""MARKET GARDEN"" Gedenkplaat werd onthuld op zaterdag 22-04-2006 ter herinnering aan de startbriefing van deze bevrijdings- operatie in cinema Splendid
De Marketenster monument op het Bevrijdingsplein ter ere van de vele nuttige en waardevolle garnizoensvrouwen van weleer. Een sfeërieke beeld met de blik naar het leger- kamp van Beverlo.
Ingrid Berghmans verkozen tot de grootste Kampenaar 1830 - 2005 (klik bij inhoud op de titel om het artikel te lezen).
Beoordeel dit blog
In 1985 werd het 150 jaar Kamp van Beverlo gevierd
In 2000 werd herdacht dat 150 jaar geleden Bourg-Léopold bij koninklijk besluit de gemeentelijke autonomie verwierf.
In Flanders Fields By: John Mc Crae,Lieutenant Colonel (1872-1918)medicine doctor in the Canadian Army
In Flanders Fields the poppies blow Between the crosses row on row, That mark our place; and in the sky The larks, still bravely singing, fly Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago We lived, felt dawn, saw sunset glow, Loved and were loved, and now we lie In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe: To you from failing hands we throw The torch; be yours to hold it high. If ye break faith with us who die We shall not sleep, though poppies grow In Flanders fields John McCrae, 3 mei 1915
John McCrae
In Vlaanderens velden
bloeien de klaprozen tussen de kruisen, rij aan rij, die onze plaats aanwijzen.
En aan de hemel blijven de leeuweriken
vliegen en dapper kwelen, tussen 't geschut beneden
nauwelijks te horen.
Wij zijn de Doden.
Enkele dagen geleden nog leefden we,
voelden de ochtendstond, zagen de gloed van de avondzon,
beminden en werden bemind
en nu liggen wij, de gevelden, In Vlaanderens velden
Zet onze strijd met de vijand verder. Met falende handen reiken wij u over de toorts. Aan u haar hoog te dragen. Doet gij dit niet, dan zullen
wij in deze aarde geen rust kennen,
ondanks de klaprozen
In Vlaanderens velden
Foto's, foto's... ""HET MOOISTE PLEIN van Limburg""
bekijk alle foto's op de website van radio 2 limburg http://radio2.be/
onze voorzitter Marie Paul als 'molenaarsvrouw' te midden creatieve kinderen van bezoekers
"Tussen reveille en taptoe": één der werken van de ere-burger, beeldhouwer. schilder, dichter ; NAND HENDRIX
ONS GEMEENTEHUIS OP DE FOTO
Hotel-restaurant Clarenbach thans genaamd Prince Royale
HIERNA ENKELE FOTO'S VAN ONS DOCUMENTATIE- CENTRUM (Hechtelsesteenweg 7/1 3970-Leopoldsburg) open op donderdag van 13u30 tot 15u40 ook op afspraak 0485/73 61 22 of via ons e-mailadres (zie in hoofding )
Het uitzicht van het Koningin Astridplein wijzigt door de vele verbouwingen. Hopelijk streeft het gemeentebestuur een mooie geveldecor na via regelgeving. Hieronder enkele sfeerfoto's van het plein anno maart 2007.
Wandeling Koning Leopold I brengt je langsheen de geschiedenis van België aan monumenten en gebouwen in het Kamp van Beverlo.
Residentie Diana (Koningin Astridplein)
Van mei tot oktober is het iedere zondag voormiddag gezellige rommelmarkt op het Koningin Astridplein (= marktplein).
BOMEN : GROEN ONDERHOUDEN
Niet alleen in de Koning Leopold III-Laan worden hoogstnodig bomen verwijderd. Ook elders in de gemeente gebeurt dit op het Staatsdomein, zoals te zien op staande foto's van ons lid én vrijetijdsfotograaf Jean .
