Eieren van de Marans
Foto

Ik leef op de grens van het Payottenland en verzorg sinds tientallen jaren kippen; de laatste 20 telt voor mij alleen de zwartgekoperde Marans.

Zoeken met Google



Zoeken in blog



Links naar Maranswereld
  • Pagina van Lenny Dries
  • Pagina van Stijn van Bever
  • Pagina van Jos Gruijters
  • Pagina van de Belgische Maransclub


    Foto

    Foto


    27-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EIEREN VAN DE MARANS...

     

    ...of hoe men leerling tovenaar wordt!

    Na het houden van verschillende hoenderrassen viel mijn keus, rond de jaren 1975, op de Maranskip. Ik was misschien niet zo zeer gedreven door het uiterlijke van het dier dan wel door het donkerbruine ei.

    Wat het uiterlijk betreft was ik in die jaren feitelijk beperkt tot koperzwart, enige kleurslag die toen min of meer als gefixeerd werd beschouwd alhoewel, wie op internet de site van de Marans Club de France doorsnuffelt zal ontdekken dat in 1966, “het ras nog niet gefixeerd was wegens eisen van de standaard”. Aangezien toen in België weinig Maranskwekers rondliepen richtte ik me eerst tot het Noorden van Frankrijk: een eerste leverancier was een keurder uit de streek van Maubeuge, Jacques Dulieu, die nu het ras heeft verlaten en later Serge Deprez, nu voorzitter van de Marans Club de France.(Is ondertussen overleden)

    Alhoewel, zoals ik het hierboven zei, de koperzwarte kleurslag het meest verspreid was, stelden de kwekers soms een gemis aan vitaliteit vast of een paar andere gebreken, die toen werden toegeschreven aan inteelt, vermits er in ons land vooral werd geteeld met dieren uit de as Maubeuge-België.

    Dit bracht er me toe in 1980, contact op te nemen met een kweekster die ten noorden van Parijs woonde, een zekere mevrouw Joliot, die toen in Maranskringen grote faam genoot wegens haar ontwikkeling van het ras. Ik ging me dus bij haar bevoorraden en stelde vast - met Jac Cypers, een vriend die me begeleidde, en later ging werken aan de restitutie van het Aarschots hoen - , dat deze meer dan tachtig jaar oude dame, niettegenstaande haar fysische problemen kranig verder kweekte, het ras zelfs met chauvinisme verdedigde: “Buiten het ei biedt deze kip ook het beste vlees”, zei ze, “en voor mij mogen alle andere naar de vuilnis.” Ze stond ons ook met woord en daad bij.

    Dit was dus de aanloop van mijn “loopbaan” en verschillende malen heb ik toen met nazaten van die hoenders ten toon gesteld, met afwisselende resultaten.

    Toen, alsof er niet genoeg problemen te overwinnen waren, kwam bij mij de vermetele idee op de Marans te kruisen met een ander ras, dat ook een heel donker ei legde. Men kan natuurlijk de vraag stellen waarom ik niet verder gewerkt heb met de zwartkopere Marans: het probleem was dat men niet systematisch met de donkerste eieren naar de broeder kon daar ter zelfde tijd aan de standaard moest gedacht worden. Ik onderzocht toen twee sporen.

    Het eerste leidde me naar Spanje, meer bepaald naar Catalonië, waar een kip terug werd “opgebouwd”, en niet minder dan door het het Itra (staat voor “Instituto de Investigación y Tecnología Agroalimentarias-“www.irta.es/esp”) of Spaans instituut dat zich bezig houdt met de wetenschappelijke benadering van landbouw, veeteelt en ook pluimveeteelt. Het is een lichte kip, (3,5kg) in de kleurslagen zwart, kwartel, tarwe en getoept, en haar naam is “Penedescana”.Men kan er meer over lezen op het adres: “irta.es/esp/que/serveis.avicoles.asp”. Ik trad dan in contact met professor Francesch Amadeu (amadeu@masbove.irta.es), die verantwoordelijk was voor dit programma. Hij was bereid om

    me eieren te verkopen. Hij weigerde ze op te sturen en ze moesten afgehaald worden in het voorjaar: we zijn wel dikwijls in Spanje maar niet in die periode, en ik moest dit pad laten varen.

