De voorzitter van Eandis vindt een bedrag van 400.000 verwaarloosbaar. Toen hem gevraagd werd waarom het zo gemakkelijk was om onder politieke druk de 859 mandaten bij Eandis te doen dalen naar 298, was zijn antwoord :De besparing is vrij klein want i.p.v. 700.000 te betalen aan de mandatarissen, zou er maar 300.000 moeten betaald worden en dat is toch niet de essentie.
Die slimme kerel verklaarde verder dat een samenwerking met water- en telefoonmaatschappijen één van zijn grote gedachten was want
.daardoor kon er 117 miljoen bespaard worden en dat was dan een pak geld. Hiertoe zou men een gemeenschappelijke maatschappij voor de werken in de straat kunnen opgericht worden, maar dat lukt nog niet.
Verder zei de man dat de kosten voor de distributie zullen stijgen van 1,46 miljard in 2010 naar 2,14 miljard in 2017. Als ik goed kan rekenen is dat een stijging van 46,58% over 7 jaar of gemiddeld 6,65% per jaar. In 2011 stegen de distributietarieven met 22,76% (excl. BTW) en dat is dus veel meer dan de voormelde 6,65% gemiddeld per jaar. Eerlijkheidshalve moet hier wel vermeld dat de grote stijging in 2011 te wijten is aan de energiecertificaten voor ondermeer zonnepanelen, die andere stomme politiekers hebben ingevoerd en die door Eandis te betalen zijn. Hoe men dit dan kan linken aan een verklaring van de voorzitter van Eandis dat de uitbatingskosten bij Eandis met 20% gedaald zijn, is mij een raadsel.
Voor hun kapitaalinbreng in Eandis krijgen de gemeenten een vergoeding van 6,5% en de brave burger krijgt op zijn spaarboekje amper 1,5%. Waarom kan niet iedereen geld lenen aan Eandis aan een rente van 6,5%. ?
De voorzitter van Eandis is er flagrant tegen dat gezinnen gratis electriciteit krijgen (100 kilowattuur per gezin plus 100 kilowattuur per gezinslid). Eandis moet die echter betalen aan de stroomleverancier en dat drijft natuurlijk de prijs van de distributiekosten op, maar dit is geen nieuw element in de vergelijkingen van de verschillende jaren.
Na al dat vage gepraat kan men alleen besluiten dat die politiek benoemde mandatarissen eigenlijk onbekwaam zijn om een bedrijf te leiden, maar ik heb natuurlijk begrip (sic.) voor het tijdsgebrek waarmede ze constant te kampen hebben. De voorzitter van Eandis is ook nog schepen van de stad Gent en voorzitter van het Gentse OCMW . Van 1994 tot 2010 was hij ook parlementslid van de Open VLD en van 2003 tot 2010 bestuurder bij Electrabel. Ik heb echt met die man te doen hoor !!
Een andere zeveraar over de energieprijzen is de koning van Oostende, de alom geprezen heer Vande Lanotte. Die man zal de energieprijzen eens aan banden leggen, zie ! Hij vertelt er niet bij dat de regering geen enkele bevoegdheid heeft om iets te doen aan die tarieven. Dat is de taak van de Creg, de federale energieregulator.
Nadat ik dit artikel geschreven heb, is mijn energie opgebruikt en dus stop ik hier.
|