Sfeerbeelden van onze zeiltocht rond het Deense eiland Funen in juli 2006
Aan het werk met touw
Geen hobby maar een passie Met dit blog wil ik iedereen tonen dat je met een koordje aardig wat meer kunt doen dan pakjes toebinden.
Wie graag wat meer weet over mijn hobby mag mij altijd een mailtje sturen.
30-04-2005
Gebruiksvoorwerpen
Ook gebruiksvoorwerpen kunnen in touw gemaakt worden. Op bijgaande foto zie je een model van sleutelhanger. Vele van mijn vrienden gebruiken reeds zo'n model, omdat het zo veilig is. Laat je je sleutels vallen aan de voordeur, dan gaan zij toch niet het keldergat in, omdat de sleutelhanger te dik is. Handig toch ?
Matten kunnen allerlei vormen aannemen. Vandaag heb ik een mat in ster-vorm. In allerlei afmetingen gebruiken wij die thuis, om onze woning met de kerstdagen een eigen tintje te geven.
Matten moeten niet altijd dienst doen om voeten aan af te vegen. Maak je ze in een dunner soort touw, dan kan je ze gebruiken om bijvoorbeeld onder een vaas te leggen op tafel.
Een tijdje geleden bezochten wij een replica van het Russische zeilschip de " Shtandart". Daar kocht mijn vrouw een mooi klokje, ongeveer zo'n drie centimeter groot. Maar zo iets klein zie je niet op een kast staan ! Dus werd ik als knopenlegger aangesproken om met mijn touwtjes te fantaseren. Het resultaat zie je hiernaast staan. De foto heeft ondertussen al als embleem gediend voor een vijftigjarig jubileum. Wat je met een touwtje toch allemaal kan is het niet ?
Op zeilschepen vroeger werden de voetmatten gemaakt van resten van touw. Ik maak ze nu van allerlei soorten touw . Sommige gebruiken wij thuis echt als voetmat, andere dienen als versiering. De mat op de foto doet thans dienst op een oud Deens zeilschip dat nu nog rondtoert op de Skandinavische wateren.
Met deze side wil ik iedereen laten zien dat je met een touwtje veel meer kan dan een pakje toebinden. Je kan er sleutelhangers, belropes, armbandjes mee knopen, maar ... je kan er ook huishoudelijke versieringen mee maken en niet te vergeten voetmatten van allerlei grootte.
Hieronder zie je creaties van Demna Gvasalia , de jonge modeontwerper , die het durfde knopenwerkstukken te verwerken in zijn ontwerpen.
Nog meer ontwerpen van Demna Gvasalia !
Goed om weten :
Demna haalde de prijs van het "Flanders fashion Institute" voor 2006 met bovenstaande collectie en hij werd in een artikel van "Gazet van Antwerpen" de beste van zijn klas genoemd .
Enkele werkjes van collega's knopenleggers in het visserijmuseum van Cuxhaven
Hieronder vind je een overzicht van de knopenbijeenkomst in Carolinensiel.