Foto
Inhoud blog
  • Het programma
  • De materialen (gear)
  • De werken
  • De studio momenteel
    Zoeken in blog

    Welkom in de Home Studio
    Bevriende links
  • Mission Impossible, mijn...euh.. ONS eigen project :)
  • Stiks ( goeie muzikale maten!)
  • Nuttige links
  • VST- forum, met veel uitleg, en gratis plugins
  • Van Basco: gratis MIDI-speler, en MIDI-zoekrobot.
  • Homerecording forum
  • Home Studio

    19-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Door omstandigheden heb ik me 2 jaar niet meer kunnen bezig houden met mijn homestudio-blog...
    Ik ben ondertussen verhuisd naar Pellenberg, en de "studio" zoals op de foto is helaas niet meer...Nuja, de materialen zijn uiteraard mee verhuisd, en ik ga binnenkort starten met een aparte zolderruimte in te richten, en ditmaal moet het een "echte" opnameruimte" worden! 

    De zolder ziet er  momenteel zo uit:



    Niet
    Niet op de rommel letten uiteraard, er is dus wat werk aan de winkel!

    Ik zal ook proberen om de vorderingen van de werken bij te houden en hier op mijn blog te zetten.





    19-06-2008 om 10:25 geschreven door Xavier


    >> Reageer (1)
    08-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het programma
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zoals ik hieronder beschreven heb, werk ik met Cubase.
    Je vind er meer info over op www.homerecording.be en www.cubase.net , maar om het eenvoudig uit te leggen hier even een beknopte beschrijving.

    Cubase is een audio-opname programma met ingebouwde MIDI sequenzer, voorzien van zowel audio als MIDI-ingangen voor MIDI-instrumenten ... Een sequenzer kan vertaald worden als een "programmeerbare ritme-eenheid". Moderne elektronische orgels werken met MIDI.
    Dit wil zeggen dat je enerzijds via de geluidskaart gewone geluiden kan opnemen: echte instrumenten, stemmen enz...,  en anderzijds ook MIDI kan ingeven, bewerken en aanpassen. Daarom heb ik voor de Audiophile 2496-kaart gekozen, die zowel audio als MIDI ingangen en uitgangen heeft. Ondertussen zijn er meer fabikanten die dit soort kaarten hebben, zowel in IDE als in USB uitvoering.

    MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface.
    Het principe: je geeft (meestal via een MIDI-pianoklavier) een impuls aan de PC zodat hij weet welke noot hij moet spelen en/of opneemt, net zoals je bij het aantikken van je klavier een bepaalde letter op het scherm geeft. De klank is afhankelijk van het achterliggend instrument, dat kan een piano, fluit, viool, bass, gitaar, synthesizer, drumstel enz... zijn. De mogelijkheden zijn onbeperkt, deze instrumenten kunnen worden uitgebreid via "plugins", er zijn enorm veel fabrikanten van deze plugins.
    Behalve noten kunnen via MIDI ook andere opdrachten aan de PC worden doorgestuurd: tempo, ritmeverandering, effecten, regelingen (volume, toetsgevoeligheid, toonregelingen enz..)

    Het Audio gedeelte is simpel uit te leggen als "bandopnemer", je kan een aantal audio sporen opnemen, zoals stemmen of instrumenten, en die dan gaan bewerken. Voordeel is dat het digitaal gebeurt, en het erg eenvoudig wordt om te plakken, knippen, volumeregeling enz. Geen paniek dus als je in een opname een foutje hebt gemaakt, het kan eenvoudig worden verbeterd. Ook kunnen er later effecten worden opgezet: galm, echo, gitaareffecten, compressie enz... Je kan dus je eigen plaatje gaan maken, misschien niet direkt van hoogprofessionele kwaliteit (alhoewel...), maar zeker goed genoeg om je omgeving te laten genieten van je muzikale talenten

    Tot zover de "simpele" uitleg, er komt uiteraard nog wel wat bij kijken, later meer hierover.


