Zeeland "de open en vrije maatschappij", waar er een plaatsje is voor iedereen onder de zon. Een land waar ook nationalisme niet al te ernstig genomen wordt, omdat het de macht is van de burger, zich te vestigen waar hij zich het meest gelukkig voelt.
Het is de taak van politici een gezonde levens-bodem te creëren voor "Een tevreden België" binnen Europa en binnen de wereld economie. Dat is hun enige taak!
* Sir Robert Muldoon was wat je in België een Liberale minister noemt, wat overeenkomt met de Open-VLD. (Niet vergissen met wat men bedoelt met "Liberal" in de Engelstalige landen)
België heeft nog steeds dezelfde Carrière Politici in de top-politiek sinds de 70-ger jaren. Erger nog, onder hen zijn er zelfs sommigen in geslaagd hun eigen kinderen in de politiek te lanceren. Geen wonder dat deze kliekjes mentaliteit nieuwkomers in de politiek afschrikt. Het zijn die-zelfde oud-ministers, "de architecten van het Federalisme" die op heden nog steeds achterdeurse constitutionele onderhandelingen hebben met de Koning. Waar is hier de inspraak van de burger? Politiek is geen familie bedrijf.
De regionale regeringen moeten zo snel mogelijk verleden tijd worden.
De huidige politici (vooral Vlaamse Politici) willen de staatshervorming van de 80-iger jaren verder doordrijven, en misschien sommige bevoegdheden terug geven aan de federale regering. In mijn bescheiden mening willen ze meer macht, en minder verantwoordelijkheid, voor hetzelfde of meer geld. Ik zie de zaken heel simpel.
Wat huidige Belgische politici moeten beseffen is, dat de wereld zodanig is veranderd dat gewoon aanpassingen maken aan het federaal systeem niets fundamenteels zal verbeteren aan ons landje. Met de nieuwe communicatie middelen, en de administratie via computer technologie zijn al die oude communautaire structuren overbodig geworden, en deze verouderde structuren verder uitwerken is gewoon nonsens.
De bevolking zegt grotendeels dat ze perfect met mekaar opschieten, en dat ze de politici niet echt nodig hebben in hun leven. Ze doen maar..... Is zo een beetje de algemene opvatting van de Belg, en het kan ze eigenlijk allemaal niet schelen wat er gebeurt in de politiek. Het is alleen maar goed voor een beetje entertainment op TV een beetje als Dallas dus, meer niet. (Ja eigenlijk zijn we het programma beu).
Was het maar niet dat we in België nog stem-plicht hebben zou eigenlijk niemand nog naar de bus gaan. Elke keer als de politici weer willen dat we naar de stem-bus gaan, moeten wij daar maar naartoe; en knoeien maar een beetje op het stemformulier. Die zelfde politici zitten dus nu ook constant de Koning van zijn jacht te halen! Gewoon abnormaal.
De diepgaande dysfunctie van onze hedendaagse nationale politiek ligt in het separatisme en ons deelstaten systeem. Andere federale landen zoals Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, hebben staten gebaseerd op tijdzones, afstand van mekaar of klimaat zones, maar hebben taal en cultuur als gemeen goed. Dit is niet zo in de verenigde staten van België, waar culturele verschillen geaccentueerd worden, en zelfs tegen mekaar opgezet worden door politici met eigen winstbejach.
In de 70-ger en 80-ger jaren hebben onze politici gedurende een periode van economische crisis het misleid concept van federale deelstaten geïntroduceerd in ons kleine landje België. Het was een recept voor mislukking. Dit was het fundament waarop separatisme is gegroeid vanwege de sterk verschillende economische posities van de deelstaten Vlaanderen en Wallonië. Politici hebben niet de macht om efficiënt de verschillende economien te beheren, en de federale gelden te besteden. Het deelstaten systeem is inflexibel en wurgend op alle vlak.
Regerings probleem - Een probleem van 'systeem-structurele' aard.
