Inhoud blog
  • Seabass, Little Sherry, Tomatillo
  • Red Beans And Rice, Hot Sausage, Red Pepper Rag
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Jazzcookin
    Koken en genieten met jazzmuziek
    25-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    25-08-2009 om 10:33 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Red Beans And Rice, Hot Sausage, Red Pepper Rag
    De Creoolse keuken van Louisiana en New Orleans in het bijzonder kent talloze variaties van het gerecht 'red beans and rice'. Verschillende soorten bonen kunnen worden gebruikt, variërend van bruine- tot dieprode bonen, zoals 'red kidney beans' (nierbonen). Trompettist Louis Armstrong was zo verrukt van dit gerecht dat hij veel brieven ondertekende met 'Red Beans And Ricely Yours'. Blueszanger en gitarist Kokomo Arnold, bekend van onder meer 'Milk Cow Blues', geeft  in Red Beans And Rice een warme interpretatie van dit traditionele gerecht. Dit nummer werd in 1937 in Chicago op de plaat vastgelegd.
    Het album 'Way Out' uit 1958 bevat verschillende opnamen die voor deze gelegenheid zijn gecomponeerd door vrienden van tenorsaxofonist Johnny Griffin uit zijn geboortestad Chicago. Hot Sausage is gecomponeerd door pianist Jodie Christian met wie Griffin in het begin van de jaren vijftig regelmatig is opgetreden in jazzclunbs in Chicago. Als 'fast blower' maakt Griffin zijn reputatie volledig waar in de sprankelende uitvoering van dit nummer.
    Pianist Wally Rose, die sterk beïnvloed is door het spel van 'rag' pianisten als Scott Joplin en James Scott, is goed op dreef in zijn vertolking van Red Pepper Rag, opgenomen in 1958.

    Ingrediënten voor vier personen:

    6 merguez worstjes of 4 gekruide rundersaucijzen
    400 gram nierbonen (red kidney beans), uit pot of blik
    1 teen knoflook, uit de knijper
    1 rode paprika
    3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
    2,5 dl gevogelte- of groentenbouillon
    2 theelepels cajunkruiden
    peper uit de molen en zout naar smaak

    Bereidingswijze:

    Rode paprika in een schaaltje in het midden van een hete oven plaatsen tot het vel geblakerd is. Af laten koelen, de schil verwijderen en in dunne reepjes snijden. Bonen afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. Bouillon goed verwarmen en de uitgelekte bonen, cajunkruiden en knoflook uit de knijper erdoor roeren en 20 minuten op de laagste hittebron laten pruttelen. Op smaak brengen met peper en zout. Drie eetlepels olie in en koekenpan verwarmen en de worstjes om en om bakken tot ze goudbruin van kleur zijn geworden. Eventueel onder een hete grill plaatsen. De worstjes iets laten afkoelen en in plakjes snijden. Samen met de bonen en het stoofvocht over voorverwarmde borden verdelen en met reepjes rode paprika garneren. Met witte rijst of saffraanrijst serveren.

    Red Beans And Rice: Kokomo Arnold: King Of The Bottleneck Guitar; Black & Blue BLE 59.250 2
    Hot Sausage: Johnny Griffin Quintet: Way Out; Original Jazz Classics OJCCD 1855 2
    Red Pepper Rag: Wally Rose Trio: Ragtime Classics; Good Time Jazz GTJ 10034 2

