Verdrietig en geshockt ..tranen in mijn ogen.
toen ik gister ineens over facebook mijn ouderlijk huis voorbij zag komen en wat op zich een bijzonder eerbetoon bleek en een met liefde opgezet plan om deze nog te redden van slopen.
raakte het mij toch enorm
dit had dus jaren geleden hebben mogen gebeuren
toen er nog kansen waren en men vocht voor het behoud.
Bouwplannen voor de ruime kavels in de achtertuin werden jaren gedwarsboomd door de buurt, tot het dus werkelijk te laat was.
Die drie mooie huizen zouden zorgen dat de kop boven water kon blijven en het hotel verder kon bestaan.
geen houden meer aan en van sluiting en later meer geknok om de juiste kopers te vinden die er verder in door konden gaan.
Dit voorjaar met Micha en mijn net geopereerde lijf
dagelijks erheen gegaan
trap op en af
kamers in en uit, door de lange gangen..
geholpen om nog wat herinneringen te kunnen bewaren
en nu wilde men opstaan
Mosterd na de maaltijd natuurlijk,
desondanks dus goed bedoeld omdat niet iedereen wist hoe en wat.
Het zien van de foto s heeft mij weer zo geraakt
verwerken van verlies heeft blijkbaar toch meer tijd nodig.
Spontane demonstratie tegen sloopplan
hotel Dreijeroord in Oosterbeek
OOSTERBEEK - In Oosterbeek is zaterdagmiddag een spontane demonstratie gehouden tegen het plan om hotel Dreijeroord te slopen. Jeeps en andere legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog verzamelden zich bij het hotel aan de Graaf van Rechterenweg en er werden flyers uitgedeeld om buurtbewoners te informeren over de plannen om het pand te slopen.
Sinds Wiljo Pas, de initiatiefnemer van de Facebookpagina Oosterbeek Toen en Nu, bekend heeft gemaakt dat het historische pand gesloopt wordt is er onrust in Oosterbeek. 'Van mijn contacten bij de gemeente hoor ik dat het pand wordt gesloopt. Er is nog geen sloopvergunning afgegeven, maar er komt nieuwbouw.'
Dreijeroord in de oorlog
Volgens Pas reageren buurtbewoners verontwaardigd over het plan om het hotel te slopen. Het hotel een rol speelde een rol tijdens de Slag om Arnhem. De geallieerde troepen die in september 1944 met parachutes landen op de Ginkelse heide, ontmoeten felle tegenstand nabij Dreijeroord in Oosterbeek. De Duitse Wehrmacht-soldaten en de SS hadden hun intrek genomen in hotel Dreijeroord. Het hotel raakt ernstig beschadigd door de gevechten.
Opvang voor dementerenden
Na de oorlog werd het pand opgeknapt en werden er volgens Heemkunde Renkum mensen opgevangen die 'door de oorlogsverschrikkingen' zorg behoefden. Het pand stamt uit 1847.
Het hotel sloot op 1 oktober 2014 de deuren en is nu overgenomen door zorgorganisatie Het Gastenhuis, dat hier dementerenden wil huisvesten.
Verontwaardiging in Oosterbeek, Australië, Canada en Engeland
Niet alleen Oosterbekers, maar ook familieleden van veteranen uit Engeland, Canada en Australië reageren volgens Pas verontwaardigd op het plan om hotel Dreijeroord te slopen. Hij vermoedt dat er vanuit deze landen ook bezwaren binnenkomen op het voornemen om een sloopvergunning af te geven. 'De gemeente wil het battlefield toerisme stimuleren, omdat het goed is voor de middenstand. En nu wordt juist zo'n prominent pand, waar die toeristen op afkomen, afgebroken.'
Op 16 juni is er een informatiebijeenkomst voor de buurt over de plannen met hotel Dreijeroord.
***
wordt vervolgd
|