Er kan nooit een staatshervorming komen door aan de randjes te knoeien. Ook zullen politici het zelf nooit kunnen oplossen, omdat er een conflict of interest is. Het gaat namelijk over hun jobs, die opgedoekt moeten worden. Het probleem is van systeem-structurele aard, het hart van de "Federale" organisatie structuur, en vergt een hele ommekeer, hoe België bestuurd zal worden in de toekomst. Vereenvoudiging is hier het key-woord. Het probleem is van dien aard dat een onafhankelijke persoon goed advies zou kunnen geven. Maar dit hoeft niet persé een buitenlander te zijn, zoals men momenteel in de pers suggereert. Het kunnen ook een groep onafhankelijke constitutionele specialisten zijn, of een organisatie consultant die de vraag voorbereid voor een nationaal referendum; misschien de beste oplossing.
Nieuw Zeeland heeft een van de cleanste "minst corrupte" democratische politieke systemen ter wereld, voor een multicultureel land met twee officiele nationale talen, allebei aanvaard in alle publieke domeinen dus ook het Parlement. Interessant? Even naar kijken zou misschien geen kwaad kunnen. Het werkt reeds succesvol sinds 1831 !!! De onafhankelijkheid van onze beide landen. Puur toeval?
Neem de tijd dit blog met een open mind te lezen. Veel plezier.
Herinnert U zich de film "Apollo 13" waarin de kapitein Mission Control, op de een kalme manier liet weten dat er een levensbedreigend systeem-technisch probleem aan boord was? De alom bekende woorden 'Houston, we have a problem"!
Het ruimte schip werd met enorn veel lateraal denken veilig terug op aarde gebracht door een handje vol ingenieurs, terwijl alle andere technici van Mission Control op de zijlijn stonden.
Wel België verkeerd zich in een heel gelijkaardige situatie. Er is een zwaar technisch probleem in de politiek van het land. Alleen drastische middellen zullen voor een goede uitkomst zorgen. België heeft een handje vol zeer dappere leiders nodig om het land weer in een stabiele orbit te krijgen. Ondertussen kunnen alle andere 1,395 politici naar huis op vakantie. De meerderheid onder hen mag eigenlijk permanent op vakantie, of met pensioen, of zoeken beter een andere baan.
Hier onder zal ik voor U, een aantal van mijn bedenkingen uiteenzetten. Ik hoop dat op zijn minst één van de top politici in ons landje inspiratie vind in mijn gedachtengang.
Hartelijk dank bereid te zijn een 1/2 uurtje van Uw tijd aan mijn uiteenzetting te willen geven.
Groetjes vanop de maan. (bijna)
PS: Het enige verschil met het verhaal van Apollo 13 is dat de Koning en zijn ministers nog steeds niet beseffen dat er een "systeem-technisch probleem" is. (meer dan 30 jaar na dat Federalisme werd geïnstitutionaliseerd) Het leiderschap reageert alleen maar op de symptomen, en geen één reactie zal het probleem oplossen. One will have to think outside the square box to fix the problem.
Hoe kunnen we België genezen - Een uitdaging uit onverwachte hoek:
Waarom keren zo weinig succesvolle Belgische migranten terug naar hun geboorte land?
Om het 'vieze woord' geld maar niet te moeten gebruiken, zeggen migranten vaak, witte leugentjes zoals: t's het weer, de verse lucht, of de te dichte bevolking in België. Hoe dan verklaar je dat de meeste Belgische migranten wonen in New York, Hongkong of Tokyo? Canada? Het weer? De bevolkingsdichtheid? Allemaal nonsens. 'De welvaart' is het juiste antwoord.
De Politiek wurgt België dood.
En dan is er nog de achterlijke cultuur om niet over geld te durven praten.