KERSTFEER IN DAGCENTRUM BERKENHOF
Op 19 december 2007 hebben de directie, begeleiders en sympathisanten er weer voor gezorgd dat de gasten van het dagcentrum Berkenhof op de Boskant een heerlijke kerstfeer beleefden. Proficiat voor die inzet !! (Onderstaande foto's: Jean Verstraeten.
Kamps carnaval 2008 (foto's Jean Verstraeten)
Heem Leopoldsburg
Kijk ook eens op Facebook: "Ge zet van Leopoldsburg als ge..." slootheppen@hotmail.com
10-01-2015
verdwenen handelszaken
Recent afgebroken; destijds erg bekende danstent en feestzaal.
.In 1993 werd het historisch gebouw uit 1888 afgebroken. Meteen reste enkel nog het straatnaambord "Tramstraat" als herinnering aan deze specifieke Kampse historiek.
In Bourg nr 3/2012 (uitgave juni 2012) staat een interview van Lea Vingerhoed met het Kamps muzikaal monument Jos Dries. Hieronder op de foto de overbekende accordianist Jos Dries en zijn inmiddels overleden echtgenote Els: een vrouw met een stem van een nachtegaal.
Wenst u ons driemaandelijks ledentijdschrift Bourg te ontvangen, dan volstaat het 10 euro
(jaarlijkse bijdrage als gewoon lid) over te
schrijven op onze rekening 068-2224361-81
met vermelding 'lidgeld'.
Dorke (Aerts) en Stina te midden hun acht kinderen:(van links naar recht)bovenste rij: Albert, Jan, Fik, Guido, Marc. Onder: Paula, Dorke, Stina, Godelieve en Marie-Jeanne (foto GA-1971) .{Het vervolgverhaal, deel 2, op blz 14}
Op de openingsreceptie, waar toespraken werden gehouden door onze voorzitter Marie Paul Fannes, door schepen voor heemkunde Annelies Op 't Eynde, door Nanette Douven(dochter van Wally) en door Lea Vingerhoed (erevoorzitter van onze kring), waren méér dan 170 aanwezigen.
In de loop van de maand juli tot aan de sluitingsdag mocht deze expo nog een 150 bezoekers verwelkomen.
We kunnen dus spreken van een succes. Met dank aan Mouche en Nanette, respectievelijk weduwe en dochter van ons vijf geleden overleden getrouwe lid Wally Douven. Tevens onze dank aan het personeel van het Cultureel Centrum en uiteraard aan onze vrijwilligers, Godelieve, Daen, Fernand, Pascal en partner, Lucienne.
Tentoonstelling Douven & Wally van 11 tot 29 juni 2012
TENTOONSTELLING DOUVEN & WALLY
Ter gelegenheid van het 25 jaar bestaan houdt de Geschied- en Heemkundige Kring Leopoldsburg vzw een tentoonstelling van 11 tot en met 29 juni 2012 in het cultureel centrum te Leopoldsburg.
Deze expo brengt een fenomeen uit het Kamps industrieel verleden terug in de schijnwerper, met name het bedrijf Douven. Pril begonnen in 1928 bouwde Martin Douven zijn familieonderneming uit tot de wereldvermaarde Art Factory Douven. Hij kreeg de medewerking van zijn zonen, behalve de oudste die gevolg gaf aan zijn priesterroeping. De schilderijen werden gemaakt met alle mogelijke onderwerpen.Zeezichten, bergen, boszichten, stillevens, boerderijtjes, exotische landschappen, bloemstukken, stadslicht- ten, portretten, sneeuwlandschappen, Een 20-tal jonge werknemers uit de buurt werd opgeleid in het schilderen.Aan hen werd de techniek aangeleerd van het schilderen aan de lopende band.De ene verfde een stuk lucht blauw, de volgende schilderde er een wolkje in, de derde had een boom als taak, en zo ging dat verder, tot aan het einde van de schildersbank het doek af was. In de bloeiperiode was het wel een productie van 6.000 schilderstukken per week.
