Eieren van de Marans
Foto

Ik leef op de grens van het Payottenland en verzorg sinds tientallen jaren kippen; de laatste 20 telt voor mij alleen de zwartgekoperde Marans.

Zoeken met Google



Zoeken in blog



Links naar Maranswereld
  • Pagina van Lenny Dries
  • Pagina van Stijn van Bever
  • Pagina van Jos Gruijters
  • Pagina van de Belgische Maransclub


    Foto

    Foto


    27-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET SPAANS BRUINE EI

     

    In mijn artikel “ Eieren van de Marans”, dat hoofdzakelijk aan dit ras gewijd is , heb ik het o.a. over de Spaanse Penedesenca, met de bedoeling een kruising te maken met de Marans. Ik vertelde hoe het kwam dat ik niet aan broedmateriaal geraakt ben tot hiertoe maar dit neemt niet weg dat ik even op deze kip zou willen terugkomen.

    Ze is eigenlijk afkomstig uit de streek die zich uitstrekt rond Barcelona en dan een bocht van 100km landinwaarts maakt en zuidelijker, in de buurt van Tarragona, de zee terugvindt, de Penedesstreek. En, zoals het met de Marans gebeurde, is er hier ook veel genetisch “verbeterwerk” gebeurd.

    Het vertrekpunt was de vaststelling dat in de boven aangehaalde streek er kippen rondliepen die een zeer gegeerd donker rood ei legden, maar het uitzicht van de dieren bood een bont allegaartje. Wat ook een rol speelde is dat in die tijd, ik spreek over het begin van de twintigste eeuw, wanneer op een markt in Barcelona een ei aan de klant werd gebracht voor de prijs van 3 peseta’s, de donkerrode een klant vond voor een peseta meer!

    Op een “Hanententoonstelling” (Fira del Gall in het Catalaans) werden in 1921 in Vilafranca del Penedes eisen gesteld aan het uiterlijk van de dieren. Een groep kwekers probeerde in 1932 de weg van de patrijskleur maar we moeten wachten tot 1946 om een standaard te zien aanvaarden, maar deze maal betreffende de zwarte kleurslag.

    De zaken bleven nog aanmodderen tot in 1982 toen de Deputatie van Tarragona de opdracht gaf aan de het Spaans instituut dat zich toelegt op de wetenschappelijke benadering van landbouw en veeteelt, en meer bepaald aan de Catalaanse afdeling, gevestigd in Mas Bové, om orde op zaken te zetten.

    Van dan af was de evolutie snel en werden deze Catalaanse hoenders in Frankrijk, Nederland en Duitsland gekweekt. Naast een wit ras, vooral bestemd voor de slacht, zijn er vier kleurslagen in de huidige standaard: zwart, patrijs, tarwe en geel koekoek. Het is een lichter en zenuwachtiger type dan onze wat plompe Marans.

    Over de eikleur en –vorm bij de Penedesenca werd er al evenveel geschreven als over de Marans. Terloops: een auteur denkt te weten dat alle rassen die donkere eieren leggen (Marans, Penedesenca, Barnevelder) een gemeenschappelijke herkomst hebben: Azië. Een duwtje om te kruisen? Opgelet nochtans, wat mij betreft zou ik met de zwarte variëteit Penedesenca werken, maar zoals men op een bijgevoegde foto kan zien heeft de haan een witte oorlel, iets enigs bij de donker leggende rassen. En dit zou misschien wel eens morfologisch een struikelsteen kunnen worden. Maar zou er toch geen kleurverbetering, verdieping, mogelijk zijn?



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Foto

    Inhoud blog
  • GEWICHT EN VORM
  • SEXISME OP DE TENSTOONSTELLING AFFLIGEM 2013...
  • DE TENTOONSTELLING VAN AFFLIGEM VAN 2012
  • DE ZWART GEKOPERDE MARANS IN AFFLIGEM IN 2011
  • ZONDER HAAN

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Foto

    Ik deins er niet voor terug te tonen dat mijn tweede kruising  op extern gebied  droevige uitslagen gaf (zie hier naast mijn artikel :Einde van het verhaal) .Men mag ook eens tonen hoe het niet moet of mag.Kijk hier onder.
    In het geval van de haan heeft hij de losse bevedering van zijn grootvader, zijn "laars"poten, het lichte voorkomen en een kleur die iets donkerder is dan zijn grootvader.De grootvader staat op de tweede foto rechter kolom.
    Wat de hen betreft is ze zwart, zelfs de ogen zijn donker en het type helt ook ernstig naar het lichte Bij beide dieren zijn er nog andere gebreken, hetzij men aan het oorspronkelijke landhoen denkt, hetzij men aan de Marans zwartgekoperd denkt. En nogmaals: bij de eerste kruising was de eikleur niet verbeterd!Dit zal dus de juiste weg niet zijn!

    Foto

    Foto

    Archief per maand
  • 11-2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!