Eendje, ga je mee? Wat doen? Wel, zwemmen met z'n twee. En waar? Wel, hier en daar, ver weg van het gesnater. De zon zien ondergaan in het water. Eendje ga je mee? En dan? Dansen met z'n twee. Waarom? Doe niet zo dom! Gewoon omdat wij twee... Gewoon... Ach ga toch mee! Eendje ga je mee? Nee, ik ken dat. Dansen met z'n twee. Zwemmen met z'n twee. En dan vraag jij: "Wat dacht je van rusten in het riet?" Nee, zo'n Eendje ben ik niet. (lyric Jaap Fischer)
Nieuwsgierig, doch schuw even komen kijken en toen.. waren ze met twee Een derde minder schuw liet zich dan toch helemaal zien om er lekker op los te smullen.
Torenvalk (falco tinnunculus) Hij is 34-39 groot met een spanwijdt van 65 tot 80 cm De torenvalk kan tot 15 jaar oud worden Hun aantal is de laatste jaren spijtig genoeg afnemend.
Kerkuil (Tyto alba) is een nachtvogel Kerkuilen jagen 's nachts maar als ze jongen te voeden hebben ook wel in de avondschemering. Ze jagen in lage vlucht op (woel)muizen, ratten maar nu en dan op vogels. Ze wonen in gaten in bomen, stapel hooibalen en/of in gebouwen. Ze zijn 33 tot 39 cm groot spanwijdte 85 tot 93 cm 290 tot 460 gr. levensduur 5 à 10 jaar.
De steenuil(Athene noctua) is een klein gedrongen met felle gele ogen en witte wenkbrauwstrepen. De steenuil is de kleinste uil in de Benelux. Het is een klein gedrongen uiltje van ongeveer 21 tot 23 cm. De steenuil heeft een platte kop met felle gele ogen, en heeft aan de bovenkant bruine veren met lichte vlekken.
De bijtschildpad is een grote, grof gebouwde schildpad, met stevige, korte poten en een kleine dikke staart. De kop lijkt vrijwel alleen te bestaan uit de enorme kaken. Het schild of carapax wordt maximaal 50 centimeter lang en het gewicht is dan bijna 30 kilo. De ogen zijn klein en hebben vaak een ster-achtig patroon. De ledematen kunnen niet in het schild worden teruggetrokken. Het schild is enigszins bulterig met een stervormig reliëf en naar achteren staande stekels op het schild. Bij oudere dieren vervagen deze kenmerken. Schildpadden worden wel eens als vreedzame wezens gezien maar bijtschildpadden hebben krachtige kaken waarmee ze stevig kunnen bijten. Ook mensen moeten oppassen: een chelydra kan ernstige verwondingen veroorzaken, zoals amputaties van tenen of zelfs een complete hand. Een extra gevaar is de nek die snel en vrij ver uitgestoken kan worden waardoor de happende bek een groter bereik heeft dan wordt verwacht. Chelydra's duiken wel eens op in de handel in exotische dieren maar zijn ongeschikt om thuis te houden. omdat ze niet klein blijven elegans). Een exemplaar dat de 30 centimeter is gepasseerd is een gevaar voor huisdieren of kinderen.
In het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren in Merelbeke worden jaarlijks een paar duizend zieke en gekwetste dieren liefevol en deskundig opgevangen en geholpen. Asielhouder Nick De Meulemeester en onder zijn deskundige begeleiding bijgestaan door talrijke vrijwilligers, die de dieren adequaat verzorgen tot ze voldoende hersteld zijn om terug in de natuur te worden vrijgelaten - waar ze thuishoren. Bij wijze van voorbeeld : Nick met 2 prachtige buizerds De ene binnengebracht met een zware hersenschudding, de 2de met een vleugelkwetsuur. Beide buizerds herstellen nog in de grote buitenkooien om van zodra ze voldoende op kracht zijn hun plaats in de vrije natuur terug in te nemen.
Slechtvalk met gebroken vleugel Maar door de goede zorgen in het Vogelopvangcentrum "Het Reservaat" in Merelbeke een nieuw leven in de vrije natuur begonnen.