Op de grote wereldkaart in het bureau van Martin gaven een 150-tal vlagjes aan waar zijn schilderijen allemaal verkocht werden.
Volgens een Amerikaans journalist was Martin Douven de Henry Ford van het olieverfschilderij.Ford liet toch ook miljoenen autootjes voor de gewone man maken, vergeleek hij. Met gemiddeld 250.000 stuks per jaar was het bedrijf de grootste schilderijenproducent van Europa.
Om 6.000 schilderijen per week mogelijk te maken diende men minstens evenveel houten ramen te vervaardigen en deze met doek te bespannen.Per week werden hiervoor ongeveer 15 are
(1.500 m²) schildersdoek gebruikt. Het aantal werknemers steeg tot 200.
In 1958, in 1967 en in 1973 diende de fabriek telkens opnieuw opgebouwd na een een grote bedrijfsbrand.
Martin en zijn zonen werden wegens hun succes zelfs gelauwerd in 1964 door het San Francisco Area World Trade Association wegens het handeldrijven met wel zeven staten in de USA. Begin de jaren zeventig investeerde een grote Amerikaanse multinational: Intercraft Industries Corporation' uit Chicago, marktleider in Amerika en Canada in de branche van fotokaders en aanverwante producten. In 1973 overleed de stichter, Martin Douven op 74 jarige leeftijd. Zijn zoon, Wally, kwam nu aan de leiding. De Amerikaanse partner nam in 1975 het bedrijf over bracht nieuwe moderne productielijnen voor kaders over uit Toronto. In 1977 werd de ganse bedrijfproductie van Leopoldsburg overgebracht naar het moederbedrijf in Amerika en werd de fabriek 'Douven' definitief gesloten.
Vijf jaar geleden overleed Wally Douven, een getrouw lid van onze kring. Daarom wil onze vereniging ook focussen op deze mens, schilder en fotograaf. Hij vereeuwigde met zijn schilderijen niet alleen heel wat zichten maar fotografeerde een groot aantal Leopoldsburgse inwoners. --------------------------------------------------------------------------------------------------- OOK SCHILDERIJEN EN FOTO'S ZIJN TE BEKIJKEN OP DEZE INTERESSANTE TENTOONSTELLING DIE GRATIS TOEGANKELIJK IS TIJDENS DE BUREELUREN VAN HET CULTUREEL CENTRUM. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Op de openingsreceptie zaterdag 9 juni, waar toespraken werden gehouden door de Marie Paul Fannes, voorzitter van onze kring, door Nanette, de dochter van Wally Douven, door Lea Vingerhoed voor de Prisma-fotoclub en namens de gemeente door schepen Anelies Op 't Eynde, mochten wij méér dan 247 aanwezigen verwelkomen !
Wij zoeken de ontbrekende namen van de jongens op de foto
WEET U DE ONTBREKENDE NAMEN VAN DE JONGENS OP DE FOTO ?????
Onze kring kreeg deze school- of kringfoto. De foto werd genomen aan het begin of op het einde van de turnles. Op een bijhorend blad de staan de namen getypt. Eén familienaam ontbreekt echter alsook drie voornamen.
Eerste rij (zittend): Marcel Webers, .....?...., Jan Gelan, .......Fillee, Lambert Reynders, Valère Vandenputte.
Tweede rij: Rik Van Helden, Willy Van Look, ..?..Mertens, Roland Van De Sompel, Richard Demily, .......Vaes.
Derde rij: Raymond Kuppens, François Zaenen, Omer Dekelver, Richard Van Geel, Bert Rutten, Charly Truyens, François Nijs.
:Indien u de ontbrekende familienaam en/of een of alle twee ontbrekende voornamen kent, dan zouden wij u dankbaar zijn mocht u ons die informatie melden op ons gsm-nr. 0485/73 61 22 of via ons e-mailadres: heemleopoldsburg@hotmail.com. Uiteraard zijn wij ook benieuwd naar de school of turnkring en naar het jaar van de foto.
