Ik heb een kerstwens. dat ene kleine lichtje dat aanwezig is in mijn hart . dat lichtje van hoop en vriendschap dat geef ik nu door aan jou opdat je het zult bewaren daar in je hart. en warmte moet het je geven opdat je het nimmer koud zult hebben. en licht, ja veel licht opdat je nooit bang hoeft te zijn in het donker. maar vooral liefde zodat je het kunt doorgeven aan degene die zo dierbaar voor jou is en dat die het ook weer doorgeeft zodat het kan groeien en schitteren in de harten van ieder mens
De acht stappen van voorbereiding voor de kerstdagen
Stap 1: Brainstorm Bedenk ruimschoots van tevoren wat u wilt eten. Niet alleen voor het diner, óók voor de lunch en het ontbijt
Stap 2: Overleg Verzorgt u het kerstdiner met meerdere personen? Maak dan een goede taakverdeling. Wie doet het voorgerecht? Wie verzorgt de aankleding? Maak duidelijke afspraken.
Stap 3: Boodschappenlijstjes Maak drie verschillende boodschappenlijstjes! Lijst 1: producten die u op tijd moet bestellen bij uw slager (vlees, vis, gevogelte). Lijst 2: producten die u ruimschoots van tevoren kunt kopen (drank, diepvries en conserven). Lijst 3: last-minute producten die u vers moet kopen (vlees, vis, bloemen en vleeswaren).
Stap 4: Ruimte in de koelkast Zorg voor een zo leeg mogelijke koelkast, u hebt alle ruimte nodig. Gebruik eventueel koelboxen om extra koelruimte te creëren. Flessen wijn, frisdrank en bier kunt u in de schuur of buiten goed koel houden. Zeker als u ze de dag voor kerst voorkoelt in de koelkast.
Stap 5: Voorwerk Doe zoveel mogelijk voorwerk. Bereid wat al bereid kan worden. Leg alles gesneden en wel klaar voordat u daadwerkelijk gaat koken. Zet de ingrediënten alvast per gang bij elkaar.
Stap 6: Warm houden Timing is alles. Sommige gerechten kunt u makkelijker warm houden dan andere. Richtlijnen: Au bain marie is een prima manier om gerechten warm te houden. Plaats een pan in een andere pan met heet water. Het gerecht wordt zo niet warmer dan 80 à 90 graden. U kunt gerechten ook warm houden in een oven op 40 tot 50 graden. Hebt u de oven en alle pitten nodig om te koken? Soepen (en sauzen) blijven zeker één uur warm in een goede thermoskan. Vlees houdt u een kwartier warm in aluminiumfolie.
Stap 7: Volgorde U kunt een koud gerecht dat u al even van tevoren maakt, afwisselen met een warm gerecht. Zo hebt u twee gangen de tijd om één warm gerecht te bereiden.
Stap 8: Geniet! Zorg ervoor dat u ondanks alle drukte ook zelf geniet. Wees niet te trots om hulp in te roepen en laat de kinderen een handje helpen. Het is ook úw kerstdiner!
4 plakken ananas(vers of uit blik) 25 gram roomboter roomijs 1/4 liter slagroom suiker 1 zakje geschaafde amandelen
U kunt de ananas plakken ook Flamberen Gebruik daarvoor 4 tot 5 eetlepels eetlepels Grand Marnier.
Bereiding:
Sla de slagroom stijf samen met de suiker. Dep de ananas droog met keukenpapier Bak ze in een koekenpan aan beide kanten, tot ze licht bruin zijn. Haal ze uit de pan en leg ze op keukenpapier.Rooster intussen de geschaafde amandelen in een droge koekenpan tot ze mooi bruin zijn. Leg op elk bordje een plak gebakken ananas.In het midden van de ananas een bolletje ijs. Garneer met toefjes slagroom rond de ananas,en strooi de amandelen er over. Eet smakelijk.
Het wordt kerst, misschien wel een witte Want heel stil, zonder gerucht Dalen kleine witte vlokjes Uit een donkergrijze lucht
Voor iedereen die met de kerst alleen is. Voor iedereen waarvoor geen tafel is gedekt. voor iedereen die voor zich uit moet staren. voor iedereen die zich eenzaam voelt, net als de rest. voor iedereen die hunkert naar wat liefde naar wat warmte in het nest.
Derhalve aan iedereen gericht, schrijf ik speciaal dit kerstgedicht.