Planten verzorgen is een kunst op zich. Ook al staan ze binnen, toch krijgen ook zij te maken met de voor- en nadelen van de verschillende seizoenen. In de zomer moet je oppassen dat je planten niet verbranden door de sterke zon, maar ook in de winter is de kans groot dat heel wat van je groene vrienden komen te overlijden.
Als je denkt dat kamerplanten in de winter geen andere verzorging nodig hebben dan tijdens de rest van het jaar, dan heb je het grondig fout. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je tijdens de koudste maanden van het jaar op moet letten om je urban jungle in leven te houden.
Ten eerste is het van belang om je planten tijdens de wintermaanden minder water te geven. Door de droge lucht van de verwarming kan het gebeuren dat de bovenste laag aarde sneller uitdroogt, maar dat betekent niet per se dat je je planten water moet geven. Check altijd even dieper in de aarde om te zien hoe nat of droog je groene huisgenoten staan. De meeste planten hebben tijdens de winter minder water nodig omdat ze dan niet groeien en dus minder energie verbruiken. Ook voeding geven is meestal niet nodig.
Ten tweede besteed je best wat extra aandacht aan de planten die voor een raam staan. In de zomer bestaat de kans dat die komen te verbranden, maar in de winter kan het gebeuren dat ze daar te koud staan. Vaak komt er toch nog wat tocht door de spleten van je kozijnen en laat dat nu iets zijn waar planten een bloedhekel aan hebben. Komen de bladeren tegen het glas, dan kunnen ze kou vatten en is je plant waarschijnlijk binnen de kortste keren dood. Verplaats je planten tijdens de winter dus en geef ze weliswaar een lichtrijk plekje, maar vermijd dat ze te dicht bij een raam staan.
Ten laatste is de radiator een ware plantenvijand. Zoals gezegd drogen ze de lucht uit, terwijl je urban jungle net van een hoge luchtvochtigheid houdt. Besproei je planten dus meermaals per week met een plantenspuit om te vermijden dat ze uitdrogen. Een plant net boven de verwarming zetten, is trouwens nooit een goed idee.
Onze favoriet: maak wentelteefjes van je oude oliebollen! Snijd ze in plakken van ongeveer één centimeter dik en week ze in een mix van melk, ei, suiker en kaneel. Bak ze vervolgens in de koekenpan met een klontje boter tot ze mooi goudbruin zijn. Dat wordt smullen!
Crackers
Wist je dat je van oude oliebollen hele lekkere crackers kunt maken? Snijd de oliebollen in dunne plakken en verdeel ze over de bakplaat. Zet de oven op 150 graden en laat de oliebollen helemaal uitdrogen. Daarna zijn ze klaar om gegeten te worden!
Croutons
Snijd de oliebollen in kleine blokjes en bak deze in de pan met olie en zout. Blijf ze wel omscheppen om aanbranden te voorkomen. Tip: oliebollencroutons zijn heerlijk in een salade met geitenkaas en honing!
Invriezen
Geen zin om aan de slag te gaan in de keuken? Vries ze dan gewoon in! Als je ze een minuutje opwarmt in de magnetron zijn ze weer helemaal ontdooid. Leuk om eens te serveren als toetje met een beetje roomijs!
.De allerbeste wensen voor 2025 Dat elke nieuwe dag Jullie vrede geven mag En bergen van geluk Een heel jaar aan één stuk Veel liefde voor elkaar Een ongelooflijk goed jaar!
Waarom je vanaf nú keukenpapier op je kasten moet leggen
Bij een wekelijkse of dagelijkse schoonmaakbeurt worden de hoge oppervlakken vaak overgeslagen, omdat je er niet goed bij kunt én omdat dingen die boven je ooghoogte zitten nu eenmaal vaak worden vergeten. Toch kun je maar beter wel regelmatig dit soort oppervlakken schoonmaken, want zo’n dikke stoflaag is allesbehalve gezond.
Hack met keukenpapier
Om hetafstoffeneen stuk makkelijker te maken, hebben wij een handige tip voor je gevonden. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een rol keukenpapier. Zorg ervoor dat je eerst het oppervlak schoonmaakt met een nat doekje en bedek het schone oppervlak vervolgens met wat vellen keukenpapier. Zorg ervoor dat alles goed aansluit, zodat er geen open oppervlakken overblijven. De laag stof die zich normaal gesproken op de kast vormt, zal vanaf nu op het keukenpapier liggen.
