Prijzig Het wordt niet voor niets het 'witte goud' genoemd, er hangt immers ook een flink prijskaartje aan de groente. De reden hiervoor is niet alleen dat de groente alleen in een bepaald seizoen kan worden gekocht maar ook het proces. Elke asperge wordt met de de hand gestoken en dat moet voor zonsopkomst. Daarnaast is de bodem waarop de teelt plaatsvindt snel uitgeput. Kortom, de aspergeteelt is een vak apart. En laten we wel wezen, het is de prijs daarom ook dubbel en dwars waard.
Groen of wit? Wist je dat de twee op een totaal andere manier worden gekweekt? De witte worden onder de grond in speciaal aspergegebied geteeld, terwijl de groene boven op de aarde geteeld. Ook verschillen ze behoorlijk van smaak. Overigens zijn de groene het hele jaar verkrijgbaar, terwijl de witte seizoensgroenten zijn.
Vers Volgens het Aspergecentrum kan je makkelijk controleren of je te maken hebt met verse asperges. Ze hebben namelijk glanzende stengels en als je deze tegen elkaar wrijft moet je een piepend geluidje horen. Daarnaast moet de onderkant van de asperge niet ingedroogd zijn.
Schoonmaken Vaak komen asperges rechtstreeks van het land en hebben ze zeker een schoonmaakbeurt nodig. Snijdt daarom de onderkant van de asperge af en leg ze 30 minuten in koud water. Ze zuigen zich vol met water, waardoor je ze beter kan schillen. De harde gedeeltes kan je het beste wegsnijden.
Bereiden De traditionele manier om asperges te eten in Nederland is natuurlijk met een ham, ei, een gekookt aardappeltje en om het af te maken Hollandaisesaus, een klontje boter en nootmuskaat. Asperges kook je 10 minuten en laat ze daarna nog 10 minuten doorgaren.
Bewaren Je kunt de heerlijke groente 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel ze zodra je ze gekocht hebt in een vochtige theedoek, waarna ze je in de koelkast stopt. Kom je er niet aan toe? Schil ze voordat je ze in de vriezer stopt. Ze zijn dan nog een paar maanden goed voor gebruik.
Waarschijnlijk heb je de afgelopen dagen zoveel paaseieren gegeten dat je ze niet meer kunt zien. Om de overgebleven paaseitjes toch nog een doel te geven kun je er natuurlijk ook allerlei lekkere dingen mee maken.
1. Chocolade fondue
Als een een fondueset in huis hebt dan kun je hier al je overgebleven paaseitjes in doen. Koop wat lekker fruit dat je erin kunt dopen. Denk aan aardbeien, banaan, kiwi, maar ook marshmallows zijn natuurlijk groot genot met een laagje chocolade erover.
2. Chocolate chip cookies
-180 gram boter, kamer temperatuur
-150 gram bruine suiker
-100 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel vanille aroma
- 1 ei
-260 gram bloem
-1 eetlepel maizena
-1 theelepel baking soda
-snufje zout
- overgebleven paaseieren in stukjes gehakt
Verwarm de oven voor op 300 graden. Mix vervolgens de boter en suiker tot het een luchtig geheel wordt. Voeg dan ei en vanille aroma toe en blijf mixen. Zet de mixer vervolgens op de lage stand en voeg langzaam de bloem en maizena toe. Voeg baking soda en zout toe tot het een geheel is.
Voeg de in stukjes gesneden paaseieren toe. Leg bakpapier op een kookplaat en verdeel hierop de koekjesdeeg met een lepel. Bak 9-10 minuten totdat de bodem goudkleurig is. Haal ze uit de oven een laat afkoelen.
3. Chocolademelk
Zet melk op in een pannetje en voeg tijdens het kookproces stukjes paasei toe. Blijf goed roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is en opgenomen door de melk.
Experts in hartgezondheid slaan alarm: de meest schadelijke lichaamshouding onthuld!
