Jazzmuziek, veel titels met eten en drinken
Van de meeste jazzmusici en liefhebbers van jazzmuziek is bekend dat het smulpapen zijn. Bekend zijn de vele verwijzingen naar eten en drinken van musici als Duke Ellington, Fats Waller, Louis Armstrong, Louis Jordan, Dizzy Gillespie, Art Pepper en Phil Woods. Louis Armstrong maakte er een gewoonte van menu's te voorzien van anekdotes en smaakimpressies en veel brieven ondertekende hij met 'Red beans and ricely yours'.
In zijn prachtige biografie 'Music Is My Mistress' uit 1973 wijdt Duke Ellington verschillende hoofdstukken aan eten en drinken. Op smakelijke wijze schrijft hij over zijn lievelingsgerechten en menu's die hij tijdens de vele tourees in Frankrijk heeft genuttigd. na lezing hiervan ben je geneigd hem te bestempelen als een onderhoudende culinair journalist. Duke Ellingtons liefde voor eten en drinken leeft voort in meer dan 20 composities met eten en drinken in de titel. Enkele voorbeelden zijn 'Sauce For The Goose', 'Pigeons And Peppers', 'Coffee And Kisses', 'Chocolate Shake', 'Blue Pepper', 'Blue Goose', 'Duck Amok' en 'West Indian Pancake'.
In de komende afleveringen zullen we regelmatig verschillende gerechten van Jazzcookin in deze blog opnemen. We wensen de bezoekers alvast veel plezier toe bij het maken van de gerechten en het luisteren naar de muziek op de achtergrond.
|