België is een land geworden waar de mensen niet meer mee tellen, en waar alle macht naar de politici gegaan is. Politici zorgen dat internationale corporaties welkom zijn, en dat de burger goed opgeleid is om brave werkertjes te kunnen zijn, een goede grondstof voor diezelfde corporaties . De brave mensen zijn content met de jobs (althans dat denken ze). Maar een job is niet iets waar je echt rijk van kan worden. Een job betaald het dagelijkse brood etc.. Maar je kan er je familie niet van verrijken. Vroeger waren sommige boeren rijke landeigenaars, (boer Coene, weet ge nog) en konden die over generaties meer land aankopen. De laatste 60 jaar politiek heeft er voor gezorgd dat boeren klein blijven in hun macht, hun product wordt op-voorhand opgekocht door warenhuizen aan spot prijsjes. Ze kunnen geen land bij kopen en verliezen controle. Land = macht. Maar die formule werd reeds jaren geleden uitgesmoord omdat de belastingsman geen ruimte liet voor een eenmalige slechte oogst.
Waarom repatriëren zo weinig Belgische migranten hun spaargelden?
Als gemigreerde Belg kan ik niet zeggen dat ik niet houd van mijn land, het tegendeel is waar.
Maar wij (migranten) kunnen nooit terug keren, want ons kapitaal beleggen in België komt gewoon niet op als een optie, je zou er evengoed een vuurtje mee kunnen stoken. Andere landen, laten ons (Belgische migranten) investeren in de groei van het land. Niet alleen hebben we goede jobs, maar ons gespaarde kapitaal verdrievoudigt ongeveer elke 10 jaar. Dus we kunnen makkelijk voor ons eigen pensioen zorgen. Dit is een uitgestorven gedachtegang in België. Zich verrijken is een vies woord geworden. En erfgoederen worden beschouwd als inkomsten voor de staats koffers = zakken van de politici.
Waarom zal America altijd het machtigste land ter wereld zijn? Het laat zijn burgers toe zich te verrijken, en het beboet niet zij die een kansje wagen. Het ergst van al vind ik dat, als ik met Belgen spreek over dit fenomeen, de meesten onder hen mij niet eens begrijpen waarover ik het heb! Het vrij denken en entrepreneur-schap in de Belgische bevolking is zo goed als uitgeroeid door de politieke beslissingen van de laatste 6 decennia.
Is het niet zo dat de vloei van individueel kapitaal een teken is van de gezondheid van een economie? De uitvloei van kapitaal kan niet verhinderd worden door wetgeving, dus zeker niet de terugvloei! Buitelandse corporaties zijn niet de oplossing voor het welzijn van onze economie. Ik zeg niet dat er geen ruimte voor is, maar het is niet de oplossing voor een sterk België binnen de wereld economie.
Doe zo voort België. Het zal niet lang meer duren! Maar je kunt altijd van gedacht veranderen, en dat zou fantastisch zijn. Mijn tuinman zij me ooit, toen ik hem vertelde dat ik die boompjes toch anders wilde planten, na dat hij de gaten al had gegraven. No problem Bart, "Changing once mind is a sign of intelligence".
Een mogelijke democratische kuur voor de zieke politiek, kan wel eens dit zijn: De individuele burger van ons land moet kunnen zijn kapitaal investeren waar hij/zij wilt binnen de wereld-economie. Respect voor zulke individuele beslissingen zal onze politiek beïnvloeden, en als-dusdanig weer onze democratie op een recht pad leiden. Politici zullen in de toekomst eerlijk moeten zijn en hun prestaties zullen gemeten worden aan de vloei van dat individuele kapitaal. Het zal wel een paar generaties kunnen duren, maar individueel kapitaal kan onze politieke democratie genezen; als het maar de kans zou krijgen.
Zijn individuele landen minder belangrijk in een globale wereld economie?
Mag een cultuur een land transcenderen? (een luide stem in Vlaanderen)
Mag nationale eenheid een culture overheersen?
Morele vragen die België moet beantwoorden voor zichzelf en aan de wereld.
Mijn persoonlijke mening: ja - neen - ja
Dit blog gaat hier verder op-in en tracht uitleg te vinden.
Het ultieme antwoord op al deze vragen = "Eendracht maakt macht", een basis strategie in een wereld economie.
