Let op u kunt de berichten per maand bekijken. Zie hieronder. De berichten blijven hier een half jaar bewaard en zijn per maand te bekijken. ____________________
Ik ben Christine
Ik ben een vrouw en woon in Oosterhout NB (Nederland) en mijn beroep is Huisvrouw en Vrijwilligster in de Werkgroep van de Leliestraat..
Ik ben geboren op 14/08/1940 en ben nu dus 84 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Nordic walking, fietsen, lezen en reizen..
Ik woon samen met Johan en Moppie(parkiet).
Wij wonen op de achste etage.
Ik ben in de Werkgroep van de "leliestraat" de vliegende kiep
en ik vind het leuk om samen met Ans aan deze site te werken.
BIJ ONS IN DE LELIESTRAAT
Hartelijk Welkom!
Nieuws en berichten uit de Leliestraat en omgeving.
12-11-2008
Wonderen
WONDEREN
Ik zie wolken in blauw en grijs en ook bomen oud en wijs. Ik zie vogels op hun vlucht en ook onweer in de lucht. Ik zie rijm op heg en gras en een ijslaag op de plas. Ik zie zoveel onverwacht en heb daarover nagedacht. Ik heb in stilte rondgekeken en veel boeken nagelezen. Maar geen enkel van die boeken hielp me eigenlijk bij het zoeken. Want de wonderen, het moet gezegd worden nergens uitgelegd.......
Sint Maarten, een dag waar ik dierbare herinneringen aan heb. In de streek waar ik ben geboren en opgegroeid gingen we op 11 november met een groepje kinderen , met onze zelfgemaakte lampionen langs de deuren. We zongen een liedje, kregen wat lekkers en lieten het vaak uitgewaaide kaarsje weer aansteken en dan weer verder naar de volgende deur. Om 7 uur kwamen we allemaal bij elkaar en maakte nog een rondje in de tuin van de Burgemeester. Daarna in optocht naar de school voor de prijsuitreiking voor de mooiste lampion.
De herkomst van het Sint Maarten-feest
Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Maarten werd geboren in het jaar 316 in het huidige Hongarije. Ging in dienst bij de Romeinen en klom op tot officier. Hij werd door de keizer tot ridder geslagen. Op een zeer koude dag in de winter zag Maarten een arme man zonder jas de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou.
In 480 werd Sint Maarten officieel ingesteld als de advent, het begin van het kerkelijke jaar en de periode die de komst van Jezus inluidt.
Sint-Maarten wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen. De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin. Hiermee gaan ze 's avonds als het donker is in optocht langs de huizen. Aan de deur zingen ze een aantal liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Tegenwoordig bestaat de tractaties uit wat snoep, een manderijn of bijvoorbeeld een stuiver.
Sinte Maarten wat is het koud, geef me een stukje turf of hout, geef me een half centje, dan ben je m,n beste ventje, geef me een appel of een peer dan kom ik 't hele jaar niet meer.
Hermelien zegt tegen Ron :"Jammer genoeg kan ik als ik later groot ben, niet met je trouwen."Waarom niet vraagt Ron beteuterd."Nou."zegt Hermelien,"ze trouwen bij ons alleen met familie: mammie met pappie, oma met opa en tante Marja met oom Wim...."
Ik ben geboren en getogen in Noord-Holland in de streek West-Friesland(en nee dat heeft niets met Friesland te maken het ligt ten westen van Friesland met het IJselmeer er tussen). Mijn ouders hadden een melkzaak en zaterdag was het altijd druk. Mijn moeder maakte dan vaak broeder. Ze kookte het in een broederzak. Ik ben benieuwd of dit recept ook in Brabant bekend is. Later hoorde ik dat het ook wel Jan in de zak genoemd werd.
Broeder
Broeder (Jan in de zak)
Broeder of "Jan in de zak" is een Nederlands gerecht en wordt vooral in West-Friesland gegeten.
Ingrediënten:
250 gram bloem 15 gram gist 200 ml. melk 75 gram blauwe rozijnen 75 gram gele rozijnen 1 mespuntje zout 1 ei slaolie stroop De hoeveelheden kunnen verschillen van plaats tot plaats.