De gevaarlijke houding: Te lang zitten
Langdurig zitten is wat cardiologen aanduiden als enorm schadelijk. In onze hedendaagse leefstijl, met veel activiteiten die zittend achter een bureau of scherm plaatsvinden, is dit een groeiend probleem.
Waarom is te lang zitten niet goed voor je?
Wanneer je te lang zit, heeft dit allerlei nare gevolgen voor je hart. Om te beginnen zorgt het voor tragere bloedsomloop, wat kan resulteren in vetophoping in je aderen. Dit verhoogt het risico op hartziektes aanzienlijk. Ook kan lang zitten leiden tot gewichtstoename en zelfs obesitas, wat weer extra stress op je hart legt
Daarnaast kan te lang zitten je ook nog opzadelen met een hogere bloeddruk. De mindere bloedcirculatie dwingt je hart om harder te werken om het bloed door je lichaam te pompen, waardoor je bloeddruk stijgt. Een ander alarmerend punt is het risico op type 2 diabetes, wat een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen is en in combinatie des te gevaarlijker.
De rol van beweging
Buiten het onderbreken van lange zitperiodes, is bewegen cruciaal. Cardiologen adviseren minstens 30 minuten per dag actief te zijn met een beetje zweetwerk. Of het nou wandelen, rennen, fietsen of een andere activiteit is, het gaat erom dat je hart er sneller van gaat kloppen.
Dít is waarom je eieren niet in de koelkastdeur moet bewaren
Bij veel koelkasten zit in de deur een standaard bakje voor de eieren. Het lijkt dus heel logisch om daar je eieren te bewaren, maar dit moet je juist niet doen.
Je kunt eieren het beste niet in de koelkastdeur bewaren omdat ze daar sneller rotten. Door het constant openen en sluiten van de koelkastdeur ontstaan schommelingen van de temperatuur, waardoor het rottingsproces kan versnellen.
Waar in de koelkast bewaar je eieren dan wel?
Een plekje achterin jekoelkastis een betere optie. Op de middelste plank van je koelkast is de temperatuur het meest constant. Daarnaast doe je er ook goed aan om de eieren te bewaren in het doosje, dan drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Eieren moeten wel écht in de koelkast
Er ontstaat nog vaak discussie over ofeierenüberhaupt in de koelkast thuis horen. Dit komt omdat ze inde supermarktook niet in de koeling liggen. Ze worden buiten de koeling bewaard met dezelfde reden: constante temperatuur. Als ze in de koeling zouden staan, en iemand ze daar vervolgens uithaalt en mee naar huis neemt, ontstaat er condens. Het ei wordt vochtig, waardoor schadelijke bacteriën meer kans hebben om te groeien.
Meteen na het uitladen van de boodschappen je doos eieren achterin de koelkast leggen op de middelste plank, dus!
Zo haal je die oranje aanslag uit je plastic vershoudbakjes
Oranje aanslag
Vershoudbakjes zijn natuurlijk de ideale manier om je restjes te bewaren. Maar we kennen allemaal de struggle van het schoonmaken ervan. Hoe hard je ook poetst en boent, er blijft altijd een gekke oranje waas in het plastic hangen. Weggooien dan maar? Nee, dat is hartstikke zonde en bovendien onnodig. Wij hebben gelukkig dé truc om je plastic vershoudbakjes helemaal schoon te krijgen. Met een simpel trucje verdwijnt die aanslag als sneeuw voor de zon, zónder keihard te staan boenen.
Zo ga je te werk
Doe eerst een beetje afwasmiddel in je bakje en vul dit vervolgens tot de helft met warm water. Vervolgens leg je een stukje keukenrol in het water. Doe de deksel op het bakje enshake it. Schud het bakje voor een halve minuut tot een minuut flink heen en weer, envoilà: je hebt een heerlijk schoon bakje!
Muffe luchtjes
Soms gaan de bakjes na verloop van tijd ook wat muffig ruiken. Gelukkig kun je ook makkelijk van de muffe geur afkomen. Druppel daarvoor wat water op een stukje krantenpapier en druppel daarna ook wat vanille-extract op het stukje papier. Doe het krantenpapier daarna in het bakje en plaats de deksel erop. Laat het een paar uur z’n gang gaan en verwijder daarna het papier weer. Spoel het bakje uit en droog daarna goed!