Onder vermelde foto, daterend uit de jaren 1930-1939, toont de zaak van de familie Bosmans in de Maarschalk Fochstraat Oude Kampenaars spreken als ze het over deze zaak hebben nog steeds over de "Sabot Noir"( zwarte blok).
OP ZOEK NAAR BURGEMEESTERFOTO'S --------------------------------------------------------- In de fotogallerij van de burgemeesters van Leopoldsburg ontbreken 2 foto's. Namelijk deze van de 2deburgemeester Bijnens en deze van de 4deburgemeester Hellenbosch.
WIE KAN ONS HELPEN ? INDIEN U ZULK EEN FOTO BEZIT, MOGEN WIJ U DAN VERZOEKEN DEZE TE MAILEN AAN ONZE KRING heemleopoldsburg@hotmail.com. WIJ DANKEN U BIJ VOORBAAT.
Hieronder enige info over voormelde 2 burgemeesters.
2. Herman BIJNENS
(°Genk op 11-09-1831).
Bijnens was onderwijzer en werd in 1859 in
Bourg-Léopold aangesteld tot kerkorganist.
Op 20 april 1867 werd hij benoemd tot
gemeenteontvanger. Hij neemt ontslag op
12 december 1871 om te kunnen deel te
nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen
van 13 april 1972.
Hij wordt verkozen en vervolgens voorge-
dragen voor het mandaat van burgemeester.
Op 18 mei 1872 wordt Bijnens benoemd
tot burgemeester en blijft dit tot zijn
overlijden amper één jaar later.
----------------------------------------------------- Herman Bijnensstraat draagt zijn naam.
4.Eloi HELLENBOSCH
(°Diest 01.12.1843)
Eloi was smid en dreef tevens een handel in
aanverwante artikelen.
Hij vestigde zich met zijn familie in de kersverse
gemeente Bourg-Leopold in het beginjaar 1850.
Op 13.03.1873 huwde hij met Andrieu
Anne (°Heyel 16.08.1836)
Hij nam deel aan de gemeenteraadsverkiezingen
van 1884 en werd voorgedragen en vervolgens
benoemd tot burgemeester. In 1890 verhuisde
hij naar Laken, waar hij overleed op 28.08.1910. ------------------------------------------------------------------ De Eloi Hellenboschstraat werd naar hem genoemd.
_3 maandelijks ONS LEDENTIJDSCHRIFT BOURG nr3/2011 _ jaargang 24 ---------------------------------------------------------------- Rene Jansen in memoriam blz3
_Kringnieuws blz4
Overlijden
Met Sinterklaas op de foto
Erfgoeddag 2011
Giften vanwege onze leden
Statutaire vergadering
Heemkundig museum Bree
Gouwdag 2011
Amerikaanse ambassadeur
_Wie zijn dat op die oude fotos blz6
_De tijd van toen in 1950: deel 2
BIJ MARRAINE (door Guy Heyne) blz7
_Pilotenhulp achter de schermen (ivm
Henri Van Gompel) (Alex Marut) blz10
_Hurel in de belangstelling ? 12
_Over de fotos van de Splendid (HH)blz13
_Poëzie op aanvraag blz22
_De burgervaders van Leopoldsburg blz23
_Schatten in de .beerputten blz23
_Het dialect van onze buurgemeenten:
Zo spreken ze in HEPPEN blz24 -------------------------------------------------------------- (op onderstaande foto: Rik Hulsmans; foto uit zijn interview "Over de foto's van de Splendid" )
BOURG nr 1/2011 - jaargang 24 Weerom verhalen van geboren vertellers, zoalsGuy Haine over de tijd van toen "over zijn marraine Maria Verhaert en zijn grootva Gerard Van Can in 1950", Theo Schuljin over zijn eerste brandweerervaring waardoor hij vanaf zijn kindertijd de microbe te pakken had. Michel Meeus over de problemen die pastoor-aalmoezenier Thijs eind 18de eeuw ondervond. Maar ook specifiek Kringnieuws. Verder: een oude foto(1949-1950) van het 5de studiejaar, zijnde de klas van meester Firmin Vandenputte; een oude foto (1947-1949 ?) Turnkring Leopoldsburg; een oude foto (1909) van de vissersvlub De Karper. Ook uitleg over twee nieuwe straatnamen respectievelijk genoemd naar Pater Asteer(de beroemde pater van 't Strooiendorp) en Virginia Tummers (de eerste vroedvrouw in de gemeente).