    25-08-2009 om 10:32 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    20-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    20-08-2009 om 13:25 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apricots On Their Wings, Orange Sherbet, Carambola
    Een dynamische opening van trompettist en kornettist Olu Daru gaat vooraf aan het gepolijste en subtiele stemgeluid van zangeres Cassandra Wilson op Apricots On Their Wings uit 1987. Cassandra Wilson maakte haar debuut als muzikaal leider in 1986 met het album 'Point Of View'. In 1993 sloot ze een contract met Blue Note en inmiddels zijn 6 albums en een dvd op dit merk verschenen, waaronder 'New Moon Daughter', 'Glamoured' en 'Thunderbird'. Wilson is sterk beïnvloed door zangeressen als Abbey Lincoln en Betty Cartyer en niet te vergeten trompettist Miles Davis. Het in 1999 uitgebrachte album 'Travelling Miles' is een eerbetoon aan de onovertroffen Miles Davis.
    Count Basie kondigt gesteund door de stuwende begeleiding van bassist John Duke en gitarist Freddie Green het thema van Orange Sherbet uit 1975 aan, gevolgd door het rustige tempo van de blazers. Een aangename 'mellow mood' is kenmerkend voor de sfeer van dit nummer, dat ook te horen is op de albums 'The Golden Years' en 'Basie In Europe'.
    Orkestleider, componist en trompettist Chico O'Farrill werd vooral bekend door zijn  'The Afro-Cuban Jazz Suite' uit 1950, die door musici als onder meer Charlie Parker, Machito en Buddy Rich is uitgevoerd. De uitbundig spelende trompettisten zorgen voor een zwierig begin op het door de mambo geïnspireerde nummer Carambola, opgenmen in New York in 2000. Oorspronkelijk had O'Farrill dit nummer voor trompettist Dizzy Gillespie geschreven, die dit nummer samen met de legendarische tenorsaxofonist John Coltrane heeft opgenomen.

    Ingrediënten voor vier personen:

    4 abrikozen
    4 bollen sinaasappel sorbetijs
    6 sinaasappelen
    1 carambola (tropische vrucht)
    blaadjes verse munt of citroenmelisse

    Bereidingswijze:

    Sinaasappelen persen en het sap opvangen. Abrikozen schillen, pitten verwijderen en in een blender of met een staafmixer tot moes pureren. Moes over kelkglazen of coupes verdelen, sinaasappel sorbetijs hierop plaatsen en met sinaasappelsap opvullen. Met flinterdun gesneden verse munt of citroenmelisse en plakjes carambola garneren.

    Apricots On Their Wings: Cassandra Wilson: Days Aweigh; JMT 834412 2 IMS
    Orange Sherbet: Count Basie And His Orchestra: Basie Big Band; Pablo 2310756
    Carambola: Chico O'Farrill Afro-Cuban Jazz Big Band: Carambola; Milestone MCD 9308 2

    20-08-2009 om 12:18 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    13-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    13-08-2009 om 10:44 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eat That Chicken, Smell Of Madras, Coco Boogie
    Handgeklap en zang zorgen voor een vrolijke opening van Eat That Chicken uit 1961, gevolgd door de gevarieerde improvisaties van de musici. Charles Mingus horen we in deze uitvoering op piano en op aanstekelijke wijze moedigt hij zijn mede muzikanten, zoals trombonist Jimmy Knepper, multi-instrumentalist Roland Kirk, tenorsaxofonist Booker Ervin en drummer Danny Richmond aan. De uitvoering van dit nummer kan worden beschouwd als een eerbetoon aan pianist Fats Waller, die op humoristische wijze allerlei anekdotes en nieuwtjes in zijn muziek verwerkte.
    De Belgische gitarist Philip Catherine raakte op jeugdige leeftijd onder de indruk van het spel van George Brassens en zijn idool Django Reinhardt, waarna hij zich volledig ging toeleggen op het spelen van jazz. Met saxofonist en fluitist Charlie Mariano is Philip te horen in zijn compositie Smell Of Madras. Philip is met Mariano ook te horen op de albums 'Cascade', 'September Man' en 'End Of August'.
    Memphis Slim was een bekende blues- en boogie woogie pianist en zanger, wiens naam onlosmakelijk verbonden blijft aan de meeslepende vertolking van nummers als 'Beer Drinkin' Woman', 'Grinder Man', 'Lend Me Your Love' en 'Every Day I Have The Blues', om een paar van zijn bekende composities te noemen. Coco Boogie is een niet zo bekend nummer van Memphis Slim, dat hij tijdens zijn langdurig verblijf  in Parijs aan het begin van de jaren zeventig regelmatig heeft gespeeld.