    Het tweede spoor brengt ons terug naar België. Rond 1990 werd mijn aandacht getrokken door een kip, zonder rasnaam, en die door een paar personen geweekt wordt in de streek Gooik-Halle. Het is een bruine kip, lichter als de Marans, zonder homogeniteit (men vindt er met kuif, zonder kuif) maar die één zaak gemeen heeft met de Marans: een donker bruin ei! Het is iets kleiner in volume en minder afgerond aan de uiteinden, dan het klassieke Maransei. De voornaamste kweker verklaarde mij dat hij de kleur tamelijk gemakkelijk kon behouden omdat met zulke dieren geen sprake is van tentoonstellingen, dus geen sprake van kleur of vorm, en dat hij systematisch naar de broed ging met zijn donkerste eieren. Wat ik ook enkele jaren gedaan heb met goed resultaat wat de eikleur betreft maar toen kwam bij mij de gewaagde idee op: waarom niet een haan van deze soort (men kan niet van ras spreken) kruisen met koperzwarte Marans kippen? Voor de vitaliteit zou dit positief zijn en misschien kwam er nog een donkerder ei. Zo gezegd, zo gedaan. De uitslag was wel verrassend: er kwamen bruine kippen voor de dag, grijze tot witte en… twee zwarte gelijkend op de Maranshen. Hun eieren waren nochtans niet donkerder dan een goed Maransei. De bijgevoegde foto’s geven een idee van het experiment:

    Op de eerste foto zien we een haan van de bruine “soort”, spijtig genoeg in ruitoestand;

    Op de tweede foto zien we een hen van de bruine “soort” + een Maranshaan zwart gekoperd; merk de grijze poten op van de hen, de smalle staart.

    Op de derde foto zien we een zwarte hen die voortkwam van de kruising: de voeten zijn niet bevederd, de staart is smaller.

    Op de vierde foto twee klassieke zwartgekoperde hennen in het gezelschap van een Maranshaan.

    (De foto van de donkerbruine eieren is ontleend aan een mail van Maranskweker Luc Longin)

    Nu denk ik verder te kweken met die twee hennen uit de kruising, door ze bij een zwartgekoperde haan te zetten.

    In feite begrijpt men nu beter waarom ik dit artikel “Eieren van de Marans” heet en niet “Het Maransras”, bvb. Mijn bedoeling is te weten te komen via deze blog of andere kwekers een dergelijk experiment met dit ras geprobeerd hebben en wat men er over denkt in positieve of negatieve zin.

    Beste groeten

    Mertens Frans Adriaan

    TOEMAATJE: in het voorgaande heb ik geen allusie gemaakt op de erfelijkheidsleer. Ik ben er geen specialist in maar men beweert dat de haan een grote rol speelt in het doorgeven van de kleur van de eischaal. Ik heb nog het vermoeden dat dit genetisch kenmerk aan een paar andere gelinkt is. Heeft iemand daar al iets van opgemerkt? Nieuwsgierig jullie reactie te lezen.

    13-03-2012, 17:19 geschreven door Mertens

    27-11-2013, 00:00 geschreven door Mertens Frans

    Reageer (1)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EINDE VAN HET VERHAAL

     

    Op het einde van mijn tekst betreffende mijn passie voor de Maranseieren schreef ik: “Nu denk ik verder te kweken met die twee hennen uit de kruising, door ze bij een zwartgekoperde haan te zetten”.

    Zo gezegd, zo gedaan: aangezien de twee dieren niet meer van de jongste waren kon ik maar met een beperkt aantal eieren bij de broeier en kwam ik natuurlijk met een klein aantal kuikens thuis, 5 om precies te zijn.

