Op pensioen , maar ook op reis !
Inhoud blog
  • nieuwe waarneming !
  • WELKOM !
  • September : weekje Ardennen Deel 3
  • September : weekje Ardennen Deel 2
  • September : weekje Ardennen Deel 1

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Veel tripjes en vooral veel natuur .
    26-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripje Argonne deel 2

    We zitten nog steeds in het echte rurale Frankrijk , het landschap bestaat uit landbouwgronden , veel weiden en dus ook koeien .

    Vandaag iets minder donker en grijs , maar nog steeds geen echt zonnige dag . Foto's nemen in de lucht is dus met mijn toestel een probleem . Gelukkig staan landschappen meestal stil . In de " marais" was er weer heel wat klein leven .

    Deze Gewone Distelboktor zien we ook bij ons , maar ik kon het niet laten om een foto te nemen , het blijft een prachtig beestje .

    Nu eens naar de tweede kijkhut getrokken , deze ligt in het midden van het gebied en je loopt eerst door een stukje bos .

    Deze dichte mix van struiken en bomen is de idelale leefwereld voor een vogel die ik slechts één keer zag , maar vele keren hoorde . Ook nu was hij aan het zingen , maar zelfs na een half uur zoeken met de verrekijker , zag ik hem niet . De Wielewaal is dan ook een heel schuchtere vogel .

    Even later keek ik toevallig omhoog en kreeg ik de beste cinema die je maar kon dromen . De plaatselijke Visarend beschouwde deze vijver als zijn eigendom en wou die beschermen tegen een Zeearend die kwam overgevlogen . Hij ging hem verschillende keren te lijf in de lucht en de Zeearend verweerde zich door in de vlucht om te keren op zijn rug en met zijn klauwen te grabbelen naar de Visarend . Na een minuut vloog de Zeearend verder en was de Visarend zijn gebied veilig . Jammer dat er geen zon was , er zijn dus geen goeie foto's , maar eentje wil ik jullie toch tonen . De kleinste is de Visarend en juist achter hem de Zeearend . Misschien is het duidelijk waarom ik onder de indruk was , als ik zeg dat de vleugels van de Zeearend van tip tot tip een kleine 2,5 meter zijn . De Visarend is een stuk kleiner . Dit was voor mij een feestje !

    Nog een wandeling gemaakt achteraan het gebied en het blijft jammer van het weer . Het is een zeer mooie streek , maar zonder zon komt het minder tot zijn recht .

    En dan voor het eerst opgemerkt dat er iemand heel veel tijd gestoken had in de eerste kijkhut . Hier zit namelijk een klein glasraampje van een Uil , heel mooi !

    Gelukkig is er af en toe nog een libel die het met wat minder zon kan doen . Deze Platbuik zat wel niet "bloot" , maar toch mooi in het zicht .

    Hopelijk is het morgen iets beter en komt de zon eindelijk te voorschijn .

    Groeten , Johan

    26-05-2024, 14:40 geschreven door Johan

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    25-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripje naar de Argonne .

    Vlak na de ochtendspits vertrokken en rond 11 uur reed ik Frankrijk binnen . Eigenlijk is het niet het beste moment om de Argonne te verkennen na vele regendagen . Na een kleine 350 km , stond ik in de namiddag aan het etang du Belval . En het zag er dreigend uit !

    Dit natuurgebied is pas de laatste jaren veilig gesteld om als wilde natuur te blijven bestaan . Natuurpunt heeft hier zijn enige buitenlandse inspanning voor gedaan . Samen met de region en een Frans natuurproject is dit ganse natuurgebied aangekocht . Er wordt enkel aan duurzame visvangst gedaan om onderhoudswerken te kunnen helpen betalen . 

    Al vanaf de eerste minuten kreeg ik een onvervalst concert over mij heen . De Grote Karekiet had ik slechts één keer gezien in Spanje en hier zat het er vol  van . Deze maakte een hels kabaal met zijn baltsend gezang .

    Om het volledige gebied te bekijken moet je rond de vijvers op een pad . Na ettelijke weken van regen , zag het er zo uit . Laarzen waren zeker een optie .

    Af en toe kwam de zon er tegen de late namiddag toch eens door en dat hielp redelijk goed om wat meer leven te zien . Vlinders en Libellen deden een schuchtere poging en de vogels begonnen ook in het bos te zingen .

    Een Juffertje dat ik hier niet had verwacht , kwam zich toch even tonen . Deze Bosbeekjuffer was een vrouwtje .

    Aan de achterkant was er een groot soort moeras , daar krioelde het van de kleinere beestjes . Kikkers en salamanders , maar ook de Gladde slang zou hier nog te vinden zijn . 

    Achter het gebied en overal rondom , zijn er velden en kleine bosjes . Deze zijn typisch voor de Argonne . Je rijd hier op smalle wegen van het ene kleine dorp naar het andere en verder is er enkel landbouwgrond . 

    Door de hevige regens van de voorbije weken , is er één beestje dat het overal heel goed doet , ook bij ons , slakken houden van regen !  Dit is geen slakkenhuis maar een slakkenvilla , de eigenaar is de Gewone Wijngaardslak .  Al is het enige dat hier in de buurt komt van wijngaarden , een kwartje rood bij mijn pizza. 

    En voor die pizza moet ik hier 15 kilometer ver rijden , er is hier geen enkel restaurant in de buurt en de dorpen zien er sjofel en verlaten uit . Dit is momenteel het grote probleem in Frankrijk , de jeugd verlaat het platteland en verhuisd naar de stad . En huisje kopen kost hier dus ook niet duur !

    Groeten, Johan

    25-05-2024, 15:15 geschreven door Johan

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 23/09-29/09 2024
  • 16/09-22/09 2024
  • 02/09-08/09 2024
  • 26/08-01/09 2024
  • 19/08-25/08 2024
  • 05/08-11/08 2024
  • 29/07-04/08 2024
  • 22/07-28/07 2024
  • 15/07-21/07 2024
  • 24/06-30/06 2024
  • 10/06-16/06 2024
  • 27/05-02/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 13/05-19/05 2024

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Aziatische Roodborsttapuit (Martin Carels)
        op nieuwe waarneming !
  • Rode Wouwen (Martin Carels)
        op September : weekje Ardennen Deel 2
  • reeks (Martin Carels)
        op September : weekje Ardennen Deel 1
  • Mooie natuurfoto's (Erik Dhaeyer)
        op Kennismaking van de maand .
  • porseleinhoen (Martin Carels)
        op Kennismaking van de maand .


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!