Niemand die het ziet
De eerstvolgende keer dat je aan het schoonmaken bent, hoef je alleen maar de vellenkeukenpapierte vervangen door schone vellen. Je zal zien dat het daaronder dan nog helemaal schoon is. En ook niet onbelangrijk: omdat de oppervlakken hoog zijn, hoef je niet tegen lelijke vellen keukenpapier aan te kijken; het zal niemand opvallen!
Trek je je vriezer open, zijn de aardbeien voor in je smoothie compleet gehuld in een laag ijs. En je doperwtjes zie je door de hoeveelheid bevroren water haast niet meer. Je hebt er vast wel eens last van gehad: vriesbrand.
Brood met vriesbrand
Vriesbrand in brood?Dan kun je er altijd nog deze zalige recepten mee maken.Je behandelt het brood met vriesbrand gewoon als ‘oud’ brood. Tosti's, wentelteefjes, broodpudding, croutons of als bindmiddel voor gehaktballen... hartstikke lekker én je gaat verspilling tegen. Dat scheelt weer centen.
Fruit met vriesbrand
Voor een smoothie maakt het niet uit of je fruit is aangetast door vriesbrand, en je zou er ook een jam of gelei van kunnen maken. Lekker in de yoghurt of de broodpudding die je van je brood met vriesbrand hebt gemaakt. Of verwarm het aangetaste fruit kort in de magnetron (eventueel met een schepje suiker) en serveer bij pannenkoeken. Mmmm!
Groenten met vriesbrand
Omdat je diepvriesgroenten zelden rauw eet, zul je er na bereiding weinig van merken als delen ervan zijn aangetast door vriesbrand. Het kan de smaak wel enigszins beïnvloeden, maar ineen soepjegecombineerd met andere groenten proef je daar niks meer van!
Vlees met vriesbrand
Tenzij het om stoofvlees gaat, is het beter om de aangetaste stukken weg te snijden na het ontdooien en het vlees dan als gebruikelijk te verwerken.
Voorkomen
Uiteraard is voorkomen een stuk beter dan genezen, dus hoe voorkom je vriesbrand? Verpak je etenswaren luchtdicht voor je ze in de vriezer stopt, bijvoorbeeld in een bakje dat je goed kunt afsluiten of een zakje waaruit je overtollige lucht duwt voordat je het sluit. Laat je eten ook goed afkoelen voor je het invriest. Zo voorkom je waterdamp en ijsvorming.
Deze zeldzame orchideeën lijken op aapjes wanneer ze bloeien
De “apensoort” werd in 1978 gedoopt door botanicus Carlyle A. Lueren. Dracula simia vertaalt zich naar “kleine draak aap”, verwijzend naar zijn lange slagtandachtige bloembladen. Ondanks de duidelijke gelijkenis met apen zijn de bloemen eigenlijk geurig met de geur van een rijpe sinaasappel.
Deze exotische bloemen gedijen in diepe schaduw, houden van vochtigheid en, in tegenstelling tot wat men zou denken, geven de voorkeur aan koude temperaturen. Denk je eraan om er zelf een te kweken? Welnu, voordat je begint, zijn hier de feiten:
Het is inderdaad mogelijk om online verkopers te vinden die Dracula-zaden verkopen. Wees echter gewaarschuwd dat het kweken van deze zaden niet wordt aanbevolen voor beginners in orchideeën. Apenorchidee-zaden zijn bijna als stof en vereisen gespecialiseerde zorg om goed te kunnen groeien. Zelfs onder optimale omstandigheden duurt het drie tot acht jaar voordat ze bloei-klaar zijn.
Als je denkt dat je over de kennis en de juiste omgeving beschikt, zijn dit enkele Dracula-orchideeën die gemakkelijker te kweken zijn: Dracula erythrocheate, Dracula bella en Dracula cordobae. Zorg er wel voor dat je zaden koopt bij een betrouwbare dealer, aangezien er veel oplichters zijn die online apenorchidee-zaden adverteren.
Dingen die je absoluut niet door de gootsteen moet spoelen
Koffiedik
Koffiedik – het restproduct van je gemalen koffie uit een koffiefilter of espressoapparaat – lijkt onschuldig, maar kan in combinatie met water flink gaan klonteren in je leidingen. Gooi koffiedik dus altijd in de afvalbak. Verwijder eventuele koffieresten met keukenpapier voordat je het filter of de uitklopbak afspoelt.