    Daarvan waren er 3 mannelijke: twee zwarte, licht van voorkomen en eentje, ronder en steviger maar met de kleur van zijn grootvader: bruin-ros.

    De twee hennetjes waren zwaarder en pikzwart.

    Mijn experiment, dat niet ondersteund was door een voldoende genetische kennis noch door voldoende doorzetting leerde me twee zaken: uiterlijke kenmerken mengen is een delicate zaak en kruisen om een kleurverbetering van het ei te bekomen garandeert ook niet systematisch succes (zie mijn eerste kruising).

    Ik stop dus met deze paden te bewandelen vooral omdat ik merk dat mijn jong toompje Marans zwartgekoperd –nu 4 maanden oud- enkele fraaie dieren bevat maar ook andere exemplaren waaruit blijkt dat zelfs bij deze zogezegde gefixeerde kleurslag nog werk voor de boeg ligt…

    27-11-2013, 16:49 geschreven door Mertens Frans

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET SPAANS BRUINE EI

     

    In mijn artikel “ Eieren van de Marans”, dat hoofdzakelijk aan dit ras gewijd is , heb ik het o.a. over de Spaanse Penedesenca, met de bedoeling een kruising te maken met de Marans. Ik vertelde hoe het kwam dat ik niet aan broedmateriaal geraakt ben tot hiertoe maar dit neemt niet weg dat ik even op deze kip zou willen terugkomen.

    Ze is eigenlijk afkomstig uit de streek die zich uitstrekt rond Barcelona en dan een bocht van 100km landinwaarts maakt en zuidelijker, in de buurt van Tarragona, de zee terugvindt, de Penedesstreek. En, zoals het met de Marans gebeurde, is er hier ook veel genetisch “verbeterwerk” gebeurd.

    Het vertrekpunt was de vaststelling dat in de boven aangehaalde streek er kippen rondliepen die een zeer gegeerd donker rood ei legden, maar het uitzicht van de dieren bood een bont allegaartje. Wat ook een rol speelde is dat in die tijd, ik spreek over het begin van de twintigste eeuw, wanneer op een markt in Barcelona een ei aan de klant werd gebracht voor de prijs van 3 peseta’s, de donkerrode een klant vond voor een peseta meer!

    Op een “Hanententoonstelling” (Fira del Gall in het Catalaans) werden in 1921 in Vilafranca del Penedes eisen gesteld aan het uiterlijk van de dieren. Een groep kwekers probeerde in 1932 de weg van de patrijskleur maar we moeten wachten tot 1946 om een standaard te zien aanvaarden, maar deze maal betreffende de zwarte kleurslag.

    De zaken bleven nog aanmodderen tot in 1982 toen de Deputatie van Tarragona de opdracht gaf aan de het Spaans instituut dat zich toelegt op de wetenschappelijke benadering van landbouw en veeteelt, en meer bepaald aan de Catalaanse afdeling, gevestigd in Mas Bové, om orde op zaken te zetten.

    Van dan af was de evolutie snel en werden deze Catalaanse hoenders in Frankrijk, Nederland en Duitsland gekweekt. Naast een wit ras, vooral bestemd voor de slacht, zijn er vier kleurslagen in de huidige standaard: zwart, patrijs, tarwe en geel koekoek. Het is een lichter en zenuwachtiger type dan onze wat plompe Marans.

    Over de eikleur en –vorm bij de Penedesenca werd er al evenveel geschreven als over de Marans. Terloops: een auteur denkt te weten dat alle rassen die donkere eieren leggen (Marans, Penedesenca, Barnevelder) een gemeenschappelijke herkomst hebben: Azië. Een duwtje om te kruisen? Opgelet nochtans, wat mij betreft zou ik met de zwarte variëteit Penedesenca werken, maar zoals men op een bijgevoegde foto kan zien heeft de haan een witte oorlel, iets enigs bij de donker leggende rassen. En dit zou misschien wel eens morfologisch een struikelsteen kunnen worden. Maar zou er toch geen kleurverbetering, verdieping, mogelijk zijn?