    08-03-2006 om 11:01 geschreven door Xavier


    >> Reageer (2)
    07-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De materialen (gear)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ieder heeft uiteraard zijn eigen favoriete apparaten, en programma's, daarom hoef je niet meteen dezelfde dingen als ik aan te schaffen...
    Heel beknopt: ik werk met het programma Cubase(SX3) op PC, en daar is alles op afgestemd.



    Dit is een overzicht van mijn gear:

    De PC

    Het is een niet meer zo recente AMD Athlon 1700, met 512Mb RAM, en harde schijf van 40Gb, voldoende voor wat ik ermee doe, alhoewel de meest recente plugins (later hierover meer) erg belastend worden.
    De harde schijf is ook niet erg groot, daarom ondertussen een externe harde schijf van 160Gb bijgekocht... Wave-geluidsfragmenten vréten Megs!

    Tegenwoordig zijn de standaard home-PC's sterk genoeg om met stevige muziekprogramma's te werken,het is evenwel aan te raden om eerst raad te vragen aan een kenner vooraleer je een PC aanschaft. Persoonlijk werk ik dus met PC. De Mac is welswaar beter afgestemd op muziekprogramma's, maar je vind er niet zoveel programma's, plugins, en upgrades voor. Dit is dus een eigen keuze.

    De geluidskaart.

    Dit is één van de belangrijskste onderdelen van een geluidsinstallatie! Als je (semi)-professioneel wil gaan opnemen moet je een sterke geluidskaart hebben die wat aankan, en een heel lage "latency" hebben. In mensentaal: wat er in komt, moet er onmiddelijk weer uitkomen, met zo weinig mogelijk vertraging. Mijn geluidskaart is een M-Audio Audiophile 2496. Dwz: 24-bits recording en 96 Khz weergave, voor mij toch al voldoende kwaliteit.  De huidige prijs ligt rond de 120/150 euro.  Er bestaan uiteraard betere en sterkere geluidskaarten, maar de prijs gaat dan ook evenredig omhoog. Het is een ASIO kaart. ASIO betekent "Audio Stream Input Output" en is ontwikkeld door de firma Steinberg. Dit heb je nodig als je met deze programma's wil werken.

    Het opname-programma

    Cubase SX3.
    Eén van de betere VST-programma's voor geluids-en midiopnames, ja, het kost wel een aardig centje (rond de 400 euro) maar je krijgt er wel wat voor. .
    Er bestaan ook nog andere programma's: Protools, Ableton, Logic, Reason enz...
    Ieder zijn voorkeur uiteraard, ikzelf verkies Cubase, zonder te willen zeggen dat het 't beste is, maar ik ben gewoon om hiermee te werken.
    Later meer uitleg over hoe dit programma werkt, en de toebehoren ervoor.

    Het klavier

    Een M-audio midiklavier van een 150 euro, 66 volle toetsen half-gewogen.
    Weeral, ieder zijn keuze, wil je er een full-weighted yamaha pianoklavier van enkele 1000 euro aanhangen, ga je gang...

    Het mengpaneel.

    Afhankelijk van wat je wil doen in je studio koop je een klein of groot mengpaneel. Laat je niet verleiden door allerhande publiciteit, koop ook geen goedkoop low-budget mengpaneel, je verliest alle kwaliteit van je soundkaart, je zit met geruis, vervorming, en na enkele maanden kraken de schuifpots. Ik heb een Behringer 1204FX gekocht voor een 220 euro, zie ook op www.behringer.com . Ook meer info waarom dit type hierover later.

    De monitors.

    Als je opnamens wil beluisteren moe je ze goed horen. Bij aanvang kan je gerust met gewone luidsprekers werken, aangesloten op een versterker, maar je oren zullen je snel laten merken dat goede monitors wel nodig zijn. Mijn voorkeur ging eveneens naar Behringer: de B2031A Truth. Voordeel is dat deze gepowerd zijn, en direkt aan de uitgangen van het mengpaneel worden aangesloten. Er is dus geen eindversterker nodig.

    Mikrofoon.

    Een Stagg studiomike. Goedkoop...en goed.

