Vitamine b: goed voor de geest, goed voor het lichaam!
Ik volg af en toe een vitamine b kuur. Deze vitamine is zeker geen wondermiddel maar het heeft zijn nut al voldoende bewezen.
Ge moet weten dat ze in de Verenigde staten boven de 50 jaar mensen
adviseren om vit.b 12 in te nemen.
Vitamine B heeft een aantal belangrijke functies in ons lichaam. Ze zijn
met name belangrijk voor ons haar, huid, hart, zenuwstelsel, ogen en
spijsvertering. Vitamine B complex zit in onze voeding, bijvoorbeeld in
biergist, noten en granen, yoghurt en groene groenten. Bacteriën in de
darmen zorgen voor de aanmaak en opname van vitamine B.
Een gebrek aan het vitamine B complex kan een hele serie van, vaak
vage, klachten doen ontstaan. Een tekort aan het bekende vitamine B12
bijvoorbeeld kan zeurende spierpijn veroorzaken of lusteloosheid en
depressiviteit. Zelfs dementie kan worden toegeschreven bij ouderen aan
een tekort van vitamine B12.
Waar zitten de B-vitaminen in?
In welke voedingsmiddelen komen de verschillen B-vitaminen veel voor?
Vitamine B1: brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten.
Vitamine B2: melk en melkproducten, alsmede in vlees, vleeswaren,
groente, fruit, brood en graanproducten. Let op: vitamine B2 kan niet
tegen licht en daarom moet melk altijd donker worden bewaard.
Vitamine B3: vis, vlees, volkoren graanproducten, groente,
aardappelen en cashewnoten. Daarnaast maakt het lichaam zelf vitamine B3
aan uit het aminozuur tryptofaan, dat een bestanddeel is van alle
eiwitten in de voeding. Het komt bijvoorbeeld voor in kikkererwten,
melk, bananen en chocolade.
Vitamine B5: groenten en fruit, vlees, volkorenproducten, peulvruchten, eieren, melk en melkproducten.
Vitamine B6: brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, vlees, eieren, vis, groente, melk, melkproducten en kaas.
Vitamine B8: lever, eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda's.
Vitamine B11: (groene) groenten, brood, aardappelen, (orgaan)vlees
en zuivelproducten. Let op: bij verhitting kan 30 tot 80% van het
foliumzuur verloren gaan.
Vitamine B12: deze vitamine komt uitsluitend voor in dierlijke
producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.
Veganisten hebben een grote kans op een tekort aan vitamine B12. Zij
zullen supplementen moeten slikken.