    Ingrediënten voor vier personen:

    400 gram kipfilet van hoeve- of biologische kip
    2 sjalotjes
    2 teentjes knoflook
    2 theelepel Madras kerrie of andere kerrie
    2 theelepels grove rode paprikapoeder
    2 eetlepels kokoscrème
    1,5 dl kippenbouillon
    2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
    75 gram gemengde sla, kant en klaar
    4 zoute- of kaasstengels
    peper uit de molen en zout naar smaak

    Bereidingswijze:

    Sjalotjes en knoflook schillen en in stukjes snijden. Kipfilet in gelijkmatige blokjes of plakjes snijden en met weinig zout bestrooien. Olie in een wok verhitten en de kip roerbakken. Hittebron verlagen en de stukjes sjalot, knoflook en kerrie erdoor roeren. Bouillon toevoegen en in ruim 20 minuten gaar stoven. Tegen het einde van de stooftijd de kokoscrème erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout en laten afkoelen. Gemengde sla over brede kelkglazen, coupes of dessertbordjes verdelen en de kip en saus erop rangschikken. Met grove rode paprikapoeder garneren, vergezeld van een zoute- of kaasstengel.

    Eat That Chicken: Charles Mingus Sextet: Oh Yeah; Atlantic 7567 90667 2
    Smell Of Madras: Philip Catherine, Charlie Mariano, Jasper van 't Hoff: Sleep My Love; CMP Records CMP CD 05
    Coco Boogie: Memphis Slim: Born To Boogie; Memo Music HDJ 4007

    13-08-2009 om 10:38 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    09-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    09-08-2009 om 11:00 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fried Bananas,Cinnamon, Creamcheese

    Tenorsaxofonist Dexter Gordon heeft Fried Bananas voor de eerste keer opgenomen in 1977. Trombonist Slide Hampton schreef het arrangement, waarin Dexter Gordon, trompettist Woody Shaw en vibrafonist Bobby Hutcherson de meest opvallende solisten zijn. Na de levendige, melodieuze opening kan weer volop worden genoten van de speelse en indrukwekkende improvisaties van Dexter Gordon.
    Altsaxofonist Art Pepper werd door velen beschouwd als de blanke opvolger van Charlie Parker. Zijn snelle tempowisselingen, verrassende improvisaties en gevoel voor lyriek spreken nog steeds tot de verbeelding van velen. Als gevolg van drugsverslaving verbleef Pepper regelmatig in de gevangenis. Tijdens zijn verblijf ontwikkelde hij met medegevangenen speciale woorden om de verschillende soorten drugs te duiden. Op die manier konden ze de bewakers misleiden. Deze vorm van communicatie heeft geleid tot composities als Art's Oregano, Chili Pepper, Nutmeg, Thyme Time en Cinnamon. Op dit laatste nummer uit 1954 horen we naast Art Pepper, pianist Claude Williamson. bassist Monte Budwig en drummer Larry Bunker.
    Fried Bananas en Cinnamon worden gecombineerd met het nummer Creamcheese van het duo Christmann en Schönenberg uit 1973, waarin de vrije improvisatie centraal staat.

    Ingrediënten voor vier personen:

    4 niet te rijpe bananen
    4 eetlepels bruine suiker
    2 eetlepels zonnebloemolie
    3 eetlepels boter
    2 eetlepels geraspte (gedroogde) kokos
    150 gram roomkaas
    mespunt kaneelpoeder

    Bereidingswijze:

    De bananen schillen en in gelijkmatige plakjes snijden. Een mengsel van olie en boter in een koekenpan met antiaanbaklaag verwarmen en de plakjes banaan kort om en om bakken. Twee eetlepels bruine suiker en een mespunt kaneelpoeder toevoegen en nog kort verwarmen. Met bruine suiker en geraspte (gedroogde) kokos bestrooien, vergezeld van bolletjes roomkaas. De roomkaas kan worden vervangen door bolletjes vanilleroomijs of ander ijs.

    Fried Bananas: Dexter Gordon: Sophisticated Giant; CBS 82340
    Cinnamon: Art Pepper Quintet: Surf Ride; Savoy SV 0115
    Creamcheese: Christmann-Schönenberg Duo: We Play; FMP 0120