    27-11-2013, 16:51 geschreven door Mertens Frans

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AFFLIGEM 2010: maatstaf voor de huidige zwarte gekoperde Marans?

    Ik weet niet wat de ervaringen zijn van andere koperzwarte Maransbezitters maar bij mij krijgen niet vlug de grote vorm te pakken: de lichting 2007 is na de rui goed ingepluimd maar de kam blijft nog aan de bleke kant. Ik zou willen aanstippen dat de rui einde augustus begon. Lichting einde voorjaar 2008 mist duidelijk gewicht, pluimen nog niet op hun best en van leg is nog geen sprake geweest.

    Met deze wijsheid op zak trok ik deze zondagmorgen naar de tentoonstelling van Affligem waar onze vriend dhr J.-F. Krins twee zwarte dieren en een vijftal koperzwarte gekeurd had. De enige aanwezige haan kreeg van hem terecht een buis wegens x-benen maar ook wegens een rechtopstaande staart die bovendien in een waaier open stond! De koperzwate kippen met ring 4779 en 4833 waren tamelijk goed alhoewel de laatste wit achter het oor had. Eén kip stapelde de gebreken op.

    Maar wat me trof waren de opmerkingen die bij vele dieren voorkwamen: te licht oog of zelfs gemarmerd, weinig voetbevedering en, wat ik bij mij thuis ook vaststel, weinig schitterende conditie.

    Mijn hoop: dat dit geen maatstaf zou zijn voor de tegenwoordig rondlopende koperzwarte Marans in België!

     

    27-11-2013, 16:56 geschreven door Mertens Frans

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDER HAAN

     ...kom men niet fokken. Dit is voor het ogenblik spijtig genoeg mijn geval en ik kan de aanvragen van bevruchte eieren dus niet beantwoorden. Tot later.

    27-11-2013, 16:59 geschreven door Mertens Frans

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE ZWART GEKOPERDE MARANS IN AFFLIGEM IN 2011

     De vertouwde zaal van Affligem onthaalde ons dit jaar met grote teilen die van het plafond hingen, gevuld met seizoen bloemen.

    Na een bezoek aan de Maransstand en een babbeltje met de voorzitter, Ludo en Pedro trok ik naar de gang met de nummers 900, de gang van de zwartgekoperde Marans.

    De hanen waren niet rijkelijk vertegenwoordigd, dus begin ik met de kippen, ladies fist… Twee zaken vielen me op: enkele dieren licht tot aan de magere kant en het aantal kamfouten. De kiermeester telde veel naaldkammen, één was zelfs onvolledig; persoonlijk had ik heel wat kammen iets stijver gewenst, zonder noodzakelijker wijze de vastigheid van hanenkammen te evenaren. Zo stelde is vast dat zelfs der reekskampioen van kooi 894 de kam is liet hangen. De kampioen van kooi 904 was daartegen heel mooi. Bij een grote kam bestaat het risico van een plooi (ik heb er één gezien met 2 plooien) en bij een kleine het probleem van de naaldtanden. Proficiat aan de exposanten hou de kam in het oog!

    Bij de hanen waren een paar mooi exemplaren maar er waren er te weinig om tendensen te onderscheiden. Tot volgend jaar.

    27-11-2013, 19:36 geschreven door Mertens Frans

    Reageer (0)

    28-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE TENTOONSTELLING VAN AFFLIGEM VAN 2012

     Zoals van gewoonte hadden de organisatoren gezorgd voor een bloemendecoratie. Maar indien verleden jaar de bloemen zich in schalen bevonden, opgehangen en goed zichtbaar, waren ze dit jaar wel talrijk aanwezig maar in tuilen op de grond, aan het begin en einde van de rijen met kooien, en dit scheelde wel een slok op een borrel.

