Zoals ik hieronder beschreven heb, werk ik met Cubase. Je vind er meer info over op www.homerecording.be en www.cubase.net , maar om het eenvoudig uit te leggen hier even een beknopte beschrijving.
Cubase is een audio-opname programma met ingebouwde MIDI sequenzer, voorzien van zowel audio als MIDI-ingangen voor MIDI-instrumenten ... Een sequenzer kan vertaald worden als een "programmeerbare ritme-eenheid". Moderne elektronische orgels werken met MIDI. Dit wil zeggen dat je enerzijds via de geluidskaart gewone geluiden kan opnemen: echte instrumenten, stemmen enz..., en anderzijds ook MIDI kan ingeven, bewerken en aanpassen. Daarom heb ik voor de Audiophile 2496-kaart gekozen, die zowel audio als MIDI ingangen en uitgangen heeft. Ondertussen zijn er meer fabikanten die dit soort kaarten hebben, zowel in IDE als in USB uitvoering.
MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface. Het principe: je geeft (meestal via een MIDI-pianoklavier) een impuls aan de PC zodat hij weet welke noot hij moet spelen en/of opneemt, net zoals je bij het aantikken van je klavier een bepaalde letter op het scherm geeft. De klank is afhankelijk van het achterliggend instrument, dat kan een piano, fluit, viool, bass, gitaar, synthesizer, drumstel enz... zijn. De mogelijkheden zijn onbeperkt, deze instrumenten kunnen worden uitgebreid via "plugins", er zijn enorm veel fabrikanten van deze plugins. Behalve noten kunnen via MIDI ook andere opdrachten aan de PC worden doorgestuurd: tempo, ritmeverandering, effecten, regelingen (volume, toetsgevoeligheid, toonregelingen enz..)
Het Audio gedeelte is simpel uit te leggen als "bandopnemer", je kan een aantal audio sporen opnemen, zoals stemmen of instrumenten, en die dan gaan bewerken. Voordeel is dat het digitaal gebeurt, en het erg eenvoudig wordt om te plakken, knippen, volumeregeling enz. Geen paniek dus als je in een opname een foutje hebt gemaakt, het kan eenvoudig worden verbeterd. Ook kunnen er later effecten worden opgezet: galm, echo, gitaareffecten, compressie enz... Je kan dus je eigen plaatje gaan maken, misschien niet direkt van hoogprofessionele kwaliteit (alhoewel...), maar zeker goed genoeg om je omgeving te laten genieten van je muzikale talenten :-)
Tot zover de "simpele" uitleg, er komt uiteraard nog wel wat bij kijken, later meer hierover.
|