    09-08-2009 om 10:59 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    08-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    08-08-2009 om 11:38 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Salmon Strikes, Capers, Green Onions
    In 1958 maakte pianist Dave Brubeck zijn eerste tournee door het Verenigd Koninkrijk. Veertig jaar later in 1998 is dit feit herdacht met het album 'The 40th Anniversary Tour Of The UK'. Op het nummer The Salmon Strikes horen we naast Dave Brubeck altsaxofonist Bobby Militello, die sedert 1982 met Brubeck speelt. Zijn lichtvoetige spel roept onmiddellijk herinneringen op aan het spel van altsaxofonist Paul Desmond, die jaren met Brubeck heeft samengewerkt.
    In het Amerikaanse 'slang' (volkstaal) verwijst het woord capers naar een moment van extase, een goed gevoel en lol of pret. We houden het op kappertjes, die een subtiele smaak aan veel gerechten geven. Kappertjes zijn de niet-ontloken knopjes van een struikheester uit de Middellandse Zeelanden. Op Capers opgenomen in 1964 horen we onder meer fluitist Hubert Laws, pianist Chick Corea en bassist Richard Davis. Hubert Laws werd voral bekend door zijn verbintenis met de groep 'Jazz Crusaders'. Zijn melodieuze spel en fijnzinnige lyriek in vooral ballades maakten Laws niet alleen geliefd bij het grote publiek, maar ook bij veel musici.
    In 1962 scoorde Booker T.Jones met zijn groep de 'MG's' een hit met het nummer Green Onions, waarvan meer dan 1 miljoen exemplaren zijn verkocht. Tegenwoordig legt Jones zich toe op het schrijven van composities en arrangementen en treedt hij nog sporadisch op. In 2006 ontving hij de 'Grammy Lifetime Achievement Award'. Hij werkt nu aan het componeren van de muziek voor 'Empress Of The Blues', over het leven van de legendarische blueszangeres Bessie Smith.

    Ingrediënten voor vier personen:

    500 gram (wilde) zalmfilet
    2 kleine courgettes
    2 sjalotjes
    6 eetlepels droge, witte wijn
    6 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
    2 eetlepels kleine kappertjes
    1 kleine lente ui
    peper uit de molen en zout naar smaak

    Bereidingswijze:

    Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Courgettes met een aardappelschiller in de lengte in dunne plakjes snijden. In een schaal leggen, met weinig zout bestrooien en 3 eetlepels olie erover verdelen. De plakken courgette vervolgens op een grillpan aan beide kanten lichtbruin grillen. Zalmfilet in plakjes snijden en met zout bestrooien. Drie eetlepels olie in een wok of koekenpan verwarmen en de plakjes zalmfilet roerbakken. Sjalotjes toevoegen en verder roerbakken. Witte wijn erdoor vroeren en nog 3 minuten verwarmen. In de wok of koekenpan laten afkoelen en met een vork uit elkaar halen. De stukjes zalmfilet over de plakjes courgette verdelen, oprollen en met een prikkertje vastzetten. Met kappertjes en flinterdun gesneden lente ui garneren en met stokbrood of ciabatta serveren.

    The Salmon Strikes: Dave Brubeck: The 40th Anniversary Tour Of The Uk; Telarc CD 83440
    Capers: Hubert Laws Quartet: The Laws Of Jazz; Atlantic  8122-71636-2
    Green Onions: Booker T & The MG's: Green Onions; Atlantic 7567822552


    08-08-2009 om 11:38 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    06-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    06-08-2009 om 13:06 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    25-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cold Beer Good Time, Pasta Blues, Weird Asparagus

    Gitarist en zanger Preston Shannon, ook bekend als King Of Beale Street uit Memphis, is sterk beïnvloed door gitaristen als B.B. King, Albert King en T-Bone Walker. Zijn krachtige stem doet denken aan die van de legendarische Otis Redding en zijn gevoel voor ritmiek ontleent hij vooral aan het spel van Little Milton. Preston maakte zijn cd debuut met Break The Ice in 1994, gevolgd door Midnight In Memphis in 1996. Zijn derde cd All In Time uitgebracht in 1999 werd genomineerd voor drie Grammy Awards. Op deze cd komt het nummer Cold Beer Good Time voor, een mengeling van blues en soul. Naast Preston horen we enkele bekende musici uit Memphis zoals bassist Leroy Hodges, drummer Steve Potts en tenorsaxofonist Jim Spake. In 2006 verscheen zijn vierde cd Be With Me Tonight en ook op dit album geeft Preston een kleurrijke interpretatie van de combinatie van meeslepende blues en warme soul.
    Gitarist Joe Pass steekt gelet op zijn Italiaanse afkomst, zijn liefde voor pasta niet onder stoelen of banken met zijn compositie Pasta Blues. De samenwerking met pianist Oscar Peterson en zangeres Ella Fitzgerald heeft geleid tot talloze schitterende opnamen voor het merk Pablo. Onvergetelijk zijn ook de duetten met gitarist Herb Ellis. Luister maar eens naar Two For The Road (Pablo 2310714).
    Weird Asparagus, een compositie van pianist en arrangeur Pat Kelly is in 1994 opgenomen door het Psycho Acoustic Orchestra. Kelly is sterk beïnvloed door musici als Charles Mingus, John Coltrane, Frank Zappa en Sun Ra. Vooral in Cincinnati en omgeving heeft Kelly veel succes met zijn verschillende groepen.

