Baron Franz Courtens wordt op zijn sokkel geplaatst aan het Rond Punt... Later zal hij verhuizen naar de Franz Courtensstraat, tegenover het huidige administratief centrum.
Hoekhuis met taverne zogenaamd "Den Ooievaar". Beschermd als stadsgezicht bij MB van 07.06.1996. Samen met nummer 6 een restant van vier huizen in late empirestijl (nummers 3, 4-5 afgebroken en vervangen door nieuwbouw). Palend aan een straat die circa 1820-1830 naast het stadhuis werd getrokken na afbraak van de eeuwenoude grote afspanning "Den Ooievaar" (voor 1375 "De Ram") waaraan het huidige nummer 7 zijn naam ontleend. Archeologisch onderzoek van het straatje tussen het stadhuis en het huidige huizenblok, in functie van de heraanleg van de Grote Markt in 2003-2004, legde een deel van de kelder en achterbouw van de oorspronkelijke herberg "Den Ooievaar" bloot. Het huizenblok nummers 3-7, werd in de eerste helft van de 19de eeuw op stadsgrond gebouwd op de plaats van de oude watergang naar de Dender en het vroegere "Huis Roosbroek" (sinds 1550 ook "De Pelikaan" genaamd), genoemd naar de 14de-eeuwse eigenaar Daniël van Roesbrouc. Hoekhuis van drie + één hoek- + drie traveeën en drie bouwlagen onder een half schilddak in kunstleien met houten kroonlijst. Ontpleisterde bakstenen gevel met gecementeerde band of band in kunststof ter hoogte van de daklijst. Plint in witte zandsteen. Verdiepte rondbogige muuropeningen op de begane grond, tussen pijlers met natuurstenen kapiteel. Rechthoekige, naar boven toe verkleinende muuropeningen op de bovenverdiepingen. Vernieuwd schrijnwerk. De afgeschuinde hoektravee bevat een rondbogige toegang tussen natuurstenen negblokken. Bovengelegen deurvenster met gestrekte waterlijst en balkon met een smeedijzeren afsluiting met geometrische motieven. Doorgetrokken onderdorpels op de tweede bouwlaag, steunend op natuurstenen voluutconsoles. Zijdeur in de linkertravee, mogelijk een verbouwde vensteropening.
• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief. • BUYSE P., MEGANCK L., VANDEWEGHE E. & VERVOORT R., De Grote Markt van Dendermonde van boven tot onder bekeken, Gent, 2007, p. 48-52. • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 16-19. • STROOBANTS A. & VAN GYSEGEM M., Dendermonde op de gevoelige plaat. De Dendermondse beroepsfotografen, Dendermonde, 2001, p. 27. • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 85.
Een Ros Beiaard in Nienburg, een stad in Duitsland waar onze stad ooit mee verbroederde. Wij vernamen dat dit beeld werd gemaakt door stedeling Michel Peleman.