Rijstkorrels
Restjes rijst die tijdens de afwas in de gootsteen belanden, kunnen je leidingen ernstig verstoppen. Rijst heeft een sterke waterabsorberende werking en zwelt tot vier keer zijn grootte. Gevolg? Een kleverige massa die zich vastzet in je afvoer. Gooi achtergebleven rijstkorrels – gekookt en ongekookt – gewoon in de prullenbak.
Eierschalen
Dun en broos als ze zijn, kunnen eierschalen toch een hardnekkig probleem veroorzaken in je leidingen. Door het membraan aan de binnenkant blijven de schalen plakken, vooral als ze nat worden, waardoor andere afvalresten gemakkelijk blijven hangen en de afvoer verstopt raakt. Het beste is om ze direct in de afvalbak te gooien.
Vezelige groenten
Aardappelschillen, wortelschillen, stukjes maïs en asperges zijn erg vezelig en lossen niet op in water. In plaats daarvan blijven ze in de afvoer hangen, waar ze zich kunnen ophopen en voor verstoppingen zullen zorgen. Gooi deze groenteresten liever in de prullenbak of op de composthoop.
Wanneer zijn we eigenlijk massaal deodorant gaan gebruiken?
Gewend aan je eigen geur
Je eigen geur ruik je vaak niet, omdat deze voor je hersenen geen nieuwe informatie bevat. Je bent zo gewend aan je lichaamsgeur, dat je die zelf vaak helemaal niet meer opmerkt. Een mooi voorbeeld hiervan is een boer, die niets meer ruikt van de mestgeur die in zijn stallen hangt. En wanneer je langere tijd in een parfumwinkel werkt, zul je nog maar weinig merken van de typische, zoete damesgeurtjes. Dit proces van wennen aan geuren heeft een naam: olfactieve vermoeidheid.
Steeds meer persoonlijke hygiène
In de periode van kolonisatie kwamen de Europeanen erachter dat andere volken, zoals Indianen en Japanners, zich wél wasten (in tegenstelling tot zijzelf). In de loop van de tijd werd het daarom ook in de westerse wereld steeds normaler om je bezig te houden met persoonlijke hygiëne. Op zich een positieve ontwikkeling, maar niet zonder nadeel. Het is namelijk zo dat wanneer je jezelf vaker wast, er juist ook sneller weer nare luchtjes uit je oksels komen.
De revolutie van deo
In 1888 werd de eerste deodorant op de markt gebracht, genaamd ‘Mum’. Dat was niet de deo zoals wij ‘m nu kennen. Het zag er meer uit als een soort harde crème. Deze was gebaseerd op zink, het stofje dat aroma’s kan absorberen. Het moment dat we echt allemaal deo in ons hygiëneritueel verwelkomden, was echter een hele tijd later. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het echt normaal om jezelf op te frissen met een roller of spuitbus, mede te danken aan tv-reclames over meisjes die door hun zweetgeur geen vriendje konden krijgen.
Tegenwoordig onmisbaar
Hoe meer mensen gebruikmaakten van de opfrisser, hoe meer mensen die dat niet deden uit de toon vielen met hun zweetgeur. Met als gevolg dat we overgevoelig zijn geworden voor onze eigen lichaamsgeur en deo daardoor onmisbaar is in onze dagelijkse routine. Weten we dat ook weer!
Ontdek de kracht van pindakaas: redenen om het elke dag te eten
Bloeddruk op peil houden:Pindakaas zit vol eiwitten, vezels, magnesium en kalium, voedingsstoffen die een positief effect hebben op je bloeddruk. Controleer altijd het etiket en kies voor de soort die geen toegevoegd zout bevat.
Gezondheid van de hersenen:Het eten van pindakaas kan de hersenactiviteit en het geheugen stimuleren. Het bevat voedingsstoffen zoals vitamine E, zink, magnesium en niacine, die belangrijk zijn bij het voorkomen van cognitieve achteruitgang.
Spierherstel:Pindakaas is rijk aan eiwitten, die het lichaam nodig heeft om spieren te herstellen en op te bouwen na een zware training.
Voordelen tijdens zwangerschap:Pindakaas helpt het risico op neurale buisdefecten bij baby’s te verminderen vanwege de rijke bron van foliumzuur.