Lid worden kan door 8 euro over te schrijven op onze rekening. Contact kan of via gsm-nr 0485/73.61.22 of via heemleopoldsburg@hotmail.com of door, na telefonische afspraak, gewoon weg even langs te komen in onze lokalen: Hechtelsesteenweg 7/1 (achter VVV-kantoor).
Woord van de voorzitter Onze beschermleden en ereleden Wie kent de personen op deze oude foto's Van Leopoldsburg naar Berchem Over de militaire paardenpoel Kringnieuws (overlijdens, nieuwe monumenten, de oude Optochtfoto herkend, foto van Cinema Splendid na 10 jaar zoeken gevonden, een kapsalon in Vilvoorde heeft een etalage over Leopoldsburg). De verdwenen kapel op de Boskant-deel 2 DnA uit Leopoldsburg, de "geluksbijbel' van Leo Bormans, Kerstmenu uit 1946 (jaar na de oorlog). Twee Kampenaars bij de politie Schoten. Kermis aan het Kanaal (tot in de jaren 1950). Ons poëziehoekje. Gedeelte Expo'58 paviljoen in Leopoldsburg? =============================== LEDEN ONTVANGEN DIT DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT BOURG GRATIS. LID WORDEN KAN DOOR SLECHTS 8,00 EURO OVER TE SCHRIJVEN OP REKENING NR 068-2224361-81 MET VERMELDING "LIDGELD LOPEND JAAR". U ONTVANGT DAN 4 MAAL (OM DE 3 MAANDEN)BOURG VOL HEEMKUNDIGE WETENSWAARDIGHEDEN OVER (3970) LEOPOLDSBURG.
FOTO CINE SPLENDID Na 23 jaar zoeken heeft een meewerkend lid enkele foto's van de Kampse bioscoop Splendid gevonden in én gekregen uit een priveverzameling (zie foto hiernaast). De zaal van deze bioscoop speelde een rol als generale briefingplaats van de bevrijdingsoperatie Market Garden in 1944. Op de gevel van de nieuwbouw op het perceel van de vroegere cinema werd door onze kring (met dank aan de eigenaar) een herinneringsplaat aangebracht. Na lang zoeken is het onze kring dus toch gelukt.
Eerder dit jaar op 15 juli werd de bijna honderd jaar oude linde vernield door een zware storm. Het college van burgemeester en schepenen beslisten toen om op 22 november een nieuwe boom te planten. En ze hielden woord. Op 22 november, dezelfde datum als in 1919, kreeg een jonge linde de ereplaats tussen het vrijheids monument en het gemeentehuis "Omdat ons nooit meer de oorlogstragedie zou overkomen". De planting gebeurde door de werklieden van de gemeentelijke technische dienst in aanwezigheid van burgemeester Erwin Van Pée, schepen Jean-Paul Bogaerts en milieuambtenaar Fabian Spreeuwers.
In Leopoldsburg staat sedert 10 september een monument als ode aan alle soldaten die sinds de oprichting van het Kamp van Beverlo in 1835 kennis hebben gemaakt met deze legerplaats en uiteraard met de gemeente Leopoldsburg. __'De Soldaat' staat op de scheiding van het kamp met de gemeente langs de weg die vele duizenden soldaten hebben bewandeld in de late namiddag naar het centrum(met de cafeetjes) en in de vroege (of latere ) avond terug naar hun legerstee.
