Zes op de tien Europese automobilisten vindt dat er teveel verkeersborden staan en 40 procent weet niet eens wanneer ze een zone binnenrijden waarvoor een verkeersvignet nodig is. Dat blijkt uit een onderzoek dat Touring uitvoerde in samenwerking met zeventien Europese mobiliteits- en toeristenorganisaties. De cijfers zijn vergelijkbaar met de mening van de Belgische automobilisten. Meer dan de helft van de Europese automobilisten is niet vertrouwd met de verkeerssignalisatie die in de verschillende Europese landen bestaat. Vijftig procent van de bestuurders heeft moeite met het begrijpen van signalisatie in het buitenland. De ondervraagden geven hiervoor verschillende redenen zoals een overaanbod aan verkeersborden en onbegrijpelijke info op de borden. Dit zorgt voor chaos bij de automobilisten. Uit het onderzoek blijkt verder dat een kwart van de Europese bestuurders over een navigatiesysteem blijkt te beschikken. België steekt
hier opvallend bovenuit. Maar liefst 50 procent van de Belgen heeft een GPS-systeem. Als het navigatiesysteem een andere weg aangeeft dan de wegwijzers, dan geeft 90 procent van de Belgische automobilisten de voorkeur aan de wegwijzers. Bij de Europese bestuurders is dat aantal 80 procent.
Het natuurgebied "Ter Yde" vormt een van de grootste duincomplexen van de Vlaamse kust. De landschappelijke verscheidenheid van het gebied is groot, met zeereepduinen, hoge stuifduinmassieven, duinvalleien, bos en grazige kopjesduinen. Het terrein heeft ook een weinig verstoorde waterhuishouding waardoor de duinvalleien een zeldzame rijkdom aan vochtminnende plantensoorten bezitten.
In het reservaat grazen er Konikpaardjes en diverse schapenrassen. Deze spelen een essentiële rol in de werking van het ecosysteem. Enkel toegankelijk via de bewegwijzerde wandelpaden.
Het Hannecartbos vormt een waardevol duinbiotoop en bestaat hoofdzakelijk uit aangeplante bestanden van Zwarte en grauwe elzen. Kenmerkend voor het gebied is de hoge grondwatertafel, die gevoed wordt door zoet en kalkrijk kwelwater vanuit de omringende duinen. Tevens treft men er ook zeldzame zwammen (Parelhoenchampignon), mossen en korstmossen aan. Ook veel vogels vinden in het bos een onderkomen (Wielewaal, Boomvalk, Grote en kleine bonte specht). Sinds 1989 geniet het gebied het statuut van Vlaams natuurreservaat.
Morgen is het Wapenstilstand. De meesten onder ons associëren dat met een dagje vrijaf, maar deze feestdag van de wereldvrede nodigt volgens ons uit om even bij stil te staan. Op 11 november 1918, na 1.568 dagen van een wereldwijde strijd, sloten Duitsers, Fransen en Engelsen een Wapenstilstand af. Het betekende het einde van 'Den Grooten Oorlog'. Om 11 uur precies ging het staakt-het-vuren in. De strijdende partijen sloten de overeenkomst in een treinwagon, die nu nog steeds op dezelfde rails staan in het Franse plaatsje Compiègne. De oorlog had 8,5 miljoen mensenlevens gekost. Alleen al in West-Vlaanderen sneuvelden 400.000 jongen mensen in een verschrikkelijke loopgravenoorlog.
De wandeling is gesitueerd in het wandelgebied Onder de Berg. Het begin leidt ons een tijdje door de typische Kempense naaldhoutaanplantingen. Vooral grove dennenbossen bezetten grote oppervlakten. De grote verscheidenheid aan paddenstoelen is in deze periode een lust voor het oog. Een open plek in het bos na enkele honderden meters zorgt voor afwisseling.
Tijdens de wandeling dient er ook geklommen te worden, maar wees gerust het loont de moeite. Als we helemaal boven zijn, aan het platform dat de windrichtingen aangeeft, bevinden we ons op ongeveer 104 m boven zeeniveau, het hoogste punt van de Kempen. Bij helder weer heb je hier het meest spectaculaire uitzicht van de streek.
Gisteravond werd ik op weg van het café naar huis aangehouden door de politie. 'Alcohol-controle , papieren !' snauwde de agent.
Ik gaf hem de de papieren ...
'Heeft u gedronken?' vroeg hij. Ik zei: ' ik heb geen druppel alcohol gedronken agent:
'Ok, een kleine test : Stel , u rijdt in het donker op straat en er komen u plotseling twee lichten tegenmoet, wat is dat? '
Ik : 'Een Auto.' Agent : 'Tuurlijk, maar welke merk? Een Mercedes, een Audi of een BMW?' Ik : 'Weet ik veel!' Agent : 'Dus toch gedronken?' Ik : 'Ik garandeer u dat dat niet zo is!' Agent : 'Ok, nog een test : Stel , u rijdt in het donker op straat en er komt u plotseling één licht tegemoet, wat is dat? Ik : 'Een Motor!' Agent: 'Tuurlijk, dat klopt, maar welke merk? Een Honda, een Kawasaki of een Harley? Ik: 'Weet ik veel!' Agent: 'Dus toch gedronken?'
Ik werd langzamerhand kwaad , dus ik vroeg: 'Zo, meneer de agent. Ook een vraagje: Er staat een vrouw langs de weg. Ze is schaars gekleed, draagt een mini-rok, netkousen en hoge naaldhakken. Wat is dat?' Agent: 'Da´s duidelijk, dat is een prostitué, oftewel plat gezegd een hoer!' Ik: 'Tuurlijk, klopt, maar welke? Uw dochter, uw vrouw of uw moeder?'
Het kunstwerk aan het Hospitaalplein dat de Tongerse uitdrukking Pùmpkëskal voorstelt : vrouwen die eertijds gezellig kletsten terwijl ze water aan de openbare waterpompen haalden
Een secretaresse, een verkoper en hun manager vinden tijdens de lunchwandeling een oude olielamp. De manager wrijft de lamp op en er verschijnt een geest die zegt: 'Jullie mogen alle drie een wens doen'.
De secretaresse gilt meteen: 'Ik wil naar de Malediven, heerlijk in de zon op het strand liggen.' Floep, weg is ze.
De verkoper roept: 'En ik wil naar New York, met een portefeuille vol geld om te winkelen.' En hup, ook hij is ervandoor.
'Jij bent aan de beurt,' zegt de geest tegen de manager...
Die zegt: 'Ik wil die twee terug op kantoor na de lunch!
Katrien en Peter zijn in de badkamer. Terwijl Peter onder de douche staat en Katrien zich aan het afdrogen is, gaat de deurbel. Katrien slaat een handdoek om, rent de trap af en doet de deur open. Het is Jan, de buurman.Voordat ze een woord kan uitbrengen, zegt Jan: 'Ik geef je 500 euro als je nu die handdoek laat vallen. De vraag brengt haar in verwarring, maar even later denkt ze 'Wat een buitenkansje!'.
En Katrien laat de handdoek op de grond vallen. Jan staart even naar haar en geeft haar een biljet van 500 euro. Katrien drapeert de handdoek weer om zich heen en gaat terug naar de badkamer. 'Wie was dat?' vraagt Peter. 'Jan, de buurman,' antwoordt Katrien.
'Aha,' zegt Peter, 'zei hij nog iets over de 500 euro die hij me schuldig is?'
Moraal: als je kritische informatie op tijd met je collega's deelt, kun je pijnlijke situaties tegenover anderen voorkomen.