Bereiding:
Zeef de bloem boven een kom en voeg het zout toe. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op met wat lauwe melk. Giet de gistoplossing bij de bloem en doe het ei erbij. Al roerend de rest van de lauwe melk er bij gieten tot het een mooi glad beslag is. Het beslag 1 uur afgedekt met een vochtige doek op een warme plek laten rijzen. Was de rozijnen en laat ze goed uitlekken. Schep de rozijnen door het beslag. Laat in een braadpan met een middellijn van circa 20 cm. 1 eetlepel slaolie goed warm worden. Doe het beslag in de pan en bak de onderkant van de broeder op hoog vuur snel bruin.
Zet het vuur laag en laat de broeder in 1 uur gaar worden. Neem een breinaald en prik daarmee in het gebak om te zien of het gaar is. Neem de broeder uit de pan. Doe nog een eetlepel olie in de pan en bak ten slotte ook de andere kant van de broeder mooi bruin. Verwarm de stroop, naar gewenst met een beetje boter. De broeder dient warm geserveerd te worden met de warme stroop.
In de Zaanstreek werd het broederbeslag in een natte broederzak gedaan, waarna het geheel in een pan water twee uur werd gekookt. De broeder werd met een draadje in plakken gesneden en met een sausje van boter en stroop geserveerd.
Broeder kan als hoofdmaaltijd of als toetje dienen. De broeder kan ook in een zak of in een cakevorm gekookt worden.
Dit recept is met foto overgenomen van Culinaire Uitstapjes. www.democrazy
ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde het water gaat er anders dan voorheen de stroom van een rivier hou je niet tegen het water vindt er altijd een weg omheen misschien eens gevuld door sneeuw en regen neemt de rivier mijn kiezel met zich mee om hem dan glad en rond gesleten te laten rusten in de luwte van de zee
ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten ik leverde bewijs van mijn bestaan omdat door het verleggen van die ene steen de stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan.
geschreven door Bram Vermeulen, gezongen door Paul de Leeuw
Allemaal,beestjes om ons heen. Ze zijn er weer die grasvliegen. Vooral die mensen op de achste en negende verdieping hebben er veel last van. Het schijnt dat er gespoten is dus mogen de dooie vliegjes niet worden opgeruimd. Het is de bedoeling dat de levende beessies er op vallen (waarom zouden ze) en dan ook dood gaan. Een bizar verhaal zo op de zaterdag. Toch allemaal een prettig weekend toegewenst.
Dorien en Angela,onze vraagbak voor wonen,zorg en welzijn mogen opeens geen spreekuur meer houden in "Het Honk." Van ons wel hoor, graag zelfs. Maar ja er zijn hogere machten die het schijnbaar niet meer nodig vinden. Jammer en onbegrijpelijk. Dorien en Angela fijn dat we wij op donderdagmorgen bij jullie terecht konden hartelijk dank namens "De Leliestraat".
Gezellig koffie bij elkaar drinken. Stukje vlaai erbij. Moeten we meer doen. Het kan natuurlijk ook zo maar spontaan. Als het geen burendag is kunnen we elkaar ook eens op de koffie uitnodigen. Jammer dat het in de Ramadan viel zodat niet iedereen aan de burendag kon meedoen.
We hebben allemaal de brief van Cires ontvangen. De containers in het souterrain zijn 19 september verleden tijd. Jammer!!! Maar wel terecht, er werd vaak een puinzooi van gemaakt. We hebben het aan de mannen van de Werkgroep te danken dat het binnen de perken bleef. Maar eens houd het op. Ik weet zeker dat ik namens de meeste bewoners van onze flat spreek als ik de mannen hartelijk dank voor hun inspanningen om het bij de containers netjes te houden. Ook u die wel het afval op de juiste manier in de goeie containers deed hartelijk dank. Ik weet dat de mensen die het netjes wilden houden in de meerderheid waren. Maar er waren een paar bewoners die het niet konden of wilden begrijpen.