Wil je dit kunstwerk van de plaatselijke kunstenares Hilde Fransen eens van naderbij bekijken, dan vind je dit in de Koning Leopold III-Laan langs de kruising met de Couwenbergstraat en De Wittelaan.
In de voor dit kwartaal verschenen Bourg vinden onze lezers weerom interessante artikelen. O.a. over de __Koninklijke Boogschuttersmaatschappij Leopold I die werd gesticht in 1860 en haar 150 jaar bestaan heeft gevierd. __Wij zijn nog steeds op zoek naar een frontaal gevel- foto van de destijds erg bekende bioscoop Splendid, gelegen schuin over het station Leopoldsburg-centrum. __Jef Fransen, een leven in dienst van de RTT. __60 jaar geleden kreeg wijk Boskant een heuse kapel. Tien jaar later was het voorbij... __Reus Jan Soldaat is reeds 80 ! __Eerste Kampse pastoor-aalmoezenier Engelbosch vocht voor zijn parochie maar ook voor zijn legergraad kapitein of majoor. __Nog heel wat kringnieuws en andere info. ---------------------------------------------------------------------- Leden ontvangen Bourg gratis. Lid worden kan voor slechts 8 euro per jaar over te schrijven op onze rekening 068-2224361-81. Alle info bij onze voorzitter, Marie Paul Fannes 0485/73 61 22 of via é-mail heemleopoldsburg@hotmail.com.
Leopoldsburg Astrid Bammens, beheerder van het museum Mijn Koningshuis heeft meegedeeld dat het museum einde dit jaar 2010 de deuren sluit.
Het was haar jeugddroom om een dergelijke verzameling aan te leggen en aan het publiek te tonen. Vooral Koningin Astrid lag haar bijzonder nauw aan het hart. Mevrouw Bammens kreeg als zevende dochter trouwens de voornaam van de toenmalige Belgische vorstin. Het sluiten van dit museum is echt jammer voor deze gemeente die haar naam dankt aan de stichter van het Belgische koningshuis.
Wanneer na WOII de politie verhuisde naar het gemeentehuis werd dit gebouw nog aangewend als muziekschool en recent omgebouwd tot sociaal wooncomplex. Op de gevel werd de benaming "politiebureel" behouden als historische verwijzing.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
<><><><><><> UW ARTIKEL zend ons Uw herinneringen die u heeft aan uw verblijf in Leopoldsburg en voeg een foto bij. Wij brengen uw artikel in ons 3-maandelijks ledenblad BOURG. heemleopoldsburg@hotmail.com <><><><><><> medewerkers gezocht <><><><><><>
Op 13 april 1839 kreeg Pieter-Jan Bemindt van de gemeente Beverlo vergunning voor het bouwen van een windmolen op zijn domein 'Geleeg' genoemd, waarop hij in 1937 en 1838 ook reeds een landbouwbedrijf, een brouwerij en een geneverstokerij had gebouwd. Het bouwen en het installeren van de bergmolen (de molen werd gebouwd op de hoogste heuvel) duurde een jaarvan 1845 tot midden 1846. De maal- activiteiten startten in juli 1846. We schrijven 4 jaar voordat Bourg-Léopold autonome gemeente werd. In 1930 staakte de toenmalige eigenaar alle maalwerk. In 1935 werd het gebouw van zijn wieken ontdaan. Molen en molenaarshuisje bestaan nog; De Molenstraat (de molenromp staat er nog) en de Heuvelstraat (de heuvel is er niet meer) herinneren aan destijds. --------------------------------- Vraag ons naar een uitgebreidere historiek.
