Sfeerbeelden van onze zeiltocht rond het Deense eiland Funen in juli 2006
Aan het werk met touw
Geen hobby maar een passie Met dit blog wil ik iedereen tonen dat je met een koordje aardig wat meer kunt doen dan pakjes toebinden.
Wie graag wat meer weet over mijn hobby mag mij altijd een mailtje sturen.
28-04-2009
Een andere uitdaging !
Ik ben in het bezit gekomen van enkele Engelse patronen om matten te maken. Een heel speciaal resultaat zie je hiernaast ! Prachtig toch wat je met een touwtje allemaal kan !
Het was lang geleden dat ik nog eens een anker geknoopt heb. Dit is weer eens een ander model. Mijn vrouw koos de kleuren bij elkaar. Natuurlijk kan je ook met erg contrasterende kleuren werken , maar dat is kwestie van voorkeur !
Hiernaast weer een ander model naast het eerste. Zoals je ziet zijn hier weer allerlei creaties mogelijk. En dan kan je natuurlijk ook nog gaan experimenteren met andere touwsoorten en touwdiktes.
Een ander jaar, een nieuw soort werk. Hiernaast zie je een handvat voor een houten scheepskist. Voor wie er moest aan twijfelen , de vorm is volledig in touw gemaakt ! Er zijn dus geen hulpstukken (zoals ijzerdraad en dergelijke ) gebruikt om dit handvat in vorm te zetten. Dat dit werkje veel tijd vraagt kun je dus wel snappen , hoop ik.
Eens de Sint terug naar Spanje is , wordt het tijd om aan Kerstmis te denken. Hiernaast zie je onze zelfgemaakte kerstwensen voor dit jaar. Het bloemenwerk en het ontwerp voor de kaart is van mijn vrouw, voor het koordenwerk ben ik natuurlijk verantwoordelijk ! Aan iedere bezoeker dus onze beste wensen voor het eindejaar en vooral een gezond 2009 !
Sommige mensen vragen mij wel eens hoe lang ik aan een werkstuk bezig ben. Als het een "eenvoudig "bolleke betreft mag je rekenen op ongeveer vier uur. Maar het werkstuk hiernaast vraagt wel twintig uren werk en veertig meter touw. Soms wordt mij wel eens gevraagd :" Verkoop je zo iets ? " Wie kan rekenen beseft dus best dat handwerk onbetaalbaar is. Dan spreek ik nog maar alleen van werkuren. Tel daar nog de onkosten voor materiaal bij en dan is het helemaal niet te verkopen. Gelukkig ziet mijn vrouw graag knoopwerk !
Soms gebeurt het dat mijn werkjes niet in de juiste doos belanden maar dat mijn vrouw er beslag heeft opgelegd om ze aan haar handtas te hangen. Hiernaast zie je hoe zij haar handtas hiermede versiert .
Tijdens bijeenkomsten en tentoonstellingen valt het mij op dat de meeste mensen gek zijn op kleurtjes ! Persoonlijk hou ik het meest van werk in natuurkoord , maar om iedereen tevreden te stellen worden de volgende werkjes iets kleurrijker. Vandaag beginnen wij met een kleurrijk sleutelhangertje in de vorm van een fender.
Mijn vrouw wou van een oude vuilnisbak een plantenbak maken. Kan dat met touw , vroeg ze. Maar het moet wel buiten kunnen staan in de tuin. Dus bestelde ik touw voor fenders en ging aan het werk. Hoe dat zie je hiernaast . Leuk om weten : er zit 110 meters touw verwerkt in dit werkstuk !!
Tijdens de zomermaanden vraagt men mij soms wel eens naar handgemaakte belropes om de scheepsbellen van jachten te versieren. Hiernaast zie je drie verschillende modellen gemaakt in natuurkoord. Sommige mensen verkiezen kleurtjes , maar ikzelf zie nog het liefst van al iets natuurlijks !
Een andere krant publiceerde niet alleen een gelijkaardige foto als in het kadertje hieronder , maar deed er nog een andere afbeelding bij waarop men een duidelijk beeld krijgt van de verschillende werkjes die er te zien waren.
Dat Carolinensiel veel belangstelling heeft gekregen was voor mij al een ongelogelijke ervaring ! Maar dat er ook nog een krantenartikel verschenen is met foto's van ons knopenwerk is voor mij echt ongelofelijk !! En dan te beseffen dat er hier in België musea ,die uitgenodigd werden op een gelijkaardige bijeenkomst hier in Deurne bij Antwerpen enkel jaren geleden, hun kat stuurden om naar ons werk te kijken.
Ik ben juist terug van een knopenbijeenkomst in het Duitse Carolinensiel. Prachtig weer , zeer veel bezoekers en dank zij de directeur van het Sielhafenmuseum aldaar een prachtlocatie. Die man gaf immers toestemming aan de Nederlands-Belgische afvaardiging van de knopengilde om hun werk tentoon te stellen op een houten zeilkotter die gelegen was voor de ingang van het museum. De Duitse knopenleden stonden met hun standjes op het museumplein of op nog andere locaties van het museum. Langs deze weg wil ik de directeur nogmaals danken voor deze unieke plaats. Een mooier decor kon ik mij niet wensen !
Aangezien onze tuin geen sterke bomen heeft waaraan een hangmat kan bevestigd worden, gingen wij op zoek naar een andere oplossing. Die vonden wij ! Een stel met bijbehorende hangmat ! Maar moeder de vrouw vond dat de hangmat te licht en te smal was. Dus mocht de knopenlegger aan het werk gaan om een stevige hangmat te maken , die paste in het aangekochte steunstel. Het resultaat zie je hiernaast. Dat er tijdens de voorbije zonnige dagen genoten is van de hangmat moet ik zeker niet vertellen !
Het gebeurt geregeld dat ik zeg dat er heel veel problemen kunnen opgelost worden met een koordje. Waarop mijn vrouw deze keer vroeg : " Kan jij de handvaten van mijn wasmand repareren met een koordje, want zij zijn doorgescheurd en ik pijnig mijn handen daaraan ?" Het resultaat zie je op bijgaande foto !
Hieronder zie je creaties van Demna Gvasalia , de jonge modeontwerper , die het durfde knopenwerkstukken te verwerken in zijn ontwerpen.
Nog meer ontwerpen van Demna Gvasalia !
Goed om weten :
Demna haalde de prijs van het "Flanders fashion Institute" voor 2006 met bovenstaande collectie en hij werd in een artikel van "Gazet van Antwerpen" de beste van zijn klas genoemd .
Enkele werkjes van collega's knopenleggers in het visserijmuseum van Cuxhaven
Hieronder vind je een overzicht van de knopenbijeenkomst in Carolinensiel.