Heb je last van loszittende schroeven in hout of andere materialen? Een beetje haarlak op de schroefdraad kan wonderen doen. Spuit een beetje op de schroef en laat het drogen voordat je de schroef opnieuw in het materiaal draait. Haarlak zorgt voor extra grip en houdt de schroeven steviger op hun plaats.
PIEPENDE DEUREN
Heb je last van piepende deuren die je elke keer als je ze opent of sluit een krijsend geluid bezorgen en heb je geen WD40 in huis? Haarlak kan hier ook van dienst zijn. Spuit gewoon een beetje haarlak op de scharnieren van de deur en beweeg de deur een paar keer heen en weer. De haarlak werkt als een smeermiddel en vermindert wrijving, waardoor het irritante gepiep verdwijnt. En voilà, geen piepende deuren meer.
BESCHERMING TEGEN ROEST
Wil je voorkomen dat metalen voorwerpen in huis gaan roesten? Geef ze dan een dun laagje haarlak! Spuit een beetje haarlak op metalen voorwerpen zoals sleutels, messen of gereedschap voordat je ze opbergt. Dit beschermt ze tegen vocht én roestvorming. Ideaal!
VLEKKEN VERWIJDEREN
Heb je ooit een pen laten ontploffen of lippenstift op je favoriete shirt gekregen? Haarlak is geweldig om inkt of lippenstift te verwijderen. Veel soorten haarspray bevatten alcohol, waardoor je er ook vlekken mee kunt verwijderen. Breng wat haarlak aan op de vlek en laat het goedje een paar minuten zitten. Dep met keukenpapier de vlek droog totdat die vervaagd is en stop het kledingstuk bij de rest van de
Een haardroger is wel het laatste dat je in een keuken zou verwachten, toch kan dit voorwerp ontzettend nuttig zijn. Je kunt er namelijk je taart of koekjes mee redden.
NIET GOED GEMENGD
Het schiften van beslag kan bijvoorbeeld gebeuren als je koude boter toevoegt aan beslag dat op kamertemperatuur is. Of wanneer je het beslag niet goed gemengd hebt, waardoor het een beetje korrelig is.
BESLAG FÖHNEN
Dat is het moment waarbij je de föhn tevoorschijn kunt trekken. Blaas daarmee net zo lang over het beslag totdat alle ingrediënten dezelfde temperatuur krijgen en zich weer beter gaan mengen. Het proberen waard, niet waar?
Wasverzachter Je handdoeken ruiken misschien heerlijk en voelen lekker zacht aan door wasverzachter, maar eigenlijk legt het spul een vettig laagje over de stof, waardoor die minder goed kan ademen. Handdoeken worden daardoor minder snel droog en sportkleding blijft vaker stinken. Ook blijft veel wasverzachter achter in de wasmachine wat ook niet erg fris is.
Geurverfrissers Geurstokjes op de wc of nog erger zo'n spuitbus, doe het niet, de rondgesproeide chemische stoffen zijn slecht voor de luchtkwaliteit in huis. Dat geldt zeker ook voor geurkaarsen of wierook.
Desinfecterende middelen Desinfectiemiddel is sterk spul dat allerlei bacteriën en andere micro-organismen doodt. Dat lijkt goed, maar is helemaal niet nodig. Met een beetje water en zeep kun je net zo goed schoonmaken.
Toiletblokjes Nog zoiets onnodigs: toiletblokjes. Het plastic eromheen is milieuvervuilend en er blijft vaak viezigheid in achter. Als je gewoon het toilet regelmatig schoonmaakt, kun je de toiletblokjes in de winkel laten.
Pak een houten wasknijper en een etherische olie naar keuze. Doe nu een paar druppels ervan op de wasknijper en laat het even intrekken. Klem deze wasknijper aan je douchekop, douchedeur of douchegordijn. Zo blijft je badkamer lekker fris ruiken.