Op 9 december 2005 om 10 uur kwam prins Filip - op uitnodiging van het gemeentebestuur - op het Albert -I Plein het borstbeeld van de eerste Belgische koning, Leopold I, inhuldigen. Gemeenteraadslid Wouters Jos zag zijn maandenlang streven hiermeebekroond: hij betreurde dat Leopoldsburg geen monument had van de eerste Belgische vorst, naar wie onze gemeente is genoemd.
Na de inhuldigingsplechtigheid bracht de prins een bezoek aan het museum Mijn Koningshuis van Astrid Bammens (waarmee ook haar wens in vervulling ging).
Het jaarlijks driedaags Harley Davidson Treffeneind juli begin augustustrekt een 3500 à 5000 HD-bezitters en sympathisanten aan. Het centrum is dan afgesloten; overnacht wordt er op een buiten het centrum gelegen weide.
BOURG, BOURG-LEOPOLD Bourg vindt men vaak terug als voegwoord: in namen van steden en gemeenten, denk maar bv aan Mariembourg en Cherbourg. Oorspronkelijke betekenis: "
"Een bourg is een centraal punt temidden van gehuchten"
(Un bourg est un point central parmi les hameaux) heeft ook wel de betekenis van "burcht, een omwald groot.. Een dorpje werd dan weer aangeduid als een "bourgade "bv St-Emilion-Bourgade.
FAMILIENAAM Bourg is ookde naam van een rijk en beroemde familie vooral wonend in Frankrijk maar ook talrijk aanwezig in Canada en de Verenigde Staten van Amerika. We vinden ook hier telgen terug onmiddellijk na de Belgische onafhankelijkheid, gebleven na de Franse overheersing. We treffen ze aan bij de vroege uitbouw van de industrialisering in Wallonië (Henegouwen). De koolmijn van Bois-du-Luc, in de 19de eeuw één der belangrijkste ondernemingen i n die streek, kende twee directeurs Bourg tussen 1831 en 1854. V.Bourg ontwierp niet enkel in 1836 de eerste carrés als woonwijk in België, zijnde een arbeiderswijk met elkaar loodrecht kruisende straten en afgeschuinde hoekhuizen, bestaande uit 166 huisjes voorzien van koud- en warmstromend water, zeer modern en hygiënisch voor die tijd. Hij werd in 1841 ook aangezocht door het ministerie van oorlog en het provincie-bestuur van Limburg om het plan te ontwerpen van een nieuwe stadskern, vast tegen het in 1835 opgerichte kamp van Beverlo. De hiertoeaangelegde verkaverling kreeg in de volksmond al vlug de naam 'Bourg'. Zodat de gemeente-raad van Beverlo in 1842 besloot de nieuwe wijk officiëel Bourg te heten met Bourgstraat als voornaamste toe- en doorgangsweg.. In 1850 zou deze wijk bij koninklijk besluit plaats krijgen op de lijst van de Belgische gemeenten als Bourg-Léopold (later: Leopoldsburg), met verwijzing naar de eerste Belgische koning, uit dank ook voor de oprichting van het legerkampmaar vooral uit dank voor de verleende gemeentelijke autonomie (los van Beverlo)!. In het Brusselse verwijzen meerdere straten naar deze familie. Brussel kent een Bourgstraat en Schaarbeek en Evere kennen beide een Kolonel Bourgstraat. In 1960 richtte een telg van deze familie een nieuwe fabriek op te Hévillers (Waals-Brabant) voor het produceren van machines ten behoeve van de papierindustrie en drukkerijen.CP Bourg (zoals deze onderneming is genoemd naar haar stichter Charles-Pierre Bourg) was zo'n succes dat reeds in1977 een filiaal werd geopend in Massachutsetts (USA) met een 1000 werknemers verantwoordelijk voor de Noord- en Zuid-Amerikaanse markt. Deze industriële tak van Bourg behoort in ons land nog steeds tot de 200 rijkste families. De carrés van Bois-du-Luc werden door de Belgische Staat in 1974, één jaar na de mijnsluiting , gekocht en erkend als beschermd monument.
