Via een deel van onze tastzin ervaren we ook allerlei gewaarwordingen van de huid, zoals jeuk. Een gevoel van jeuk is gemakkelijk op te roepen. Probeer dat maar eens. Wanneer U met iemand praat, krab steeds op een bepaalde plaats op Uw gezicht, zonder dat U er blijkbaar aandacht aan schenkt. Zonder dat die ander er erg in heeft zal die ook beginnen krabben, meestal op dezelfde plaats.... Ook verbaal (door middel van woorden) kan men het verschijnsel jeuk gaan oproepen.......
Met onze tastzin kunnen we niet alleen vormen waarnemen zonder die te zien, maar ons ook bewust worden van allerlei gewaarwordingen zoals druk, hitte, koude en pijn. Bij het blindelings betasten van voorwerpen zullen we in het algemeen weinig moeite hebben om de gewone alledaagse dingen te herkennen. Gaat het om andere zaken, bvb een ons onbekend beeldje, dan wordt het al een stuk moeilijker. En het wordt helemaal onmogelijk indien we alleen maar een deel van een voorwerp kunnen voelen en op grond daarvan ons een beeld moeten vormen, hoe het geheel eruit ziet. Ook onze tastzin kan ons flink misleiden.
Misleiding van de tastzin :
Terwijl U met iemand staat te praten, houdt U duidelijk zichtbaar een brandende sigaret in Uw ene hand. Zonder dat de ander het weet heeft U in Uw andere hand een dun staafje ijs waarvan het uiteinde ongeveer de vorm en de afmeting heeft van de ronde zijde van een sigaret. Zeg dan : er zit een pluisje achter op Uw kraag, loop om hem heen en druk het ijsstaafje even tegen zijn nek aan, terwijl U met de rest van die hand voor hem voelbaar langs zijn kraag strijkt. Die ander zal menen dat U hem met de sigaret heeft aangeraakt. Deze vorm van misleiding doorde tastzin ontstaat door het suggestieve beeld van de brandende sigaret en door het feit dat een héél kort contakt met een "koud" voorwerp een gewaarwording van hitte kan geven.