Vind je vieze voegen ook zo lelijk? Smeer ze is in met een kaars. Neem een witte kaars en wrijf ermee over de voegen. Je kan de overtollige was verwijderen met een doek. Nu zijn je voegen afgedicht en zal vuil niet meer zo snel hechten.
Heb je hardnekkige kalkvlekken op je kranen? Wrijf ze in met scheerschuim, laat het 20-30 minuten intrekken. Veeg het daarna af met een vochtige doek en je kranen zijn weer schoon en kalkvrij! Spoel tot slot de resten eraf en klaar!
Als je het bad of je douchebak wilt schoonmaken, doe dan gewoon wat scheerschuim op een bezem en veeg daarmee het bad schoon. Laat het dan 30 minuten zitten voordat je het er weer doorheen veegt en het daarna uitspoelt. Zo hoef je niet te bukken en is je bad weer schoon.
Om hardnekkige kalkvlekken op de douchedeur of siliconenvoeg te verwijderen, kun je een oude lap in langere repen knippen en in azijn laten weken. Druk ze nu op de verkalkte plekken en laat ze 1-2 uur weken. Daarna kunt u ze verwijderen en opnieuw afvegen. Alle kalk is weg.
Voor een vuil toilet kun je ongeveer 60 graden heet water in de kom gieten en er vervolgens 2 afwastabletten achter gooien. Dan kun je het beste een nachtje laten intrekken en de volgende ochtend weer doorvegen met de toiletborstel. Het toilet is weer schoon.
Je hebt wasmiddel, bleekmiddel, allesreiniger, wc-eend, het staat allemaal in je gootsteenkastje, maar wodka? Dat bewaar je vermoedelijk ergens anders, als je het al in huis hebt.
Voeg bijvoorbeeld 80 ml wodka toe aan het wasmiddel om de wasmachine te reinigen. stel het gebruikelijke wasprogramma in en laat de alcohol de muffe geur neutraliseren. Je was, die misschien niet meer zo fris uit de trommel kwam, ruikt daarna weer heerlijk naar lentebloemetjes.
Nog een tip: ruikt dat kwetsbare kanten jurkje nogal rokerig na een wild feestje? Dan hoeft het niet per se in de wasmachine, daar wordt de stof namelijk niet beter van. Mix in plaats daarvan twee delen water met een deel wodka en spray het over je jurk. De wodka doodt de bacteriën die de vieze geur veroorzaken en ruikt zelf neutraal.
Doe een scheut wodka in je shampoofles en was je haar ermee. Na een paar keer wassen zou je haar al veel meer glanzen.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat wintertijd de standaardtijd is. Voor de eerste invoering van zomertijd was het dus altijd het hele jaar wintertijd. Sinds het ontstaan van zomertijd noemen we standaardtijd ook wintertijd.
Het doel van het verzetten van de klok is om gedurende het jaar de daglichtperiode beter overeen te laten komen met de tijden waarop de meeste mensen wakker zijn. Ook zou het energie (verlichting) besparen, maar dit effect is omstreden.
Eerste grootschalige invoering tijdens de Eerste Wereldoorlog
De eerste voorstellen voor het invoeren van zomertijd stammen al uit de 19e eeuw, maar de eerste invoering van zomertijd vond plaats tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het Duitse Keizerrijk voerde zomertijd in op 30 april 1916. Nederland was in deze oorlog neutraal, maar volgde een dag later (1 mei). Deze zomertijd liep tot 1 oktober 1916.
In de periode 1916-1939 was elk jaar sprake van zomertijd en wintertijd. In 1940-1942 hadden we het hele jaar zomertijd. Van 1943 tot en met 1945 was wel weer sprake van zomertijd en wintertijd.
Na WO II ruim 30 jaar wintertijd
Na de Tweede Wereldoorlog hebben we de klok van 1946-1976 niet verzet. Het was in deze periode elk jaar het hele jaar wintertijd (oftewel: standaardtijd).
