Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Kruidtuin Leuven
De kruidtuin te Leuven in alle seizoenen
14-05-2010
Historiek oranjerie Kruidtuin Leuven
De Oranjerie
De kruidtuin werd aangelegd door een Leuvens tuinarchitect Guillaume Rosseels en onder leiding van de Duitse botanicus professor J.F. Aldeman.
Naar ontwerp van de hofarchitect van de Prins van Oranje Charles Vander Straeten werden van 1921 tot 1823 het poortgebouw, de oranjerie en een omheiningmuur in classicistische stijl opgetrokken.
De oranjerie werd verschillende keren verbouwd: het oostelijk gedeelte werd in 1853 voorzien van een verhoogd schilddak in glas en kon daardoor dienen als palmenserre. Rond 1903 werden de gebouwen ontpleisterd. Een extra bouwlaag werd aangelegd in 1913 door de stadsarchitect Eugéne Frische, er kwamen 9 beglaasde muuropeningen tussen gietijzeren zuilen, afgedekt door een typisch vierzijdig gebogen en een volledig beglaasd serredak. Deze laatste ingreep werd reeds gedeeltelijk gesloopt bij de restauratie van 1980-83 met het oog om het gebouw te herstellen in het oorspronkelijk 19de-eeuws classisitisch geheel. De prachtige metalen structuur van de rotondes werd vervangen door een aluminium structuur in 1971.
De dakstructuur van de oostelijke en westelijke beuk werd in 1983 eveneens vervangen door aluminium.
De kruidtuin werd in 1976 beschermd als landschap, het oranjerie als monument.
periode 1 oktober - 30 april: van maandag tot zaterdag: van 8.00 tot 17.00 uur zondag: van 9.00 tot 17.00 uur periode 1 mei - 30 september: van maandag tot zaterdag: van 8.00 tot 20.00 uur zondag: van 9.00 tot 20.00 uur Gesloten op kerstdag en nieuwjaarsdag
Voor de franse revolutie was er slechts één botanische tuin in België namelijk deze van Katholieke Universiteit Leuven. Aangelegd in 1739 als hortus botanicus Lovaniensis
De nu huidige kruidtuin ligt langs de Kapucijnenvoer rechtover de minderbroederstraat en heeft een mooi poortgebouw als ingang. In deze groene oase bevind zich de prachtige neoclassistische orangerie uit 1821 gebouwd door architect Charles Vander Straeten, de architect van de leeuw van Waterloo. Hier worden de planten beschut tegen vorst en bevind zich eveneens een prachtige verzameling cactussen.
De kruidentuin bestaat uit verschillende onderdelen, de kruidenperken, prachtige vijver met watervallen, fruitboomgaard met unieke fruitsoorten, de verzonken tuin, moeras met vleesetende planten en een alpentuin. Verschillende prachtige serres waaronder de tropische en alpenserre.
De tuin is ook rijk aan unieke verzameling bomen, heesters en coniferen. Vermeldenswaard zijn de sequoia, judasboom,bananenboom in open lucht enz