Betere slaap:Pindakaas is rijk aan tryptofaan, dat de slaap en serotonine bevordert. Daardoor kan het je helpen om meer ontspannen en dieper te slapen.
Scheur een vel keukenpapier af, vouw deze dubbel en stop het in het bakje
Doe de deksel op het bakje en schud er één minuut mee
Doe het deksel weer open, spoel het bakje af en het is weer helemaal schoon!
Pasta niet te lang bewaren
Wist je dat je gekookte pasta maar twee dagen kunt bewaren? Als je het te lang in de koelkast laat staan, bestaat de kans dat je erziek van wordt. Voordat je jouw favoriete gerechten verdeelt in allerlei bakjes, is het goed om vooraf even te checken hoelang je de gerechten eigenlijk kunt bewaren.
Zout wordt al sinds de oudheid gebruikt voor het bewaren van allerlei voedingsmiddelen en om hun natuurlijke smaak te versterken, maar het is ook erg nuttig buiten de keuken, ter ondersteuning van ons welzijn, maar ook voor het schoonmaken van het huis. Zout is altijd aanwezig in de voorraadkast en daarom ook beschikbaar als vervanger voor meer klassieke schoonmaakmiddelen. Vooral in de keuken is zout erg nuttig om oppervlakken schoon en hygiënisch te houden, vaak in combinatie met andere natuurlijke middelen.
Er zijn twee belangrijke voordelen die het gebruik van zout in de koelkast je kan geven:
het absorbeert overtollig vocht, wat zorgt voor een betere werking van het apparaat en een gezondere omgeving voor het voedsel;
het elimineert onaangename geuren die binnen kunnen ontstaan en voorkomt dat ze op andere voedingsmiddelen terechtkomen en hun smaak veranderen.
Je kunt deze truc heel eenvoudig toepassen door 3 eetlepels fijn zout in een plastic of keramisch schaaltje te doen en het in de koelkast te laten staan; voor een nog effectiever resultaat kun je meerdere bakjes plaatsen, één op elk schap van je koelkast, om onaangename geuren sneller te elimineren op de plek waar ze zijn ontstaan.
De uitvinder van de pannenkoek verdient een standbeeld: het gerecht bestaat al vele eeuwen en gaat nog zeker eeuwen mee.
Toch zullen we nooit weten wie de eerste pannenkoek bakte. Daarvoor is het gerecht te eenvoudig. Iemand warmde ooit een mix van meel, water en eieren op boven een vuurtje. En voilà: de pannenkoek was geboren.
Mensen van over de hele wereld eten pannenkoeken
Pannenkoeken worden over de hele wereld gebakken. Soms in hartige vorm, zoals in Afrika, soms in zoete vorm, zoals in België en Nederland. Er zijn veel varianten van de pannenkoek, die allemaal hun eigen geschiedenis hebben.
In Rusland heb je blini’s, pannenkoekjes van boekweitmeel met een hartige vulling. In Frankrijk heb je de crêpe, in Duitsland dePfannkuchen. Naar verluidt was de pannenkoek (de Franse versie dan) het favoriete gerecht van Lodewijk Napoleon, koning van Nederland en de jongere broer van de beroemde keizer.
Het oudste recept voor pannenkoeken komt uit 1439
Het oudste geschreven recept voor pannenkoeken is terug te vinden in een kookboek uit 1439. Maar pannenkoeken zijn dus veel ouder. Voedselhistorici zijn het er over eens dat ze in elk geval al sinds de Romeinse tijd bestaan en waarschijnlijk al sinds de steentijd. Ook toen waren meel, water en eieren voorhanden. Pannenkoekenmix, misschien wel de belangrijkste pannenkoek-innovatie, is uitgevonden in 1889 in de VS.
Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?
Bij aanvang van het bakken, weet je een ding al zeker: de eerste pannenkoek mislukt. Waarom gaat dat altijd fout?
Omdat ’t Pannekoekhuis Hoenderloo in 2011 het NK pannenkoeken bakken won, denken we voor het antwoord op deze vraag bij kok Edwin Veneman aan het goede adres te zijn. Volgens hem moet je een pan exclusief voor pannenkoeken gebruiken en hem nooit met zeep afwassen. Heet water is voldoende. Verder moet de pan niet te warm zijn als je begint met bakken, en doe je er goed aan je baksel pas om te draaien als de bovenkant gestold is.