De nationale wapenspreuk van België, maar dat waren we vergeten zeker ? Dat België niet een gemakkelijk land was om te besturen wisten onze voorvaderen al 177 jaar geleden, toen ze deze wapenspreuk in onze constitutie schreven.
Hoe groter een regering des te zwakker een regering.
Hoe zwakker de regering des te machtiger het koningshuis.
Per definitie, hoe kleiner de regering, des te machtiger het volk.
Door de koolmijnen te sluiten in de 60-ger en 70-ger jaren verloor het volk zijn laatste beetje macht. Om nucleaire centrales aan het volk te verkopen moesten regeringen een dreig knuppel hebben. De Dreig knuppel was "global warming **" en het misnoma "peak oil *". Man-made energie zoals "biofuels" zijn een bedreiging tot die macht.
Er zijn olie reserves in elk land op de aarde, alleen is er nog niet overal naar gezocht !
Alaska heeft on-aangeraakte geheim-gehouden olie-reserves voor de volgende 200 jaar. *
Als Saudiarabië de grootste officieel bekendgemaakte reserves op aarde heeft
Als Irak de tweede grootste reserves heeft
en Als Iran de derde grootste reserves heeft
We tellen er niet eens Rusland, de Noord-Zee, Noorwegen en al de andere OPEC landen bij, recentelijk vond BP ook olie ten zuiden van Nieuw Zeeland
Er is dus ontdekte olie voor op zijn minst nog 1000 jaar ! Terwijl olie firma's weigeren meer raffinaderijen te bouwen, en regeringen weigeren pijplijnen te laten bouwen over hun territoria, om de prijzen omhoog te kunnen jagen.
Wie speelt er machtsspelletjes met ons ?
Referenties: * Boek: The energy non crisis (by Lindsey Williams) ** The Great Global Warming Swindle (from Channel4.com)
Mijn alternatief denken zou "cute" zijn ware het niet dat het "De koude waarheid" is.
Mijn
blog "hoevooruit" is een uitdrukking van hoe ik sommige politieke en
economische fenomenen zie. Mijn opvattingen zijn niet sensationeel
maar komen misschien een beetje zo over. Mijn zicht op politiek is vaak in
contrast met wat de mainstream media durven zeggen. Mijn
schrijven in dit blog komt op het eerste zicht provocerend over.
Politiek correcte uitdrukkingsnormen verblinden ons. Iedereen
kan
eens tijdelijk mentaal gestoord zijn, maar België, U
wordt reeds meer dan 30 jaar gebrainwasht door "the powers that be".
Ik
wil graag een alternatief zicht bieden, dat misschien kan helpen
gedurende deze periode van politieke impasse. Met deze eerste
paragraaf tracht ik op een heel eenvoudige manier te tonen hoe je
anders kunt denken over alles om je heen.
Regels van politieke machtsspelletjes:
een zwakke regering = een sterke monarchie de regeing = het volk de monarchie = macht
land = macht havens = macht kanalen en wegen = macht dichte bevolking = macht olie = energie energie = macht olie = macht
macht is het spel van de koningshuizen
geld = papier papier = een overeenkomst geld is voor het volk elke overeenkomst wordt vroeg of laat gebroken
Olie is de Wereld munt eenheid. Niet de Euro, niet de US$, ik verklaar:
De Irak oorlog is afbetaald in minder dan 1 jaar tijd aan hedendaagse olie prijzen, (vergeet niet dat we gedurende de oorlog reeds $128 biljoen meer per jaar betaalden)
Alle OPEC landen verhandelen olie via het IMF en de World-bank. Het IMF kwijt schulden vrij in de derde wereld, en dus ook voor oorlogen als die van Irak. *
Alle olie gebruikers (wij dus) betalen voor de oorlogen en schulden in de gehele wereld met olie aan de pomp.
energie = macht = olie = macht
Koningin Beatrix bezit meer dan 5% van de aandelen in Royal Dutch Shell Oil.
Is het niet cynisch dat Shell (oil) de naam is van de aller eerste munteenheid ter wereld?
Referentie: * Boek: The energy non crisis (by Lindsey Williams)