    Ingrediënten voor vier personen:

    200 gram pasta, bijvoorbeeld farfalle, rigatoni, tagliatelle
    400 gram kalfsbiefstuk
    4 sjalotjes
    3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
    2 eetlepels tomatenpuree
    6 tot 8 eetlepels gevogelte- of kalfskond
    1 dl blond bier
    300 gram groene asperges
    2 eetlepels fijngeknipte lente ui
    peper uit de molen en zout naar smaak

    Bereidingswijze:

    Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Kalfsbiefstuk in flinterdunne plakjes snijden en met weinig zout bestrooien. Olie in een wok verhitten en de plakjes roerbakken. Stukjes sjalot, tomatenpuree, gevogelte- of kalfsfond en het bier toevoegen. Naar smaak extra fond of bier gebruiken. Hittebron verlagen en nog 3 tot 4 minuten goed verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Pasta beetgaar koken en afgieten. Harde onderkant van de groene asperges afsnijden en in een stoommandje boven kokend water beetgaar stomen. Pasta, plakjes kalfsbiefstuk, saus en groene asperges over voorverwarmde borden verdelen. Met fijngeknipte lente ui garneren.

    Cold Beer Good Time: Preston Shannon: All In Time; Bullseye Records CD 9595
    Pasta Blues: Joe Pass: Virtuoso No.3; Pablo 2310805
    Weird Asparagus:  Psycho Acoustic Orchestra: Supreme Thing; Cabin 2 Music C2 CD 1002

    25-07-2009 om 17:36 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    25-07-2009 om 12:03 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom bij Jazzcookin

    Jazzmuziek, veel titels met eten en drinken

    Van de meeste jazzmusici en liefhebbers van jazzmuziek is bekend dat het smulpapen zijn. Bekend zijn de vele verwijzingen naar eten en drinken van musici als Duke Ellington, Fats Waller, Louis Armstrong, Louis Jordan, Dizzy Gillespie, Art Pepper en Phil Woods. Louis Armstrong maakte er een gewoonte van menu's te voorzien van anekdotes en smaakimpressies en veel brieven ondertekende hij met 'Red beans and ricely yours'.

    In zijn prachtige biografie 'Music Is My Mistress' uit 1973 wijdt Duke Ellington verschillende hoofdstukken aan eten en drinken. Op smakelijke wijze schrijft hij over zijn lievelingsgerechten en menu's die hij tijdens de vele tourees in Frankrijk heeft genuttigd. na lezing hiervan ben je geneigd hem te bestempelen als een onderhoudende culinair journalist. Duke Ellingtons liefde voor eten en drinken leeft voort in meer dan 20 composities met eten en drinken in de titel. Enkele voorbeelden zijn 'Sauce For The Goose', 'Pigeons And Peppers', 'Coffee And Kisses', 'Chocolate Shake', 'Blue Pepper', 'Blue Goose', 'Duck Amok' en 'West Indian Pancake'.

    In de komende afleveringen zullen we regelmatig verschillende gerechten van Jazzcookin in deze blog opnemen.
    We wensen de bezoekers alvast veel plezier toe bij het maken van de gerechten en het luisteren naar de muziek op de achtergrond.

    25-07-2009 om 11:49 geschreven door Jazzcookin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    24-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/jazzcookin

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    24-07-2009 om 20:07 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    » Reageer (0)

    Archief per week
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 20/07-26/07 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!