Eind vorige week kreeg de Belgische overheid een verontrustend mailtje van een geheimzinnige actiegroep die zichzelf het Computerbevrijdingsfront noemt. Zij nemen het naar eigen zeggen niet langer dat de computer 'al jarenlang misbruikt en mishandeld wordt door mensen die er niks van kennen', en dreigen daarom een gevaarlijk computervirus te verspreiden.
Het zou gaan om een hardnekkig wormvirus dat zichzelf eerst doorstuurt naar alle contacten in je adresboek en vervolgens heel je monitor onleesbaar maakt, tot je uiteindelijk onmogelijk kan verder werken en je computer onbruikbaar wordt. Toch lijkt de situatie niet volkomen hopeloos, want het Computerbevrijdingsfront heeft een achterpoortje open gelaten dat de verspreiding van het virus kan voorkomen.
Als voldoende mensen erin slagen om tussen 22 augustus en 19 september hun internetzoektocht op te lossen, en op die manier bewijzen dat het met de computerkennis van de Belgen toch niet zo dramatisch gesteld is, belooft de organisatie zijn activiteiten te staken.
Grootscheepse zoektocht
De cel Malware en Virussen van de Federale Recherche beschikt echter niet over voldoende mankracht om zelf deze actie uit te voeren, en zit dan ook met de handen in het haar. Uiteindelijk zocht men - tegen alle gangbare procedures in - hulp bij het Vlaamse computer- en internettijdschrift Clickx Magazine om de klus te klaren.
Uiteraard is Clickx nooit te beroerd om de politie een handje te helpen. Na 10 jaar Clickx Magazine zijn we er rotsvast van overtuigd dat onze lezers over de nodige computerkennis beschikken om deze opdracht succesvol af te werken. De redactie van Clickx zette meteen het adres www.redjepc.be op het internet, het startpunt van een spannende zoektocht naar de code die het virus kan stopzetten.
Beloning
Ter gelegenheid van haar 10-jarig jubileum hangt Clickx Magazine hier meteen een paar schitterende prijzen aan vast. Wie het einde van de zoektocht haalt, redt ons land niet alleen van dit destructieve virus, maar maakt ook kans op een blitse Ferrari-notebook van Acer, een coole digitale camcorder van Canon, een hippe iPod van Apple en 50 fotoalbums van Extrafilm, samen goed voor een prijzenpot van meer dan 3.000 euro.
Ze worden verdeeld onder de deelnemers - al wie surft naar www.redjepc.be kan meedoen - die er in slagen de zoektocht tot een goed einde te brengen en zo het virus een halt toe te roepen. De zoektocht start op 22 augustus en loopt nog tot 19 september 2006.
Fresh Diagnose 7.4 kan je een enorme hoeveelheid informatie geven over je systeem. Informatie over de processor, het geheugen (virtueel of fysiek), drivers, virtuele apparatuur en nog veel meer. Geregistreerde gebruikers kunnen ook benchmarks (vergelijkende systeemtests) uitvoeren, waarvan de resultaten met vergelijkbare hardware in een grafiekje worden getoond. De benchmarks draaien bij ons probleemloos, zelfs als we nog gelijktijdig met andere programma's werken. De tool kan uitsluitend informatie geven. Instellingen aanpassen met Fresh Diagnose is jammer genoeg niet mogelijk. De informatie wordt snel en overzichtelijk getoond in een interface die is gebaseerd op Internet Explorer en daardoor snel is te doorgronden. De navigatie doorheen de verschillende modules kan beter. Zo ontbreekt er een duidelijke knop om terug naar het startscherm te gaan. Alle systeeminformatie kan in een rapport worden opgeslagen als HTML-bestand. Afhankelijk van de grootte van het rapport kan dit even duren. Nieuw in versie 7.4 is de toevoeging van een MIME Types-databankmodule. Fresh Diagnose is freeware, maar om het programma te kunnen blijven gebruiken, moet het wel na elf dagen online (gratis) worden geregistreerd. /Me/NT/2000/XP