In 1977 werd zomertijd weer ingevoerd. De reden was de oliecrisis en het idee dat met het herintroduceren van het klok verzetten energie werd bespaard. In 1977-1980 liep de zomertijd van de eerste zondag van april tot de laatste zondag voor 2 oktober. Sinds 1981 gelden de regels die nu nog steeds gelden: zomertijd begint op de laatste zondag van maart om 2:00 uur en eindigt op de laatste zondag van oktober om 3:00 uur.
Déze vaatwashack levert je gegarandeerd droge vaat op
Komt een deel van je vaat altijd kletsnat uit de vaatwasser? Wij leggen je uit hoe dat komt én delen een slimme truc met je waardoor je afwas er voortaan kurkdroog uitkomt.
Het spul dat zo nat uit de vaatwasser komt na een wasbeurt is waarschijnlijk plastic. Plastic servies en bakjes nemen warmte niet zo goed op, waardoor het water dat erop ligt niet verdampt. Bij bijvoorbeeld glas is dit wel het geval.
Truc met theedoek
Gelukkig is er een truc om ook je plastic spullen droog uit de vaatwasser te laten komen. Wat moet je doen? Als de vaatwasser klaar is met draaien, open je de deur een beetje en leg je een droge theedoek op de deur. Vervolgens doe je de deur dicht. Wacht 5 tot 10 minuten. De theedoek zuigt alle vochtigheid en damp voor je op.
Droge vaat
Al je bakjes, broodtrommels, kinderservies, shakebekers, maatbekers en Tupperware: voortaan komt het kurkdroog uit je vaatwasser dankzij deze truc. Zo hoef je nooit meer te klooien met die grote hoeveelheden water die in je plastic vaat blijven staan en waardoor je steevast aan het knoeien bent.
Gooi een citroen bij je gekookte eieren en kijk wat er gebeurt
Een makkelijk trucje: eieren pellen met een vleugje citroen
Dit is de werkwijze: Neem voordat je jouw eieren gaat koken een citroen en snijd deze doormidden. Je hebt dan de keuze om ofwel de schaal van het ei zachtjes in te wrijven met de citroen, of simpelweg een kwart van de citroen in het water te werpen waarin je de eieren zult koken. Kook de eieren vervolgens zoals je gewend bent tot ze de gewenste hardheid hebben bereikt.
Wat daarop volgt, zal ongetwijfeld een aangename verrassing zijn: je zult merken dat de schaal van de eieren na het koken met zoveel gemak loslaat alsof er magie in het spel is. En die magie? Dat is de hand van de citroen. Voor je het weet, heb je eieren die niet alleen perfect gekookt zijn, maar waarvan de schaal er ook nog eens zonder enige moeite af glijdt. Voilà, weg zijn de tijden van frustratie en misvormde eieren!
Koop of bak wat stokbrood en smeer hier je pastasaus op. Je kunt er nog wat kaas overheen doen voor een extra smeuïge smaak. Even 10 minuten opwarmen in de oven en je hebt een heerlijke borrelhap.
2. Tapenade
Rode pastasaus is een perfecte basis voor een tapenade. Je kunt er olijven aan toevoegen als je wilt. Gooi het door de blender zodat het egaal genoeg is om te smeren. Ook dit is een ideaal hapje voor bij de borrel.
3. Empanadas
Empanadas zijn ideaal om je restjes voor te gebruiken. Om het jezelf gemakkelijk te maken kun je in de supermarkt kant-en klare deeg kopen. Smeer hier wat pastasaus in en klap ze dicht. Bestrijk de randen met wat water en vouw het deeg dubbel. Druk de randen aan met een vork en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop een ei los en bestrijk de empanadas ermee. Bak in de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.
4. Soep
Als je geen zin hebt om weer pasta te eten, dan kun je de saus ook opwarmen tot soep en dit met een stokbroodje eten. Je kunt de soep een beetje verdunnen met wat water en indien nodig een bouillonblokje toevoegen. Afhankelijk van hoeveel groente er al in je saus zit kun je natuurlijk alles toevoegen wat jij lekker vindt.