Beslist een bezoekje waard !.
Ter info: deze Victor Bourg niet verwarren met Victor Bourgeois (°Charleroi 1897 +Brussel 1962) ontwerper van La Cité Moderne in St-Agatha-Berchem.
De familienaam BOURG: In Frankrijk bv dragen 4006 pesonen deze familienaam, verdeeld over 46 departementen.
STATION LEOPOLDSBURG Het oudste gedeelte is het baanvak Hasselt-Houthalen, dat op 15 juli 1866 geopend werd als onderdeel van de internationale lijn 18 Hasselt-Eindhoven. Op 27 juli 1878 werd het baanvak Leopoldsburg-Mol in gebruik genomen, dat deel uitmaakt van lijn 17 Diest-Leopoldsburg-Mol. Het zou duren tot 1 juli 1925 vooraleer men Houthalen met Leopoldsburg zou verbinden
Rijk herbergverleden: gezellig op het Koningsplein (thans Koning Albert I-plein) terrassen op een zomerse zondag- namiddag, in de lommerte van de mooie bomen.
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Onze niet aflatende medewerkers op het redactiesecretariaat
koninklijk paleis met "geit aan de ketting "op het gazon Kamp van Beverlo anno + 1840;
Volgens overlevering kreeg deze weg door het park zulk een bijnaam: de soldaat nam hier afscheid van zijn plaatselijk of bezoekend liefje... Thans staat op het straatnaambord :"Laan der 7 zuchten" verwijzend naar de 7de hemel...
koninklijk_paviljoen 1834-1913 De eerste Belgische vorst, Leopold I, echt bezorgd voor het behoud van zijn kersverse koninkrijk, bezocht geregeld in het Kamp Beverlo. en verbleef dan met zijn gezin en gevolg in het 'koninklijk paleis': een in hout gebouwd paviljoen ruimer en mooier dan dat van minister en generaals. Zijn opvolger, Leopold II (koning van 1865 tot 1909), was meer bezorgd om het vergaren van een kroonfortuin en een imago; hij verkreeg een eigen gebied in Afrika(Congo) met erstsen en plantages en liet in eigen land in de grote steden monumentale gebouwen oprichten. Zijn logo was de twee tegengestelde letters L. Hij kwam nog wel enkele keren in het Kamp. Zijn paviljoen geraakte in verval en werd in 1913 afge- broken. Na WO 1914-1918 is een 'koninklijk verblijf" niet meer (opnieuw) gebouwd.
Leopoldsburg "moderniseert"
Dit jaar, 2007, zal op het Koningin Astridplein niet alleen het bekende gebouw Snyckers worden afgebroken maar ook het alom gekende cafe Paviljoen.
Op het perceel van de bekende handelszaak KEMPENLAND werd in 2006 een mooi appartementscomplex opgericht.
Geslaagd gevelmonument op hoek Koningin Astridplein en Generaal Lemanstraat. Kunstwerk stelt voor het eerste Belgische vorstenpaar.
Jammer dat het verklarend straatnaambord hier ontbreekt
Eigenzinnige helpdesk
Onderstaande foto's ingezonden door Jean
De openingsavond van de kermis gaat gepaard met het houden van een fakkelstoet waarin de Kampse (en Heppense) reuzen worden getoond. Die avond wordt een vuurwerk ontstoken. De vriendelijke fotograaf van dienst was Jean Verstraeten die ons de vier volgende foto's bezorgde 13/10/07)
kinderplezier op de kermismolen (foto Jean Verstraeten_okt 2007
Onze gelegenheidsfotograaf, Jean, maakte op 13/02/08 volgende foto's bij het zien van die gekapte eiken op militair domein. Hij maakt zich hierbij de bedenking "Wat zou Chazal daarvan hebben gedacht ??? Dit jaar wordt toch Chazal herdacht, of niet ???"