    De rest zijn toebehoren, kabels, CD-speler, en instrumenten: gitaren, bas... en andere rommel


    Nog enkele tips:

    Mocht je toch interesse hebben om te starten met je opnamestudio, hier nog wat raad.

    Spaar niet uit op belangrijke elementen : geluidskaart, mengpaneel, klavier... Dit zijn vaste dingen die toch een paar jaren moeten meedraaien.  Koop (semi-)professioneel materiaal, er bestaat voor elk budget wel iets.. Ik kan gerust tips, advies, adressen enz... geven, ik heb ondertussen al wat ervaring opgedaan...

    Koop met verstand, vraag raad aan de verkoper, desnoods eerst even testen, uitproberen, luisteren...
     
    Heb je een degelijke (niet te oude) PC, dan is dat al gewonnen, die kan je steeds uitbouwen, en programma's kan je upgraden of bijkopen.  Start liefst op met een "schone" PC, best me een nieuw geïnstalleerd stuurprogramma (meestal Windows dus),  en ik raad (uit eigen ervaring...) iedereen ten zeerste aan om de opname-PC NIET met het internet te verbinden.

    En tenslotte.... je moet wel wat van muziek afweten uiteraard! Enige basiskennis van notenleer en wat handige vingerjes op het klavier zijn nodig. Maar je hoeft echter geen virtuoos te zijn, de programma's zijn erg gebruiksvriendelijk, en zeer krachtig. De meeste personen halen niet eens de helft van de mogelijkheden eruit, met toch uitzonderlijke resultaten.

     


    07-03-2006 om 16:50 geschreven door Xavier


    >> Reageer (5)
    06-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De werken

    Mijn stukken beperken zich momenteel tot het bewerken van bestaande nummers, het schrijven van eigen nummers, composities, bewerkingen en opnames maken voor vrienden en kennissen. Mijn vriendin zingt in een a-capella groep "better than chocolate" (zie link hiernaast), en ik schrijf sommige arrangementen voor hen. Misschien kan het in de toekomst meer dan enkel dit worden, maar het moet uiteindelijk wel nog steeds plezierig blijven. Ik sta wel open voor elke suggestie of vraag.

    06-03-2006 om 14:13 geschreven door Xavier


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De studio momenteel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De foto toont hoe de studio er momenteel uitziet. Tja, niet echt veel soeps , het is de kelder, waar alles zo goed moegelijk is geordend. De akoestiek is dus ook echt belabberd, de monitors staan wel goed opgesteld, maar de ruimte is niet aangepast, behalve enkele doeken en lakens achteraan (niet zichtbaar hier) om de galm wat te dempen. De akoestiek verbeteren is waar ik zo snel mogelijk werk van wil maken, er zijn plannen om in een andere kelder van het huis een volledige studioruimte te bouwen...

    06-03-2006 om 12:36 geschreven door Xavier


    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom
    Wekom in mijn Home Studio.

    De blog is maar pas opgestart, dus nog even wat geduld.

    Wat mag u verwachten in deze blog?

    Een voorstelling van mezelf, mijn eigen home studio, mijn werken, mijn plannen enz...

    Uitleg hoe een eenvoudige opnamestudio op te starten, wat er nodig is, de PC, welke programma's, de toebehoren...

    Meer uitleg over de muziekprogramma's, MIDI, enz...

    06-03-2006 om 11:51 geschreven door Xavier


    >> Reageer (4)


    Foto

    Archief per week
  • 16/06-22/06 2008
  • 06/03-12/03 2006

    E-mail

    Vragen? Opmerkingen? Heb je zelf ervaring met opnames?


    Demo's
  • Hotel California - Eagles (intstrumental)
  • Ridin'by - NOT Natalia :-)
  • Atlantic - Xavier (instrumental)
  • "24/7" - een eigen nummertje (Sample)
  • I'm so excited (sample)

  • Gastenboek
  • Lieve Groetjes & dikke knuffels aus Oberhausen, Bernward - DF6JL
  • Groetjes
  • Hoi, geen verder nieuws meer!
  • Hallo!
  • Welkom

    Druk op onderstaande knop om een bericht achter te laten in het gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!