Jongetje met knuffelbeer h.17 cm. Gegoten in silicone vorm.
Plooikaars h. 16 cm.
Draaikaars h. 14 cm.
Set van 3 tafelkaarsen h. 20 cm., 15 cm. en 10 cm
Kegel h. 26 cm.
Hart h. 9 cm.
Kaars, gegoten in PVC - buis met een diameter van 12 cm, en een hoogte van 40 cm., met gebruik van 4 lonten.
Set sfeerkaarsjes h. 5 cm.
Vierkant h. 15 cm. met gebruik van 4 lonten.
Flesje h.17 cm. Gegoten in silicone vorm.
Holle kaars h. 10 cm.
Pyramide h. 24 cm.
Koppeltje h. 30 cm. Gegoten in silicone vorm.
Pyramide h. 20 cm.
Setje glazen potjes.
Tafelkaarsen h. 20 cm.
Uil h. 15 cm. Gegoten in silicone vorm..
Drijfkaarsjes kikkers.
Oostenrijkse jager. Gegoten in silicone vorm.
Set stompkaarsen h. 20 cm., 15 cm. en 10 cm.
Kaarsen in allerlei vormen, kleuren en geuren
Kaarsen maken als hobby
16-10-2006
Kaarsen gieten
Nu we onze blokjes en kaarsvorm klaar hebben gemaakt, rest ons enkel nog onze kaars te gieten. Daarmee gaan we nu van start. We nemen terug onze kookpot, vullen hem weer met dezelfde hoeveelheid water, en zetten hem terug op een middelmatig vuur. Weer nemen we 1 kg. parafine en 150 gr. stearine, en kieperen alles het conservenblik in, dat we nu in onze kookpot zetten. Wat het toevoegen van de kleur betreft, hebben we de vrije keuze ; ofwel gebruiken we dezelfde kleur als deze waarmee we onze blokken hebben gemaakt, ofwel voegen we er wit aan toe, ofwel gebruiken we geen kleur, en gieten we de kaars met de gesmolten parafine. Dat is uiteraard een kwestie van smaak en voorkeur. Geurolie voegen we er niet aan toe. Nu gaan we de vorm, die we in de vorige bijdrage hadden klaar gemakt, vullen met de blokjes. Let hierbij op, dat de lont mooi in het midden van de vorm blijft, en niet verschuift. Bij het vullen, tikken we regelmatig eens met de vorm op de tafel, zodat de blokjes kunnen zakken. We doen dit totdat de vorm volledig gevuld is. We gaan nu eens kijken hoe het met onze parafine gesteld is, die o zo rustig op het vuur staat te smelten. We roeren eens zacht om, en wachten tot alles heel goed gesmolten is. De ideale temperatuur om onze parafine te gieten, is 82°. Bij deze temperatuur krijgt de kaars een mooi blinkend buitenkantje. U houdt niet van een blinkende kaars ? Geen nood, in één van mijn volgende bijdragen zal ik u uitleggen hoe je een kaars met een matte buitenlaag kunt bekomen. Om die 82° heel juist te bekomen, gebruik ik een temperatuurmeter, speciaal ontworpen voor dit doel. Maar de aankoopprijs is, zeker voor in het begin, aan de hoge kant. Je telt algauw 32,00 neer voor dit attribuut. Wanneer u echter beslist om verder te gaan met het kaarsen maken, is de aanschaf ervan zeker het overwegen waard. Voorlopig trekken we echter onze plan zonder. Wanneer de parafine volledig gesmolten is, heeft hij ongeveer de vereiste temperatuur. We zijn nu klaar om onze vorm met de parafine te vullen. Wel heel goed opletten !!!!!!. Het conservenblik nooit onderaan vastnemen, maar wel aan de bovenrand. Anders is het gevaar voor het verbranden van de vingers heel reeël. Nu gieten we langzaam onze parafine over onze blokjes in de kaarsvorm, tot deze volledig gevuld is. Als deze klus geklaard is, laten we alles een kwartiertje rusten, en plaatsen daarna de vorm een 2-tal uurtjes in de koelkast. Gewoon laten staan op de tafel tot de dag erna is natuurlijk ook een optie. Verwijder het bolletje klei, en probeer of de kaars uit de vorm wil loslaten, door aan het ijzeren staafje te trekken. Is dat niet het geval; kontroleer dan of er eventueel restjes van klei of parafine in het lontgaatje zitten. Zo ja, verwijder alles wat daar niet thuis hoort. Normaal zou de kaars, wanneer ze tenminste genoeg afgekoeld is, nu uit de vorm moeten komen. Let wel op, dat je niet aan het staafje blijft trekken als de kaars niet lost, anders zou het kunnen dat je de lont gewoon uit de kaars trekt. Dat is het gevolg van het niet voldoende afgekoeld zijn van onze kaars. Nu rest ons nog één ding te doen voordat onze kaars volledig klaar is. Namelijk de onderkant gelijk maken. Dat doen we met een oud strijkijzer. We draaien de kaars om, en snijden met het cuttermes het knoopje dat zich daar bevindt,weg Je mag zelfs een beetje dieper snijden. Dat vergemakkelijkt het afsmelten. Nu kunnen we onze onderkant mooi egaal maken, zodat onze kaars niet staat te dansen op de tafel. Laat bij voorkeur de kaars enkele uren rusten, en geniet daarna maar lekker van het door u geleverde werk. Doe dit echter wel in alle veiligheid, door de kaars op een bordje of iets dergelijks te plaatsen, dit voor het geval ze zou gaan lekken. Ik wens jullie in ieder geval veel succes met het maken en plezier aan het branden van jullie kaars. Volgende keer zal ik uitleggen hoe je een meerkleurige kaars, een potje en een kaars met mat uitzicht kunt klaarstomen. Tot dan.