Houd je glas maar klaar: Wijn drinken helpt tegen rimpels!
Wist je dat een klein beetje wijn niet alleen gezellig is, maar ook je huid kan behoeden voor vroegtijdige veroudering? Ja, je leest het goed: minder rimpels dankzij een goed glas wijn. Nu is dit natuurlijk geen vrijbrief om overmatig te drinken, want te veel alcohol is allesbehalve een vriend voor je lichaam. Maar zo op z’n tijd een wijntje kan blijkbaar geen kwaad, sterker nog, het heeft voordelen.
Wie had dat gedacht? Dat wijn, een drankje dat vaak negatief in het nieuws komt door de gevolgen van overmatig gebruik, eigenlijk ook positieve effecten kan hebben op je huid. Volgens recent onderzoek zou met name rode wijn rijk zijn aan stoffen die de vorming van rimpels kunnen tegengaan. Laten we dus maar zeggen: proost op een jeugdige huid!
Nu denk je wellicht: hoe dan? Nou, in rode wijn zitten behoorlijk wat flavonoïden, en die lijken de sleutel te zijn. Deze stofjes kunnen je huidcellen een soort van verjongingskuur geven. Daarbij komt ook nog eens dat wijn boordevol antioxidanten zit, die je huid laten stralen alsof je net van een wellnessvakantie komt. Vooral polyfenolen, een type antioxidant dat volop in rode wijn aanwezig is, zijn hier de helden. Een glaasje wijn kan je dus letterlijk een stralende huid bezorgen!
Maar, voordat je nu massaal de wijnvoorraad inslaat, laten we niet vergeten dat overmatig alcoholgebruik absoluut niet gezond is. Het gaat hier echt om matig drinken. Dus hoewel we nu misschien een beetje meer geneigd zijn om af en toe van een wijntje te genieten, weten we ook dat balans het sleutelwoord is.
Ik lust geen rode wijn dus ik word ook niet jeugdig hihi
Is de komkommer nou groente of fruit? Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Zoek je het in de botanische hoek, dan is een komkommer een stuk fruit. Het is namelijk de vrucht van de komkommerplant, net zoals een appel een vrucht is van de appelboom.
De komkommer komt uit Azië
Bioloog Patrizia Sebastian van de Ludwig-Maximilians-Universität (Duitsland) deedonderzoeknaar de oorsprong van de komkommer. Zij concludeerde dat deCucumis sativus- de officiële naam van de komkommer - oorspronkelijk uit Azië komt. Dat is opmerkelijk, want het cucumisgeslacht komt vooral in Afrika veel in het wild voor. Maar na zo'n honderd cucumissoorten uit Afrika, Australië en Azië te hebben onderzocht, kwamen de onderzoekers erachter dat de voorouder van de moderne komkommer uit Azië komt.
De komkommer is familie van de meloen
Ja, echt waar. Ook meloenen vallen onder het cucumisgeslacht en delen een gezamenlijke voorouder met de komkommer.
Keizer Tiberius at iedere dag komkommers
David Trinklein van de University of Missouri (VS) schreef in 2014 eenartikelover de komst van de groene vrucht naar Europa. De Grieken en de Romeinen waren er blijkbaar al dol op en keizer Tiberius zou ze zelfs iedere dag hebben gegeten. Ook Karel de Grote kon de komkommer wel waarderen. Hij liet ze groeien in zijn tuinen in Italië in de achtste en negende eeuw. Later verspreidde de vrucht zich naar de rest van Europa.
Engeland moest relatief lang wachten op de waterige vrucht. Pas toen koning Hendrik de Achtste op de troon zat (van 1509 tot 1547), stak de komkommer het kanaal over. Zijn eerste vrouw, Catharina van Aargon, wilde ze in haar Spaanse salades. Christoffel Columbus nam de komkommer in 1494 mee naar Haïti. Van daaruit maakte de komkommer zijn opmars richting de huidige VS.