    De zwarte gekoperde Marans zagen daar geen graten in en waren in getale aanwezig. De hanen vielen niet op door hun aantal, verre van daar, maar konden een goede kwaliteit tonen. De hennen blonken uit door een mooi volume en goede vormen, een paar lichte dieren die meer op krielen geleken waren de uitzondering; de kammen bevredigend. Een dier haalde tot mijn verwondering een 94/100 met een kam die maar twee tandjes bezat! Wat minder fraai oogde waren sommige staartpartijen met fout als: rechtstaand, afwezigheid, schuine stand, open stand.

    Mijn besluit is dat er nochtans mooi kweekmateriaal aanwezig was op conditie op de staart te letten. En het geheel van de dieren (114 Marans) heeft zeker op de geïnteresseerde bezoeker een sterke indruk gelaten.

    Tot volgend jaar!

    28-11-2013, 10:29 geschreven door Mertens Frans

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SEXISME OP DE TENSTOONSTELLING AFFLIGEM 2013...

    Deze maal werd ik getroffen door het groot verschil van kwaliteit tussen hanen en hennen. Bij de mannelijke dieren kon men een resem zware fouten noteren: scheef borstbeen, scheve staart, de rug helemaal koper getint of helemaal donker bruin, bek vol plakken en niet recht, enz.…

    De kippen waren niet alleen talrijker maar ook kwalitatief homogener en beter. Een oud zeer bij de koperzwarte Marans is de kleur van het oog. Die was doorgaans van het goede oranje type: een voorbeeld daarvan was het hok 1030. De kammen waren ook zeer bevredigend en over het algemeen was het volume van de dieren uitstekend. Ik was wel verwonderd over de 93/100 dat de kip in hok 1002 kreeg: in zithouding zag men reeds dat het dier witte plakken in de vleugels had, kwaal die gewoonlijk maar optreed het tweede jaar en het dier van reproductie uitsluit. Maar nog eens, de hennen waren aangenaam om te bekijken.

     

    28-11-2013, 11:07 geschreven door Mertens Frans

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEWICHT EN VORM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Opgelet: 2de en 4de van links te beginnen gehoorlijk rond

    Geel: zwaar - 80 gr

    Blauw: midden klasse - 75 gr

    Groen: licht - 65/70 gr

     

     

     

    28-11-2013, 15:09 geschreven door Mertens Frans

    Reageer (0)


    Foto

    Inhoud blog
  • GEWICHT EN VORM
  • SEXISME OP DE TENSTOONSTELLING AFFLIGEM 2013...
  • DE TENTOONSTELLING VAN AFFLIGEM VAN 2012
  • DE ZWART GEKOPERDE MARANS IN AFFLIGEM IN 2011
  • ZONDER HAAN

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Foto

    Ik deins er niet voor terug te tonen dat mijn tweede kruising  op extern gebied  droevige uitslagen gaf (zie hier naast mijn artikel :Einde van het verhaal) .Men mag ook eens tonen hoe het niet moet of mag.Kijk hier onder.
    In het geval van de haan heeft hij de losse bevedering van zijn grootvader, zijn "laars"poten, het lichte voorkomen en een kleur die iets donkerder is dan zijn grootvader.De grootvader staat op de tweede foto rechter kolom.
    Wat de hen betreft is ze zwart, zelfs de ogen zijn donker en het type helt ook ernstig naar het lichte Bij beide dieren zijn er nog andere gebreken, hetzij men aan het oorspronkelijke landhoen denkt, hetzij men aan de Marans zwartgekoperd denkt. En nogmaals: bij de eerste kruising was de eikleur niet verbeterd!Dit zal dus de juiste weg niet zijn!

    Foto

    Foto

    Archief per maand
  • 11-2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!