In Scandinavië heten komkommers 'agurk'
In Noorwegen noemen ze een komkommer 'agurk', in Zweden een 'gurka' en in het Deens spreken ze eveneens van een 'agurk'. Ook onze Oosterburen verwijzen naar de komkommer als een 'Gurke'. Het Frans lijkt het meest op het Nederlands: concombre.
We hikken al in de baarmoeder, vanaf acht weken. Als we de hik hebben, trekt het middenrif zich plotseling samen. Vervolgens sluit de bovenkant van je luchtpijp en klapt het strotklepje in je keel dicht. Het resultaat: dat mooie hik-geluid. Meestal gaat het hikken snel over, maar het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt. Dit komt omdat de middenrif zich niet bij iedereen even vaak samentrekt per minuut.
Oorzaken
In tegenstelling tot bijvoorbeeld boeren of hoesten heeft hikken helemaal geen functie. Wel zijn er oorzaken voor bekend. Het kan bijvoorbeeld komen door het drinken van alcohol, roken of – en deze ken je waarschijnlijk – te snel eten. Ook koolzuurhoudende drankjes kunnen je aan het hikken maken. Heel zelden heeft het te maken met medicijngebruik of een medische aandoening.
Trucjes
Er bestaan tientallen trucjes waarvan vaak gezegd wordt dat ze de hik zouden verhelpen. Zo zou je je adem een tijdje moeten inhouden, terug moeten tellen of ondersteboven een glas water moeten drinken. Ook zou het helpen om degene met de hik te laten schrikken.
Of deze trucjes echt werken, is echter nog maar de vraag. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Maar goed: een onderzoek starten is ook niet gemakkelijk, omdat je mensen niet op commando kan laten hikken. Hoewel het dus niet is bewezen, is het nog altijd mogelijk dat een van de trucjes voor jou werken. En tja; baat het niet, dan schaadt het niet. In ieder geval is het altijd goed om rustig te eten en drinken – zo kun je de hik voorkomen, en zijn de trucjes überhaupt niet nodig!
Gaat de klok nou vooruit of achteruit? Zó vergeet je het nooit meer
Volgende week is het weer zover: de zomertijd gaat in. Maar betekent dat nou een uur langer of korter slapen? Met dit simpele ezelsbruggetje vergeet je het nooit meer.
Ezelsbruggetje
Eerlijk is eerlijk: ieder jaar weer die twijfel. Gaat de klok nou vooruit of achteruit? Gelukkig zijn daar handige ezelsbruggetjes voor. Onthoud deze en je zit nooit meer verkeerd:
Je wint-er-tijd mee in de wintertijd: de klok gaat dus achteruit.
Zo verjaag je mollen op een gemakkelijke en diervriendelijke manier uit de tuin
Hoewel mollen voor veel dingen goed zijn, zoals het bestrijden van ongedierte en het gezond houden van de grond, is het natuurlijk logisch dat je niet staat te springen om allemaal molshopen in de tuin. Benieuwd hoe je deze ongewilde gasten op een diervriendelijke manier kunt verjagen?
Natuurlijke middelen
Mollen zijn erg gevoelig voor geluid en trillingen. Daarnaast hebben ze een goed ontwikkeld neusorgaan. Ze hebben een hekel aan sterke geuren, bijvoorbeeld die van sommige wortels en knollen. Er zijn dan ook genoeg planten waar de mollen liever zo ver mogelijk vandaan blijven. Denk bijvoorbeeld aan de keizerskroon, nieskruid, kerstroos. Daarnaast kun je ook een teentje knoflook in de mollengang neerleggen!
Flessen
Een andere diervriendelijke manier is het ingraven van flessen. Zorg daarbij dat de hals boven de grond uitsteekt. Als het waait in de fles, komt er een geluidje uit waarvan mollen geïrriteerd raken. Ze vinden dit niet fijn omdat ze altijd erg gesteld zijn op hun rust.
Molshoop verwijderen
Ook kun je de molshoop direct weghalen, zodoende vertrekt het zoogdier naar een andere tuin!